svece
Gada tumšie mēneši ir īstais laiks, lai pirktu, dedzinātu, lietu sveces - sildītos to gaismā un gūtu no tās enerģiju. Šis ir laiks, kad sveces iederas visur - birojā uz galda, lukturīšos piemājas koku zaros, uz palodzēm ballītes telpā un ikvienā mājoklī. Sveces, protams, var pirkt veikalos, bet patīkami ir tās gatavot pašiem.
Svece sastāv no 2 būtiskākajām daļām - degošās vielas un dakts un turētāja. Speciālus daktīm paredzētos diegus var iegādāties dažādos hobiju veikalos. Par sveču degošo vielu var izmantot ļoti dažādas sastāvdaļas - vaskus, taukus un eļļas. Šīs vielas var ievākt no augiem, dzīvnieku taukiem vai insektiem (bites). Tās nopērkamas hobiju vai bišu veikalos, bet var izmantot atlikumus no izdedzinātāms vecēm. Visbiežāk izmantotās ir parafīna sveces, taču Latvijā daudz dedzina arī bišu vaska sveces, jo tām piemīt unikāla krāsa un smarža.

Garas un staltas sveces
Viens no variantiem, kā top sveces, ir mērcējot dakti izkausētajā vielā, ļoti ērti tas izdarāms izkausēto vasku vai parafīnu pildot garā traukā (platā pudelē) un sveci (sākumā dakti) ātri iemērcot un izņemot (vismaz 10 reizes), tā tiek apaudzēta svece. Tikko mērcēta svece vēl ir mīksta un elastīga, tāpēc to var saliekt vēlamajā formā, kas veidojumam piešķirs īpaši interesantu izskatu. Gatavo sveci jādzesē, kamēr tā pilnīgi sastingusi, jānolīdzina ar nazi negludumi, lai svece stabili turētos stāvus un tā ir gatava.

Graciozās lietās sveces
Otrs veids, kā gatavot sveces, ir tās liet. Tam var izmantot arī jau izdegušu sveču pārpalikumus vai vasku. Protams, arī šādām svecēm būs nepieciešams gan vasks vai parafīns, gan dakts (var izmantot arī vairākās kārtās saliktu parasto kokvilnas spolīšu diegu). Sveču pārpalikumus kausē ūdens peldē. Iepriekš sagatavo trauku, kurā tiks lietas sveces (derēs jebkurš neliels trauciņš vai glāze) un tā vidū nostiprina dakti. Dakti iegremdē līdz trauka apakšai, nostiprina ar enkuriņu, bet augšdaļā nofiksē, piesienot piemēram, pie adāmadatas vai zīmuļa, kas uzlikts uz bundžas, krūzes vai cita trauka, kurā tiks lieta svece. Izkusušo masu traukā jālej uzmanīgi, tā lai neizkustinātu dakti. Daļa masas jāatstāj rezervei, lai pielabotu iespējamos robiņus. Lai iegūtu krāsainas sveces, lejamo masu var iekrāsot tajā iekausējot vaska krītiņus, eļļas krāsas vai kosmētiku (lūpu krāsu). Savukārt pievienojot aromātiskās eļļas, iegūsiet smaržīgas sveces.

Sveces, kas smaržo pēc medus
Bišu produktu veikaliņos var nopirkt gan sveču daktis, gan bišu vasku plāksnēs. Tas ir viens no elementārākajiem veidiem, kā pagatavot sveci pašu spēkiem. Ap degli blīvi tin bišu vaska plāksnes - tās ir elastīgas, tāpēc darbs nebūs grūts. Sveci tik augstu un biezu, kā vēlas. Šādas sveces būs smaržīgas un patīkamas, to tapšana ātra un vienkārša, bet gatavās sveces izskatīsies kā no bišu šūnām veidotas.

Sveču maģija
Ugunij un līdz ar to arī svecēm tiek piedēvēts īpašs spēks un ietekme. Gada tumšajos mēnešos cilvēkiem rodas vēlme pēc gaismas (vasarā to pietiekami daudz smeļamies no saules), tāpēc rudenī daudziem gribas iekurt kamīnu un iedegt sveces. Arī zinātniski ir pierādīts, ka krāsas vistiešākajā veidā ietekmē mūsu noskaņojumu. Un ne jau tikai krāsas, bet arī aromāti atstāj ietekmi uz mūsu mūsu noskaņojumu un labsajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!