Mazuļa nākšana pasaulē ir visskaistākais un piedzīvojumiem bagātākais mirklis ikvienai sievietei. Pirmās nedēļas var būt emociju pārpildītas un ikviens no tev tuviem cilvēkiem, radiem un draugiem nāks talkā ar padomiem un ieteikumiem. Pirmā bērniņa dzimšana ir aizraujošs un satraukumu pilns laiks, kurā jāpieņem daudz jaunu lēmumu. Viens no pirmajiem ir, kā pareizi barot jaundzimušo.

Krūts piens pilnīgi noteikti ir pats labākais, ko vari sniegt mazulim jau no paša sākuma, jo tas pasargā no slimībām un palīdz mazulim ātrāk attīstīties un augt veselam

Dažām māmiņām ir viegli barot ar krūti jau no paša sākuma, bet citām var likties, ka tas prasa laiku un treniņu, lai viss izdotos bez sarežģījumiem. Atceries, tava vecmāte un ārsts ir vienmēr gatavi palīdzēt un atbildēt uz visiem taviem jautājumiem.

Krūts barošanas priekšrocības

Mēs visi apzināmies tās unikālās priekšrocības, ko dod mazuļa barošana ar krūti. Visā pasaulē ārsti iesaka krūts pienu kā vislabāko un visaugstvērtīgāko uzturu mazulim pirmā gada laikā. Barošana ar krūti sniedz mazulim tuvību ar māti un labsajūtu.

  • Krūts piens satur visas nepieciešamās uzturvielas normālai attīstībai pirmajos sešos dzīves mēnešos. Tas satur antivielas un citus imūnos faktorus, kuri tiek nodoti mazulim, lai cīnītos pret dažādām infekcijām. Pirmpiens, kas tiek ražots pirmajās 2-4 dienās, ir piesātināts ar proteīniem un antivielām un ir viegli sagremojams.
  • Krūts pienu ir vieglāk sagremot, nekā pienu, kas ir pagatavots no piena koncentrāta - tas samazina aizcietējumus, vēdergraizes un caureju.
  • Mazuļi, kuri tiek baroti ar krūts pienu, retāk slimo ar dažādām infekcijām.
  • Citas krūts barošanas priekšrocības ir labāka smadzeņu attīstība, zemāks alerģiju risks un lielāka aizsardzība pret diabētu. Ar krūti barotiem mazuļiem ir novērojams zemāks asinsspiediens, zemāks holesterīna līmenis asinīs un samazināts risks uz lieku aptaukošanos.
  • Barošana ar krūti satuvina tevi ar mazuli un šī tuvība ļauj jums iepazīt vienam otru. Tā var būt brīnišķīga pieredze jums abiem.
  • Zīdīšana veicina dzemdes samazināšanos pēc dzemdībām, palīdz ātrāk un labāk tikt pāri pēcdzemdību periodam (sešas nedēļas), kā arī sieviete ātrāk atgūst agrāko formu, jo papildu tauki, kas tiek uzkrāti grūtniecības laikā, tiek pārvērsti enerģijā, lai palīdzētu saražot krūts pienu.
  • Zīdīšana 6-8 reizes dienā satuvina māti un bērnu - tā ir emocionāla balva, intimitāte, dalīšanās mīlestībā, no kā piepildījumu gūst abas personības.
  • Sievietes, kas baro ar krūti, turpmākās dzīves laikā retāk saslimst ar dzemdes un krūts vēzi, kā arī ar osteoporozi.
  • Krūts piena izmantošana ir ļoti ērta - tas vienmēr ir sterils un pieejams nepieciešamajā temperatūrā, visu cauru diennakti, lai kuru jūs abi arī būtu.

Tu vari izjust nelielu diskomfortu, sākot barot ar krūti, tomēr tas ir jādara pēc iespējas biežāk, jo krūts piens tiek sagremots ātrāk. Kad barošana ar krūti kļūst regulāra, tev droši vien gribēsies nosūkt pienu, lai nepieciešamības gadījumā tev varētu palīdzēt pabarot mazuli tētis, ģimene vai aukle.

Kā pareizi sagatavoties barošanai ar krūti

Kur un kā tu baro savu mazuli, ietekmēs to, cik patīkami tas būs jums abiem. Tālāk aprakstītais tev palīdzēs ērti iekārtoties, lai katra mazuļa barošanas ēdienreize būtu mierīga un patīkama jums abiem.

Ja nepieciešams, palūdz palīdzību tuviem cilvēkiem. Ja iespējams, palūdz savam vīram, mātei vai draugam, lai viņi palīdz ar mājas darbiem un iepirkšanos pirmajās nedēļās, kamēr barošana ar krūti kļūst regulāra.

Padari mazuļa barošanas laiku ērtu un patīkamu. Izvēlies savu mīļāko vietu - krēslu, dīvānu, gultu vai jebkuru citu vietu, kur jūties ērti. Ja tas tev palīdz nomierināties, noregulē mazāk spilgtu gaismu un klausies nomierinošu mūziku.

Esi sagatavota. Lai izvairītos no pārtraukumiem, turi šos priekšmetus tuvumā: flaneļa auduma gabalu, siltas kompreses, lai atvieglinātu piena noplūdes refleksu, kaut ko ēdamu un dzeramu un pāris spilvenus, lai uz tā atbalstītu muguru un rokas. Arī telefona izslēgšana vai vismaz novietošana tuvumā var palīdzēt izvairīties no nevajadzīgiem pārtraukumiem.

Ēd veselīgi. Ar krūti barojoša sieviete var izjust pastiprinātas slāpes. Ūdens ir labākais šķidrums ķermenim, bet zupa, augļu vai dārzeņu sula vai piens arī sniedz nepieciešamo šķidruma daudzumu. Noteikti izvairies no smēķēšanas un narkotikām un centies atteikties no alkohola un kofeīna lietošanas. Šaubu ziņā konsultējies ar ārstu vai vecmāti.

Izbaudi šo mirkli. Tas ir lieliski, ka tu vari izbaudīt šo mirkli kopā ar savu mazuli. Runājies ar mazuli, smaidi vai nodziedi kādu šūpuļa dziesmu, un mazulis sajutīs stipro mīlestību, kas staro no tevis.

Barošanas ilgums var mainīties - mazulis var gribēt zīst krūti tikai piecas minūtes vai arī mierīgi ēst kādas 40 minūtes. Ja maltītes regulāri ilgst ap 30-40 minūtēm, mazulis visdrīzāk pārmaiņus ēdīs un iemigs. Mazulis, kurš negrib aktīvi zīst krūti, iespējams nesaņem pietiekami daudz piena. Tu vari viņu pamodināt, kad viņš sāk iemigt, ar maigiem pieskārieniem, ieņemot citu pozu vai nomainot krūti, ar kuru baro. Normālos apstākļos pēc dažām maltītēm un šādu paņēmienu lietošanas tavs mazulis ēdīs daudz aktīvāk.

Kas notiek barošanas laikā?

Grūtniecības laikā krūtis kļūst lielākas un smagākas. Oreola, kas ir apvidus ap krūtsgalu, kļūst tumšāka un lielāka.

Hormoni, kuri izdalās organismā grūtniecības laikā, stimulē piena kanālu un piena dziedzeru attīstību. Otrajā grūtniecības daļā izdalās hormons "prolaktīns", kas sāk piena ražošanu.

Kad mazulis piedzimst, piena ražošana noregulējas atkarībā no tā, cik bērns bieži zīž krūti, tāpēc ir vēlams sākt likt mazuli pie krūts pēc iespējas drīzāk, pēc dzimšanas. Tava vecmāte palīdzēs atrast visērtāko pozu, lai mazulis tiktu pareizi novietots pie krūts jau pašā sākumā.

Pirmajās pāris dienās krūtis ražos pirmpienu - treknu dzeltenīgu šķidrumu, kas ir pilns ar antivielām, kas pasargā mazuli no infekcijām. Tajā ir daudz vitamīnu un piena proteīnu un, pat ja tā daudzums var likties nepietiekams, tas ir ļoti labs tavam mazulim. Jo biežāk liksi viņu pie krūts, jo ātrāk izstrādāsies īstais piens. Parasti tas notiek trešajā vai ceturtajā dienā pēc mazuļa piedzimšanas.

Kad "radīsies" piens, tu droši vien sajutīsi tirpstošu sajūtu un reizēm, kad būsi gatava barot, krūts piens var noplūst. To sauc par "piena noplūdes refleksu", kad šūnas ap piena dziedzeriem saraujas un izvada tālāk pienu caur kanāliem rezervuāros.

Galvenais šajā periodā, kamēr tu un mazulis pierodat pie jaunā režīma un dzīves - saglabā mieru un vienmēr sev atgādini, ka tu esi vislabākā māmiņa savam mazulim, pat ja viss nenotiek, kā iecerēts, un dažas lietas izrādās grūtākas, kā varēji iedomāties!

Pēc Philips „Avent" materiāliem sagatavojusi Janita Veinberga,
Philips „Avent" produktu speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!