Rotaļu laukums arī ziemā ir vieta, kur bērniem pavadīt savu brīvo laiku svaigā gaisā, spēlēties un atpūsties, un jo sevišķi aktuāli tas ir pilsētās, kur ir ierobežotas aktivitāšu iespējas. Atliek tikai atbilstoši laika apstākļiem saģērbties, veikt pāris elementārus laukuma uzkopšanas darbus, kā arī ievērot mazliet lielāku piesardzību un bērni visa gada garumā varēs izmantot rotaļu laukumu sniegtās iespējas.

SIA Fixman un Somijas uzņēmums Lappset kā viens no vadošajiem rotaļu laukumu aprīkojuma ražotājiem sniedz padomus, kā nodrošināt drošu un kvalitatīvu spēlēšanos arī ziemas laikā.

Padomi bērnu vecākiem

Vecākiem noteikti jāļauj bērniem arī ziemā izmantot rotaļu laukumu aprīkojumu, tikai ieteicams ievērot mazliet lielāku piesardzību. Lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  • Ledus ir arī uz rotaļu aprīkojuma, un pirms bērns dodas uz tā rotaļāties, ieteicams pārliecināties, vai kāpnes, grīdas, rāpšanās sienas nav slidenas.
  • Pateicoties sniega kārtai, dažkārt bērniem var izdoties uzrāpties augstāk nekā paredzēts, nokļūt uz vecākiem bērniem paredzētām platformām, pārkāpt pāri sētiņām, kuras bez sniega būtu augstākas un grūtāk aizsniedzamas.
  • Bērni ir biezāk saģērbti un mazliet mazkustīgāki - viņi var iesprūst vai aizķerties vietās, kur tas vasarā nenotiktu.
  • Jāuzmanās, lai šalles, cepures, kas apsietas arī ap kaklu, kapuces ir sakārtotas tā, lai maksimāli mazinātu varbūtību tām ieķerties aprīkojumā un tādējādi apdraudēt bērnu (vēlams arī tām būt sasietām tā, lai ieķeroties aprīkojumā šis apģērba gabals brīvi nokrīt, nevis sažņaudz bērnu, kurš, iespējams, tajā mirklī šļūc lejā pa slīdkalniņu vai ugunsdzēsēju stieni).

Pašvaldībām un rotaļu laukumu apsaimniekotājiem

Vienkārši padomi kā kopt un sagatavot rotaļu laukumus ziemā:

  • Novērst ledainas un slidenas virsmas uz pašām iekārtām, kā arī ap tām. Var izmantot smiltis līdzīgi kā uz ietvēm (no sāls gan vajadzētu izvairīties, lai nebojātu iekārtas).
  • Iespēju robežās notīrīt sniegu uz un ap rotaļu iekārtām, ja tas traucē tām piekļūt.
  • Iespēju robežās notīrīt sniegu no rotaļu iekārtu platformām, lai sablietējies sniegs nerada iespēju bērniem viegli pārkāpt pāri norobežojošajiem elementiem.
  • Ja segums ap šūpolēm ir slidens un ledains, uz šo periodu ieteicams noņemt šūpoļu krēsliņus.
  • Rūpēties par apgaismojumu - gan drošībai, gan komfortam. Gaišs un patīkams rotaļu laukums nodrošinās garākas stundas tā izmantošanai, kā arī samazinās vandālisma risku.
  • Pārbaudīt iekārtu tehnisko stāvokli vismaz reizi mēnesī.

Ziemā rotaļu laukums sniedz arī pavisam jaunas iespējas - ap to var celt cietokšņus, likt sniegavīrus sardzē un būvēt papildus sniega namiņus. Pat visvienkāršāko rotaļu pilsētiņu var pilnveidot līdz nepazīšanai, izmantojot dabas sniegto dāvanu - sniegu! Laipni aicinām pašvaldības un namsaimniekus sakopt savā pārraudzībā esošos rotaļu laukumus un ikvienu ģimeni - tos apmeklēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!