Vienai sliktai domai liec pretī trīs labas! Mērķtiecīgi. Emocijas, kas var pārņemt grūtniecības laikā:

*Prieks, bailes, dusmas, neizpratne, bezspēcība - šis emociju kokteilis parasti uzbango grūtniecības sākumā. Turklāt neatkarīgi no tā, vai bērniņš ir ļoti gaidīts vai grūtniecība ir pēkšņs atklājums.

*Apmierinājums, laimes izjūta parasti pārņem grūtniecības vidus periodā, kas emociju ziņā ir līdzsvarotākais. Mazulis puncī jau ir paaudzies, viņu jau var sajust kā savu līdzgaitnieku, ar kuru var sarunāties, dalīties savās izjūtās.

*Trauksme, nedrošība, bailes no dzemdībām mēdz pārņemt grūtniecības beigu posmā. Šajā periodā nereti piezogas bažas: "Kāda būs jaunā dzīve kopā ar mazuli, vai būšu viņam laba mamma?"

Mazais puncī jūt mammas emocijas. Ja mamma ir laimīga, mazais ir rāms. Ja mammai gadījies kreņķis, nemierīgāks ir arī mazulis puncī.

Tā kā grūtniecības laikā organismā trako hormoni, lai kā arī gribētu, tu nespēj visu laiku būt līdzsvarota un harmoniska. Emocijas - gan labās, gan grūti izturamās - mutuļo gluži kā jūra vētras laikā. Vienu brīdi tu vari justies laimīga, bet pēc brīža izjust lielas skumjas. Tu priecājies, piepeši raudi, te sarīko skandālu, te baidies par kaut ko, te atkal priecājies... Lai neļautos itin visām emocijām, kas tevī virmo, jācenšas iemācīties tās kontrolēt. Grūtniecības laikā šī prasme tev var ļoti noderēt. Arī tad, kad mazulis būs piedzimis, bez prasmes kontrolēt savas emocijas, tev būs ļoti grūti.

Ja tu spēj lielākoties justies stabili, tad nemanot veido mazulim stingru dzīves pamatu. Mazuļa gaidīšanas laiks salīdzināms ar mājas celšanu - jo stiprāki pamati, jo stabilāku un augstāku namu var uzcelt. Katra labā doma ir viens pamata akmenītis.

Ieturi pauzi

Brīžos, kad viss ir labi, labās domas pašas atnāk. Un tad visa pasaule šķiet jauka! Bet ko darīt, ja tev uznākusi melnā svītra un prātā nāk vien šādas domas: "Esmu kļuvusi resna, neglīta! Mīļotais vīrietis mani vairs nemīl! Darbā nevaru pietiekami labi paveikt sev uzticētos pienākumus! Kas būs, ja mani tagad atlaidīs..."

Brīdī, kad jūties slikti, patiešām ir grūti iztēloties, ka viss atkal būs labi. Labākā recepte - pauze. Neprāto par nepatikšanām, bet dari kaut ko praktisku - mazgā traukus, dodies pastaigā ar suni un tamlīdzīgi. Aktīva darbošanās novērš uzmanību no sliktām domām.

Iepriecini sevi

Pēc tam, kad esi nomierinājusies, mērķtiecīgi virzi savas domas uz LABO. Lai to izdarītu, tev jāzina atbildes uz jautājumiem: "Kas man patīk, vienmēr sagādā prieku? Ko darot, aizmirstu visu uz pasaules?"

Ja tevi iedvesmo pastaiga gar jūru, dodies turp, ja klasiskās mūzikas koncerts, dodies uz koncertu. Taču nevajag sevi piespiest kaut ko darīt, piemēram, doties pastaigā pa mežu, tikai tāpēc, ka citi uzskata - tā ir labi, mežā ir svaigs gaiss... Citu labumi tev nepalīdzēs atgūt tavu emocionālo līdzsvaru. Interesanti, ka grūtniecības laikā var mainīties gaume, rasties citas lietas, kas iedvesmo. Piemēram, ja iepriekš tevi priecīgi satrauca jūras viļņu radītās skaņas, tagad tās var krist uz nerviem. Bet iemīļotās grāmatas vai filmas varoņa darbība, kas agrāk aizkustināja, tagad var šķist nepārdomāta un, iespējams, pat neētiska. Lai! Ir tik interesanti uzzināt par sevi kaut ko jaunu!

Šķiro problēmas

Uztraukties gan par sevi, gan sabiedrībā notiekošo ir normāli. Taču tikpat normāli ir apzināties: "Es varu apstāties, distancēties no negācijām." Un tā nebūt nav sevis mānīšana, tikai norobežošanās no problēmām, kuras atrisināt nav tavos spēkos.

Sāc šķirot problēmas. Ja situāciju nevari ietekmēt, nav jēgas par to satraukties. Pieņem to tādu, kāda tā ir. Visgrūtāk ieraudzīt labo savā dzīvē ir tad, ja rodas veselības problēmas. Piemēram, analīžu rezultāti nav labi. Prātojumi "Kāpēc tas notiek tieši ar mani? Vai mazais piedzims vesels? Ko esmu darījusi nepareizi?" satrauks tevi vēl vairāk. Mēģini uzticēties ārstam. Arī tas ir solis pretim tam, lai atkal justos labi.

Bet, ja situāciju vari ietekmēt, sāc to risināt. Jo katrs solis, ko spersi, tuvinās tevi iespējai atkal justies labi.

1:3

Ja nebūsi iemācījusies pamanīt un novērtēt labo savā dzīvē, tev būs grūti saskatīt labo savā bērniņā. Ir īstais laiks to apgūt. Bet ko darīt, ja labās domas neraisās un neko labu savā dzīvē ieraudzīt neizdodas? Recepte - vienai sliktai domai jāliek pretī vismaz trīs labas. Sākumā, protams, labās domas nemaz tik viegli rokā nedodas. Tad atbildi sev uz testa jautājumiem. Piemēram: "Kas man šodien ir izdevies? Par ko esmu bijusi priecīga?" Varbūt tu šodien beidzot pamodies bez sliktas dūšas? Super! Pasaki to sev - un laba doma rokā!

Konsultēja  IVETA VĪTOLA, psiholoģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!