Vīrietis var būt auglīgs gandrīz nepārtraukti, bet sieviete - tikai četrus procentus no savas dzīves laika. Iepazīsties ar auglības atpazīšanas metodi! Stāsta Anna Suhanova, auglības atpazīšanas metodes skolotāja.

Kā darbojas auglības atpazīšanas metode?

Pārim tā aizņem ne vairāk par desmit minūtēm dienā. Auglības atpazīšanas metode balstās tikai uz sevis novērošanu. Tā sievietes menstruālajā ciklā ļauj noteikt auglīgo laiku, kad iespējama bērna ieņemšana. Netiek lietots neviens līdzeklis, kas stimulē vai iznīcina dabisko auglību.

Sievietes auglīgo laiku ļauj noteikt:
- dzemdes kakla izdalīto gļotu raksturs. Gļotas parādās dažas dienas pirms ovulācijas. Pirms ovulācijas tām ir jēla olas baltuma konsistence. Pēc ovulācijas auglīgās gļotas pazūd. Gļotu raksturam jāpievērš uzmanība pāris reizes dienā, apmeklējot tualeti. Vakarā sieviete to atzīmē auglības kartē;
- ķermeņa bazālās temperatūras izmaiņas. Mērot temperatūru, var noteikt auglīgo dienu pēc tā, kā tā mainās. Temperatūru mēra mutē ik rītu pēc pamošanās, to kartē atzīmē vīrs;
- dzemdes kakla pārmaiņas - auglīgajā laikā tas kļūst mīkstāks, paceļas un atveras, - pārmaiņas var iemācīties atpazīt gan pati sieviete, gan viņas vīrietis.
Var būt vēl arī citas, katrai sievietei īpašas, auglības pazīmes, piemēram, piebriest krūtis, mainās garastāvoklis, varbūt veidojas tūska, mainās kuņģa un zarnu trakta darbība.

Vai dabiskā ģimenes plānošana 21. gadsimtā nešķiet mazliet arhaiska?

Vai nu tas būtu otrais, 12. vai 21. gadsimts, cilvēka organisms, viņa fizioloģiskās īpatnības un dzīves ritms jau nav mainījies. Kā sievietes un vīrieša organisms funkcionēja pirms 20 gadsimtiem, tā darbojas arī tagad.

Ja runājam par auglību, vienmēr jāvērtē nevis sievietes un vīrieša auglība atsevišķi, bet pāra auglība. Jo tikai kopā viņi var radīt jaunu dzīvību. Vīrietis var būt auglīgs gandrīz nepārtraukti, bet sieviete - tikai četrus procentus no savas dzīves laika. Padomājiet - tikai četrus procentus! Olšūna spēj apaugļoties tikai 12 stundas mēnesī. Turklāt pat pilnīgi veselai sievietei ovulācija nenotiek katru mēnesi. Tas nozīmē divpadsmit stundas 10-11 reizes gadā ir sievietes auglīgais laiks!

Viss farmakoloģiskās kontracepcijas bizness strādā tikai un vienīgi pret šīm 12 stundām. Un pelna miljonus! Es nesaku, ka hormonu tabletes ir sliktas vai kontracepcija ir slikta. Jebkura lieta noteiktā apjomā un noteiktā situācijā var būt nepieciešama. Bet vai pareiza ir norma - tikko meitenei sākas pubertātes periods, tā viņa dodas pie ginekologa pēc kontracepcijas līdzekļiem?!

Vajadzīga ir sevis pieņemšana jau pusaudža vecumā. Ar visu sevi, kāda esi. Stāstu šo teoriju savai meitai, kurai ir 14 gadu, un viņa labi saprot: "A, tātad pirmajā cikla pusē garastāvoklis varētu būt kā princesei un otrajā - kā mammai!" Viņa iepazīst sevi, viņai nav ne kauns, ne bailes par to, ka emocijas mainās.

Veidojot attiecības, jaunā sieviete piedāvā sevi visu - uzfrišina matus, uzklāj meikapu, uzvelk skaistu kleitu, iemācās skaisti runāt, aiziet uz kulinārijas kursiem, izdara da jebko... Viņa piedāvā visu, izņemot savu auglību! Un pasaule viņu tādu arī pieņem - gudru, smuku, talantīgu... bet ne auglīgu. Viņa neapzināti pieņem uzvedības modeli, kādu sabiedrība noteikusi. Ja desmit gadus sieviete bloķējusi savu auglību, tad iekšējie orgāni saka: "Nu, labi, mēs neesam vajadzīgi!" Un atrofējas. Kad sieviete beidzot izveidojusi karjeru, apprecējusies un nu gribētu bērnu, viņa mēģina auglību atvērt, bet tā uz sitienu neveras vaļā. Jo desmit, piecpadsmit un varbūt pat divdesmit gadus tikusi bloķēta. Un sākas runas par neauglību, bet tā nav fizioloģiska... Problēmas pamatā ir galvā.

Kā plānot ģimeni var palīdzēt auglības atpazīšanas skolotājs? Ko viņš dara?

Skolotājs māca sievietei un pārim iepazīt sevi, savas iekšējās rezerves, iepazīt sevi, ieklausīties sevī un dzīvot saskaņā ar sevi un pasauli. Auglības atpazīšanas metode ļauj dzīvot sievietei un pārim, nebloķējot savu auglību, atverot sevī šo radošo procesu un tajā pašā laikā veidojot savu dzīvi saistībā ar citiem plāniem. Es mācu simptotermālo auglības atpazīšanas metodi. Simptotermāls - tas nozīmē, ka jāvēro simptomi un jāmēra temperatūra mutē. Turklāt tagad ir pieejami digitālie termometri, kuriem ir atmiņa, un mērījumu var nolasīt vakarā.

Sieviete (un vīrietis) iemācās diferencēt, kādi izdalījumi ir no maksts. To pārbaudīt ir vienkārši. 2-3 reizes dienā, aizejot uz tualeti, jāpaskatās tualetes papīrs, apjaušot sievietes sajūtas - vai viņa jūtas mitra vai slapja. Vakarā tas jāpieraksta kartē. To var izdarīt vīrietis.

Novērojumi prasa ne vairāk kā divas minūtes dienā. Pārim tas pat ir interesanti - vērot, kā sievietes dzemde, dzemdes kakls un gļotāda mainās, kad šie sievišķie hormoni sāk izdalīties, - viņa uzplaukst. Vīrs, piedaloties šajā procesā, piemēram, var sievai katru rītu iedot termometru un uzņemties atbildību par temperatūras pierakstīšanu. Viņa atbildība ir svarīga par šiem procesiem. Turklāt viņš rūpējas nevis par to, kas notiek ar sievu, bet gan par kopīgo auglību. Un par ģimenes dabisko plānošanu. Tas jaunā līmenī veido pāra attiecības.

Par ģimenes dabiskās plānošanas emocionālo pusi lasi šeit http://www.manizurnali.lv/flash/115531/42

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!