3., 6. un 9. klases skolēniem valsts pārbaudes darbos pienākas atvieglojumi, ja psihologs vai logopēds konstatējis mācīšanās grūtības (par to liecina speciālista atzinums). Atvieglojumi pienākas arī tiem bērniem, kuriem ir ārsta atzinums ar diagnozi. Daudzi vecāki nav informēti par šādiem atvieglojumiem.

Bērni ar mācīšanās grūtībām (tās nedrīkst jaukt ar garīgās attīstības traucējumiem) kārto tās pašas ieskaites, ko pārējie skolēni. Atkarībā no problēmu veida – specifiski valodas attīstības traucējumi, aritmētisko iemaņu traucējumi u. c. – bērns drīkst ieskaitē izmantot palīglīdzekļus, piemēram, formulas, likumus, reizrēķina tabulu. Lai audzēknis labāk izprastu teksta uzdevumu, skolotājs var to viņam nolasīt.

Viens no atvieglojumiem ieskaitēs ir arī papildu laiks. Bērns to pašu ieskaiti, ko pārējie, var pildīt ilgāk. Tas ir liels atbalsts audzēkņiem, kuriem darba temps (kognitīvās produktivitātes ātrums) ir pazemināts. Skolēns ieskaiti var kārtot atsevišķā telpā, mierīgā vidē, kas savukārt uzlabo rezultātus bērniem ar skolas trauksmi (trauksmaini ir bērni, kuri pārāk satraucas par darba tempu, iespējamām kļūdām, nezināšanu, darba rezultātu – visu to, kas saistīts ar zināšanu pārbaudi).

Kopā ar skolotājiem esmu konstatējusi, ka šāds atbalsts uzlabo skolēnu ieskaites darba rezultātu un objektīvāk parāda zināšanas.

Lai iegūtu šādu iespēju, skolēnam jau pirmajā mācību gadā jākonsultējas ar psihologu vai logopēdu (valodas traucējumu gadījumā). Speciālists konstatēs iespējamās mācīšanās grūtības, ieteiks skolotājiem, kā tās koriģēt, kādus atbalsta pasākumus skolēns varēs izmantot stundās un ieskaitēs. Skolotājs kopā ar psihologu var konkrētam skolēnam izstrādāt individuālu atbalsta plānu (pat vairākiem gadiem). Tā izveidē un īstenošanā līdzdarboties tiek aicināti arī vecāki.

Bez maksas šis pakalpojums pieejams skolās, kur ir logopēdi vai psihologi.

Ja nākamā pirmklasnieka vecāki ir šaubās, vai bērns gatavs skolai, labāk konsultēties ar psihologu. Ir īpašas diagnostikas metodes, ar ko nosaka sagatavotības līmeni un iespējamās grūtības mācībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!