Senos laikos, lai ieņemtu bērnus, sievietes auklēja īpašas auglības lelles un izlūdzās sev pēcnācējus no auglības dievībām, savukārt mūsdienās sievietes, kas vēlas tikt pie bērna, izmanto ne mazāk dīvainus rituālus.
Piemēram, Lielbritānijā esot populāri apsēsties uz “laimīgajiem” kases soliņiem lielveikalos (īpaši “auglīgs” esot 15. numurs). Šādi apšaubāmi rituāli, ko cilvēki veic, lai uzlabotu savas izredzes tikt pie pēcnācējiem, var šķist visai smieklīgi, taču skumjā realitāte ir tāda, ka katram sestajam pārim ir grūtības ar bērna radīšanu un neauglība, protams, kļūst par ļoti smagu un sāpīgu problēmu.

Tātad, kas pārim būtu jādara, lai maksimāli palielinātu izredzes tikt pie bērniem?

Iepazīsti savu organismu

Jo vairāk jūs abi zināsiet par noslēpumaino bērnu ieņemšanas procesu, jo labāk spēsiet saskaņot savu organismu ritmus un jo lielāka kļūs iespēja, ka sievietei iestāsies grūtniecība.

Katra menstruālā cikla laikā normālam pārim iespēja ieņemt bērnu vidēji ir 25 procenti, protams, ja pāris nodarbojas ar seksu, nelietojot kontracepcijas līdzekļus. Bet kas gan ir normāls jeb vidējs pāris?

Vienkāršais seksa mehānisms

Pārsteidzoši, ka vēl mūsu dienās reproduktīvās veselības speciālisti regulāri konstatē, ka tik daudziem cilvēkiem problēmas ar bērnu radīšanu rodas tāpēc, ka viņi nedara to, kas jādara - viņi vienkārši nenodarbojas ar seksu pietiekami bieži, īpaši sievietes menstruālā cikla auglīgajās dienās.

Lai palielinātu bērna ieņemšanas izredzes, ar seksu ir jānodarbojas ik pārdienas. Nepatiess ir mīts, ka vīrietim tādējādi izsīks spermas krājumi. Tieši otrādi, daļai vīriešu samazinās sermatozoīdu daudzums, ja viņiem nav regulāru ejakulāciju.

Jaunākie pētījumi liecina, ka piemērotākais diennakts laiks bērna ieņemšanai ir pēcpusdiena, no pulksten 17 līdz 19 vakarā, kad spermatozoīdu daudzums spermā palielinās par aptuveni 35 procentiem, spermatozoīdi ir dzīvīgāki, bet sievietēm biežāk notiek ovulācija.

Taču speciālisti norāda, ka spermatozoīdi pēc ejakulācijas spēj izdzīvot līdz pat 48 stundām, bet olšūna var tikt apaugļota veselu diennakti pēc tam, kad tā ir nobriedusi, tāpēc bērna ieņemšanas brīdis nemaz nav tik ļoti ierobežots laikā. Daudz būtiskāks par diennakts laiku ir sievietes menstruālā cikla posms.

Sievietes auglīgo dienu noteikšana

  • Izmanto kalendāru: lielākajai daļai sieviešu ovulācija sākas 14 dienas pirms kārtējo mēnešreižu sākuma. Piemēram, ja tavs cikla garums ir 31 diena, tad ovulācija, visticamāk, ir gaidāma cikla 17.dienā.
  • Izmantojot īpaši šim nolūkam zīmētas tabulas, fiksē pēkšņu ķermeņa temperatūras celšanos par aptuveni 0,2 grādiem pēc Celsija - vislabākās izredzes ieņemt bērnu ir piecas dienas pirms un pirmajā dienā pēc temperatūras celšanās.
  • Pievērs uzmanību dzemdes kakla izdalītajām gļotām - ovulācijas laikā tās kļūst caurspīdīgākas un šķidrākas.
  • Ar īpašu aptiekā nopērkamu analīžu komplektu urīnā iespējams konstatēt hormonus, kuri izraisa ovulācijas sākšanos.

Lai sasniegtu maksimālo efektu, kombinē šīs metodes.

Centieties ar seksu nodarboties aptuveni divas dienas pirms mēneša auglīgākajām dienām, kad sievietei sākusies ovulācija. Tas gan nekādā ziņā nenozīmē, ka pārējās mēneša dienās sekss būtu aizliegts!

Sievietes menstruālo ciklu regulē sievišķie hormoni – estrogēns un progesterons. Mainoties šo hormonu līmenim organismā, tie izraisa organismā procesus, kuru pazīmes var liecināt par auglīgo dienu tuvošanos. Šādas pazīmes ir:

  • Ķermeņa temperatūras izmaiņas.
  • Dzemdes kakla sekrēcijas izmaiņas.
  • Dzemdes kakla izmaiņas.
  • Vēdera sāpes un izmaiņas krūtīs.

Mazāk svarīgi ieteikumi

Šķiet, ka seksa pozas īpaši būtiski neietekmē bērna ieņemšanas iespēju, lai gan tās šo procesu, protams, var padarīt patīkamāku. Daži apgalvo, ka atsevišķās pozās bērna ieņemšana esot drošāka, taču tas vēl nav pierādīts.

Ir cilvēki, kas uzskata, ka nozīme ir pat mēness fāzēm (www.fertilityrhythms.com). Taču tradicionālās medicīna šādus dīvainus uzskatus vērā neņem.

Medicīnisko problēmu novēršana

Neauglības cēlonis var būt dažādas medicīniskas problēmas, no kurām dažas iespējams novērst ar vienkāršām profilaktiskām metodēm. Neauglību var izraisīt masaliņas, diabēts, alkoholisms un smēķēšana, seksuāli transmisīvās infekcijas slimības, kā arī agrāk pārciestas vēdera dobuma operācijas.

Ja tev ir bijusi kāda no šīm problēmām, ir vērts aprunāties par to ar ārstu.

Centies būt pacietīga - bērna ieņemšanā liela loma ir nejaušai veiksmei, un aptuveni 10 procentiem auglīgo pāru bērna ieņemšana prasa gadu laika. Lai pārbaudītu savas izredzes, vari izpildīt anketu, kas pieejama adresē www.babycenter.com/quiz/conception101/QuizForm.jhtml un, ja tu raizējies par iespēju tikt pie bērna, noteikti konsultējies ar ārstu.

Vispārīgi ieteikumi, lai uzlabotu izredzes ieņemt bērnu

  1. Pēc iespējas labāk rūpējies par savu veselību.
  2. Ievēro līdzsvarotu diētu un parūpējies, lai tu uzņemtu nepieciešamās vitamīnu un minerālvielu devas.
  3. Ik dienas pārtikā lieto folijskābes piedevu.
  4. Regulāri veic fiziskus treniņus (vismaz 30 minūšu ilga slodze trīs reizes nedēļā).
  5. Atsakies no alkohola lietošanas vai arī samazini tā lietošanu līdz minimumam.
  6. Ja tev ir liekais svars, atbrīvojies no tā.
  7. Centies izvairīties no stresa. Palīdzēt var arī izrunāšanās ar uzticamiem cilvēkiem.
  8. Parūpējies par pietiekamu atpūtu un miegu.
  9. Spermatozoīdi vislabāk attīstās vidē, kuras temperatūra ir par 2-3 grādiem zemāka par ķermeņa vispārējo temperatūru. Tāpēc vīriešiem jāvalkā brīvi bokseršorti, nevis apspīlētas bikses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!