Viņi noteikti nojauš, ka aiz pievērtajām guļamistabas durvīm notiek kaut kas īpašs, ko vecāki grib paturēt noslēpumā. Tev taču arī ir gadījies piedzīvot, ka bērni it kā neko nezina, bet sasmaidās, ķiķina un, kad vecāku nav klāt, pārrunā – kas tas ir?

Viens no mulsinošākajiem, bet arī svarīgākajiem jautājumiem, kas jāizrunā ar bērnu, ir sekss. Vēloties šo jautājumu izskaidrot bērnam, vecāki ne vienmēr ir pārliecināti, kā to izdarīt vislabāk. Portāls www.talkinwithkids.org dod dažus iedrošinošus padomus.

Vinnē tie, kuri ir atklāti

Pētījumi rāda, ka bērniem, ar kuriem vecāki var brīvi runāt par seksu un ļauj uzdot viņus interesējošus jautājumus par to, pusaudžu gados ir daudz zemāks risks pāragri iesaistīties tuvās attiecībās, nekā bērniem, kuru vecāki nav tik atvērti šādām sarunām.
Ja tu nespēj pārkāpt sev pāri un uzsākt nepiespiestu sarunu ar bērnu, neraizējies par to. Esi atklāta pret bērnu par savām sajūtām. Izstāsti, ka, lai gan tavi vecāki nekad ar tevi nerunāja atklāti par seksu un tādēļ tu jūties neērti, sarunā šai tēmai pieskaroties, tu no sirds vēlies, lai tavā ģimenē atklāti var izrunāt visu. Pamudini bērnu pašu uzdot jautājumus! Bērni ir tiešāki un atklātāki, nekā pieaugušie viņiem nesagādās problēmas uzdot ''neērtus jautājumus''.

Sāciet runāt agri

Par dzimumu atšķirībām sāc runāt ar bērnu agri. Kad stāsti savam mazajam, kur ir viņa deguntiņš, acis, mute, pastāsti arī – tas ir tavs loceklis. Lēnām, bērnam augot, informāciju par šo tēmu varēsi dabiski, bez stresa papildināt. Jo agrāk par šādām tēmām sākts runāt, jo vieglāk un vienkāršāk sarunu turpināt.

Ņem iniciatīvu savās rokās

Ja bērns pats līdz skolas vecumam neuzdod nekādus jautājumus, kas saistīti ar dzimumatšķirībām, seksu, ņem iniciatīvu savās rokās. Sāc sarunu, piemēram, par to, ka bērna labākā drauga mamma ir stāvoklī. Vai esi pamanījis, ka Dāvida mammai kļūst aizvien apaļāks vēders? Tas tādēļ, ka viņai būs bērniņš. Vai zini, kā bērniņš nokļūst mammas vēderā? Izmantojot apkārt esošos piemērus no dzīves, sarunu uzsākt būs vieglāk.
Sekss ir arī uzmanība un rūpes
Runājot ar bērnu par dzimumu atšķirībām un seksu, ir svarīgi uzsvērt emocionālo aspektu. Izstāstīt, cik svarīgas tuvās attiecībās ir rūpes vienam par otru, uzmanība, cieņa un otra cilvēka interešu respektēšana. Lai arī filmās bērni redz, ka vētraina iemīlēšanās tajā pašā vakarā beidzas gultā, dzīvē tomēr (vismaz lielākoties) ir savādāk. Lai kļūtu tuvi, cilvēkiem jāiepazīst vienam otru. Cik skaists ir attiecību sākums: kino, boulings, ballītes! Staigāt pa ielām, sadevušamies rokās, pārītim sagādā milzīgu prieku!

Runājiet ar bērnu viņam saprotami

Bērni ļoti jūtīgi uztver pārmaiņas, kas viņu ķermenī notiek pusaudžu vecumā. Lai šīs pārmaiņas viņiem sagādātu pēc iespējas mazāk pārsteigumu un galvassāpju, izstāsti laicīgi, kā tas notiks! Astoņus gadus veca meitene ir pietiekami liela, lai viņai varētu izstāstīt par mēnešreizēm. Savukārt, zēnam par balss lūzumu, ķermeņa apspalvojumu, kas viņu paaugoties sagaida.
11 – 12 gadu veciem tīņiem ir svarīgi izstāstīt par nevēlamu grūtniecību, izsargāšanos.

Ja viena audzini dēlu

Daži vecāki jūtas neērti, runājot par seksu ar savu pretējā dzimuma bērnu. Ir labas alternatīvas! Piemēram, ja esi vientuļā māmiņa, kura audzina dēlu, nopērc viņam grāmatas, kas domātas bērniem un izskaidro jautājumus par seksu un bērnu rašanos. Varbūt šajā jautājumā var palīdzēt zēna vectēvs, krusttēvs vai kāds cits viņa dzimuma radinieks. Viņiem ar zēnu runāt par šo tēmu nebūs tik mulsinoši. Galvenais neradīt bērnā sajūtu, ka sarunas par seksu starp dažāda dzimuma cilvēkiem ir tabu.

Svarīgākais – sarunas kvalitāte

Nesatraucies, ja kāds āķīgāks bērna jautājums liek tev domāt, ka nezini atbildi. Svarīgāk par to, cik daudz vari bērnam par seksu izstāstīt, ir, kā tu to stāsti. Ja bērnam būs pārliecība, ka tev var izstāstīt visu un saņemt saprotošu attieksmi, gan arī uzdot jautājumus par visām dzīves tēmām, būs trāpīts desmitniekā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!