Arvien biežāka problēma zīdaiņiem un bērniem ir vemšana un caureja (diareja), kuru var izraisīt kāds no vēdera vīrusiem, saindēšanās ar pārtikas produktiem vai antibakteriālu līdzekļu lietošana (antibiotikas).

Caureja ir ķermeņa dabisks aizsargmehānisms, lai izvadītu nelabvēlīgās baktērijas un toksīnus. Citiem vārdiem sakot, tā ir šķidra vēdera izeja vairāk kā četras reizes dienā, lai gan zīdaiņiem, kuri tiek baroti ar mātes pienu, pirmajos dzīves mēnešos vēdera izeja var būt gandrīz pēc katras barošanas reizes un tas ir normāli.

Visbiežāk ar zarnu vīrusiem mazuļi inficējas gadījumos, kad regulāri netiek ievērota roku higiēna vai rotaļājoties ar jau inficētām rotaļlietām. Vidējais periods no inficēšanās ar vīrusu līdz diarejas vai vemšanas sākumam ir trīs dienas, no antibiotikām ir trīs līdz četras dienas. Savukārt, saindējoties ar pārtiku, slimība var sākties jau pēc pāris stundām.

Caurejas un vemšanas bīstamība

Akūta caureja un vemšana ir īpaši bīstama zīdaiņiem un maziem bērniem, jo ļoti strauji notiek organisma atūdeņošanās. Tas nozīmē, ka organisms zaudē daudz šķidrumu, ar kuru kopā tiek izvadītas tādas svarīgas minerālvielas kā kālijs un nātrijs.

Organisma atūdeņošanās pazīmes ir: sausa mutes gļotāda, retāka urinācija, nav asaru. Jau pirmajā saslimšanas dienā vecākiem svarīgi ir zināt, kā pareizi rīkoties, tādēļ mazuļa caurejas vai vemšanas gadījumā noteikti jākonsultējas ar ārstu, lai noteiktu precīzu ārstēšanas kursu.

Uzturs caurejas un vemšanas gadījumā

Ja bērnam vemšana vai caureja ir vieglā formā - tikai pāris reizes, tad var turpināt ierasto diētu, bet papildus dod šķidrumu nelielās devās atbilstoši vecumam. Lai kompensētu šķidruma un sāļu zudumu caurejas un vemšanas gadījumā, ir nepieciešams uzņemt vai ievadīt zaudēto šķidrumu aizvietojošos sāļu-elektrolītu šķīdumus. Smagas saslimšanas gadījumā, kad ķermeņa masas zudums ir lielāks par 10%, ārsts nosaka diētu un ārstēšanas kursu.

Rakstu pilnā apjomā lasiet vortāla www.medicine.lv sadaļā „Speciālisti iesaka".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!