Tuvāks realitātei būtu termins "dzemdību laiks", nevis "dzemdību datums", jo precīzu datumu, kad tieši mazulis dzims, noteikt nav iespējams. Bet var noteikt laika periodu, no kura līdz kuram datumam tas notiks. Un arī to, kurā datumā pēc vidējās statistikas (kā ar šādiem datiem kā konkrētajā tas notiek vairumā grūtniecību) tam vajadzētu notikt. Precīzo datumu izvēlas bērniņš (vai ārsts, vai vecāki, ja veic ķeizargriezienu).

Ārsta noteiktajam dzemdību datumam jāsakrīt ar brīdi, kad ir pilnas 40 grūtniecības nedēļas. Tas ir vidējais grūtniecības ilgums - 280 dienas jeb nepilni 10 mēneši (lai vieglāk rēķināt, grūtniecības laikā formāli ieskaita arī pāris nedēļu, kas bija starp pēdējām mēnešreizēm un ieņemšanu - skat. tālāk tekstā). Normāla ilguma grūtniecība ir laika posmā no 37. līdz 42. grūtniecības nedēļai. Tas nozīmē - ja grūtniecība rit bez sarežģījumiem, reālais dzemdību datums var būt divas nedēļas pirms noteiktā vai divas nedēļas pēc tā, un tas ir normāli. Protams, normāli ar nosacījumu, ka dzemdību datums ir noteikts precīzi.

Precīzi noteikt dzemdību datumu visbūtiskāk ir tāpēc, lai zinātu, kad grūtniecība ir sasniegusi maksimālo robežu - 42 nedēļas. Tāpēc grūtniecības laikā vajag regulāri apmeklēt ārstu un veikt pārbaudes. Tikai tā var uzzināt, ka grūtniecība norit bez sarežģījumiem un nav nepieciešams mainīt sākumā noteikto dzemdību datumu.

43. grūtniecības nedēļu nevajadzētu gaidīt. Tuvojoties dzemdību datumam un pēc tā grūtniecei kopā ar ārstu vai vecmāti vajadzētu pievērst īpašu vērību mazuļa pašsajūtai. Mammai jāuzmana mazuļa kustību izmaiņas, ārstam vai vecmātei jāveic dažādi mērījumi - jāvērtē augļūdeņi, jānosaka, vai bērniņam nav skābekļa deficīta, jāmēra viņa sirds toņi. Diemžēl ne vienmēr mazulis pats zina vislabāko laiku, kad dzimt. Dažkārt dzemdības jāstimulē, jo, piemēram, bērns ir pārāk liels un nevar pats piedzimt, ir nepareiza guļa u.c.

Kā nosaka dzemdību datumu

Visprecīzāk noteikt iespējamo dzemdību datumu var laikā līdz 20. grūtniecības nedēļai. Ārsti apvieno divas metodes:

*Kalendārā metode. Tā ir standartizēta dzemdību datuma noteikšanas metode, kas ieviesta, lai visiem grūtniecības uzraudzīšanā iesaistītajiem mediķiem būtu vienots atskaites punkts. Sievietei jānosauc datums, kad sākušās pēdējās mēnešreizes. Šim datumam pieskaita 280 dienas. Ja sieviete zina ieņemšanas datumu, iespējamo dzemdību datumu var aprēķināt vēl precīzāk. Jo tad var izrēķināt, cik dienas ir bijušas starp pēdējo mēnešreižu pirmo dienu un ieņemšanas dienu (visbiežāk - 14), šo dienu skaitu atņemt no 280 un iegūto skaitli pieskaitīt ieņemšanas datumam. Ginekologiem ir speciāli kalendāri dzemdību datuma noteikšanai, kas atvieglo aprēķinus. Arī tad, ja dzemdību datums noteikts pēc precīza ieņemšanas datuma, dzemdības normāli var sākties divas nedēļas agrāk vai vēlāk.

*Precizēšanai - ultrasonogrāfijas pārbaužu rādītāji. Ultrasonogrāfijā nosaka, kādam vecumam atbilst augļa izmēri, kā viņš attīstās. Parasti līdz 20. grūtniecības nedēļai nav vērojamas individuālas augšanas īpatnības un ātrums (izņēmums var būt kādas veselības problēmas, piemēram, cukura diabēts grūtniecei). Tāpēc šajā laikā var objektīvi novērtēt, kādam dzemdību laikam atbilst bērniņa izmēri, precizējot noteikto dzemdību datumu. Vislabāk to izdarīt otrā trimestra ultrasonogrāfijā, ko veic 16.-20. grūtniecības nedēļā. Tās laikā bērniņam mēra četrus parametrus - galvu divās pozīcijās, vēderu un augšstilba kaulu. Ja grūtniecība arī turpmāk norit bez sarežģījumiem, dzemdību datumam vairs nevajadzētu mainīties. Pēc 20. grūtniecības nedēļas bērniņš sāk augt individuālā tempā. Ja bērniņa izmēri atbilst par četrām nedēļām mazākam grūtniecības laikam, bet viss cits liecina, ka viņš attīstās labi, nevajadzētu satraukties. Katram bērniņam ir savas augšanas īpatnības - kāds piedzimst 3 kg smags, kāds piedzimstot sver 4,5 kg. Bet abi ir veseli un labi attīstījušies.

Sirdsmieram

*Radiem un draugiem vēlams paziņot tikai aptuveno laiku, kad dzims mazulis, lai atbrīvotu sevi no pārlieku lielās uzmanības un apnicīgiem jautājumiem laikā, kad noteiktais datums pagājis, bet mazulis vēl puncī.

*Nevajadzētu pārāk paļauties uz striktiem apgalvojumiem, kurus nereti ārsti izmet neilgi pirms dzemdībām. Piemēram, "jūs dzemdēsiet nākampirmdien", "agrāk par 6. datumu jūs noteikti nedzemdēsiet".

Konsultēja ZANE KRASTIŅA ginekoloģe, dzemdību speciāliste P.Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un ārstu praksē AUXILIA PRIMA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!