Foto: stock.xchng
Tagad ir pieejami matrači ar ļoti plašu pildījuma klāstu - kokosa šķiedru pildījums, porolons, griķu sēnalu pildījums, vai arī visi elementi vienā. Kā pareizi izvēlēties matraci bērnu gultiņai?

Izvēloties matraci sava mazuļa gultiņai, vispirms jānoskaidro izvēlētās gultiņas izmērs. Matracim ir ideāli jāatbilst gultiņas izmēram. Ja atstarpe starp gultiņas malu un matraci ir lielāka par 4 cm, tas var būt par iemeslu kādai bērna traumai.

Jaundzimušajiem ir svarīgi, lai matracis būtu viendabīgs, elastīgs, samērīgi ciets un lai tam būtu līdzena, komfortabla gulēšanai virsma. Visas šīs minētās matrača īpašības ir svarīgas jaundzimušajiem, jo lielāko daļu laika viņi pavada guļus stāvoklī, bet vēl nav spējīgi patstāvīgi ieņemt sev ērtu pozu.

Mazuļiem, vecumā no 4 līdz 8 mēnešiem, mediķi iesaka gulēšanai cietāku pamatni, tā kā šajā laikā bērnam attīstās mugurkauls un ir mīksti kauli. Vēlāk, kad muguriņas dabiskais izliekums ir izveidojies un bērna svars palielinājies, mazuli var izguldīt uz mīkstāka matrača. Universāls risinājums: divpusējie matrači ar atšķirīgām matrača abu pušu cietības pakāpēm.

Matracim nevajadzētu ieliekties mazuļa svara ietekmē. Pērkot matraci, uzspiediet uz tā stiprāk ar roku - ja tas neiespiedīsies (līdz galam), tad cietības ziņā būs piemērots.

Ik pēc diviem mēnešiem ir ieteicams apgriezt matraci otrādi, lai izvairītos no iespiedumu un izgulējumu veidošanās tajā, kas var kļūt par iemeslu bērna mugurkaula deformācijai.

Vēlams matraci laiku pa laikam vēdināt, turēt tīrā un sausā vietā, lai novērstu alerģisku reakciju veidošanos mazulim.

Tā kā matrači laika gaitā uzkrāj putekļus un deformējas, nav ieteicams savam mazulim izmantot jau lietotu matraci. Ja taupības nolūkos tiek iegādāta lietota gultiņa, tad matraci ieteicams nopirkt jaunu.

Dažādu šķiedru pildījumi


Kokosa šķiedra ir vispopulārākā no augu pamatnēm matraču pildījumiem. Kokosa šķiedras īpašās iezīmes, tādas kā izturīgums, elastīgums, higiēniskums, lieliska ventilācija, noturība pret jebkura veida mitrumu, padara šo materiālu ideāli piemērotu bērnu gultiņu matraču pildījumam.

Porolons ir mīksts un nepietiekoši elastīgs materiāls. Tam piemīt spēcīga mitruma uzsūkšanas un noturēšanas īpatnība, kā rezultātā veidojas vide, kas ir labvēlīga kaitīgo mikroorganismu attīstībai. Porolons tiek izmantots zemākas cenu kategorijas matraču ražošanā. Porolona matracis nav ieteicams bērniem līdz viena gada vecumam. Porolona nelabvēlīgā ietekme samazinās, ja virs tā atrodas dabisko pildījumu slāņi.

Griķu sēnalu pildījuma galvenās īpašības - siltumizolācija un ventilācija, mugurkaula dabiskās formas atjaunošanās, masāžas efekts, kuru nodrošina īpaši apstrādāto griķu čauliņu izmantošana griķu pildījuma matraču ražošanā. Matracim neveidojas izgulējumi, tam ir elastīguma efekts, tas ir ilgi derīgs lietošanā un nodrošina veselīgu miegu, par cik svars uz tāda matrača tiek sadalīts vienmērīgi pa visu ķermeni, kā rezultātā muskuļi atslābinās pilnībā. Griķu pildījuma matracis atjauno organismu miega laikā, nodrošina pareizu mugurkaula attīstību.

Raksts tapis sadarbībā ar interneta veikalu Babymarket.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!