Jautājums: Labdien! Ceru, ka varēsiet dot kādu padomu, kā man rīkoties. Man ir 32 gadi, meitai ir septiņi gadi. Ar bērna tēvu esmu šķīrusies kopš meitiņai bija divi gadiņi. Dzīvojām divas vien. Tagad manā dzīvē ir ienācis jauns vīrietis. Bet meita taisa visādas dusmu scēnas, neklausa, paceļ balsi. Vārdu sakot, kas ienāk prātā, to izgāž laukā.

Kā man rīkoties, lai bērns nejustos atstumts, bet tai pašā laikā saprastu, ka nu būs mamma jādala arī ar kādu citu un ne tikai? Esmu ar meitu par to runājusi, un it kā viņa tai brīdī saprot, ka ir nepareizi rīkojusies, bet, kā sanāk atkal tikties ar manu draugu, tā viņai ir greizsirdības scēnas. Saprotu, ka esmu meitu palutinājusi, bet, kad bijām divas vien, tad visu sevi veltīju tikai viņai. Kā lai mazais cilvēciņš saprot, ka dzīvē ir pārmaiņas?

Paldies,
Ieva.

Konsultē psiholoģe Iveta Gēbele, radošā psiholoģijas centra „Ģimenei" vadītāja (pieteikšanās konsultācijām notiek pa e-pastu iveta.gebele@gmail.com vai telefonu 29757231):

Tas, kas notiek šobrīd ar meitiņu, ir likumsakarīgi. Septiņi gadi ir brīdis bērna dzīvē, kad viņa jau pārdzīvo vienu no attīstības krīzēm, kad ir jāatdalās no mammas, ir jāpārvar socializācijas grūtības, kad sākas skolas gaitas. Tas ir laiks, kad bērnam ir ļoti svarīga drošība, ko var nodrošināt mājas apstākļu stabilitāte.

Bērna šī brīža krīzi pastiprina situācija mājās, viņai ir vēl lielākas bailes, jo mammai ir vēl kāds, ar kuru tiek dalīta uzmanība, laiks, mīlestība. Iesējams, ka meitenei ir bailes mammu pazaudēt pavisam. Šajā vecumā viņai tāda veida pārmaiņas ir ļoti grūti pieņemt. Tas ko mamma pati var darīt - mēģināt dot pēc iespējas lielāku drošības sajūtu meitiņai, sakot, ka mamma tāpat paliks viņas vienīgā mamma, ka mammas mīlestība nemazināsies. Un dot meitai laiku, lai pierastu pie jaunā cilvēka, pieņemt viņas greizsirdības lēkmes, nenosodīt bērnu par to, jo viņai jau ir tāpat grūti.

Ja tikai runāšana ar meitu nelīdz un ir pārāk grūti tikt pašai galā ar jūtām, tad, lai saglabātu labas attiecības ar meitiņu un neciestu no tā jaunās attiecības, es ieteiktu Jums rast iespēju apmeklēt speciālistu. Tas palīdzēs vieglāk pašiem tikt galā ar meitas greizsirdības lēkmēm, tās izprast un vieglāk reaģēt. Palīdzēs tikt labāk galā ar mammas pašas vainas izjūtu.

Ļoti nozīmīgs faktors, ko nevar ignorēt, ir meitas attiecības ar viņas tēvu. Vai viņas tēvam ir vieta bērna dzīvē, kāda bērnam ir informācija par tēvu no mammas puses? Tās ir lietas, ko var izrunāt ar speciālistu. Meitai es ieteiktu apmeklēt speciālistu, kas nodarbojas ar smilšu terapiju, ļoti laba būtu arī pasaku terapija. Šis ir tas vecums, kad bērns labāk var kontaktēties caur tēliem un simboliem, un tā būs vieglāk izprast, kas mazajā dvēselītē notiek un kā viņai var palīdzēt.

Lai Jums izdodas sakārtot savu jauno dzīvi tā, lai visiem no tā ir labums un prieks!

Ar cieņu, Iveta Gēbele.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!