Pirmais, kas tiek pārbaudīts, ir sirds un kustību refleksi. Ja bērniņš nav labā noskaņojumā, uz refleksu stimulāciju viņš var arī neatbildēt, bet par to nav jāsatraucas, jo arī mēs, pieaugušie, katru dienu neesam tikai priecīgi un apmierināti.
Pirmajās dienās pēc dzemdībām jaundzimušais zaudē svaru – apmēram 10%. Tā ir dabiska un fizioloģiski normāla lieta.

Mazuļa ģērbšana

Ļoti svarīgi ir bērnu apģērbt tā, lai mēs viņu nesatraumētu un neizraisītu nepatīkamas emocijas. Ģērbjot bērniņu, vienmēr izmantojam velšanas paņēmienus.

Autiņbiksītes

Lai nomainītu bēbītim autiņbiksītes, paceļam bērniņa dupsi un paliekam autiņbiksītes zem tā. Nekāda gadījumā bērniņu nedrīkst celt aiz kājām. Autiņbiksītes nedrīkst aiztaisīt pārak cieši, lai bērniņam nespiestu vēderu – aiztaisot autiņbiksītes, aiz tām var aizbāzt divus pirkstus.

Krekliņš

Jaundzimušajiem parasti velk krekliņus ar garām rokām, īpaši tie, kuriem ir nolocījums bērna dūrītēm, kas ir vēl ērtāk nekā izmantot cimdiņus. Šādi krekliņi vai cimdiņi bēbītim ir nepieciešami tāpēc, ka zīdaiņa kustības ir nekoordinētas un mazais sevi var viegli saskrāpēt.

Rociņas un kājiņas

Tikko dzimušiem bērniem laiku pa laikam jāpārbauda, vai rociņas un kājiņas nav vēsas. Ja tā ir, noteikti vajadzētu kājās uzvilkt vilnas zeķītes.

Jaundzimušā higiēna

Bērniņa apmazgāšanu veic ar siltu, tekošu ūdeni. Pirmajās dienās pēc dzemdībām vislabāk bērniņu apmazgāt ar tīru ūdeni. Ja bijusi vēdera izeja, tad gan varam lietot bērnu ziepes. Pirmajās dzīves dienās nevajadzētu lietot bērniņam nekādu bērnu kosmētiku – eļļas, losjonus u.c., jo jaundzimušā āda ir ļoti jutīga.

Ja jums ir meitenīte, dupsīti mazgājam no priekšas uz aizmuguri – no vēderiņa uz mugurpusi. Ja meitenītei ir redzami izdalījumi (asiņaini, balti) no dzimumorgāniem, mēs tos tikai nomazgājam no ārpuses. Nekāda gadījumā nevajadzētu atvērt meitenītes maksti un mēģināt iztīrīt izdalījumus, kas atrodas iekšpusē. Ja jums liekas, ka izdalījumu ir ļoti daudz, noteikti konsultējieties ar bērnu ārstu!

Puisīšiem arī dzimumorgānus mazgājam no priekšas uz aizmuguri. Necenšamies atvilkt dzimumlocekļa priekšādiņu vairāk, kā tā atvelkas dabiski.

Nabiņa

Pirmās dienas slimnīcā nabiņas apkopšanu veic bērnu ārsti un māsiņas.

Krociņas

Paduses, cirkšņus, ceļu un elkoņu locītavas, kā arī kakla krokas izmazgā ar siltu ūdeni un nosusina.

Pirmās potes

Ja vecāki ir piekrituši, pirmajā dienā pēc dzemdībām bērniņš tiek vakcinēts pret B hepatītu. Pirms zīdainis dodas mājās, bērns saņem arī poti pret tuberkulozi.

Kā pareizi turēt jaundzimušo?

Kad ņemam bēbīti uz rokām, noteikti jāatceras turēt bērna galviņu, jo mazajam vēl nav nostiprinājušies kakla muskuļi.

Ja jums rodas kādi jautājumi vai bažas par bērnu, noteikti konsultējieties ar bērna ārstu vai vecmāti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!