Foto: PantherMedia/Scanpix
Dzīvē gadās neiedomājamākās situācijas, piemēram, pāris apprecas, un tikai pēc kāzām izrādās, ka vīrs vai sieva negrib bērnus. Kāds varbūt teiks – par to taču vajadzēja izrunāties jau pirms kāzām! Nerunāja tāpēc, ka domāja – tas ir pats par sevi saprotams, ka ģimenē jābūt bērniem. Tomēr izrādās, ka viens negrib. Cits variants – pāris bija par to runājis, sieviete vai vīrietis zina, ka otrs bērnus negrib, bet klusībā cer, ka, nostādīts fakta priekšā, pārdomās.

Konsultē Inga Jurševska - psiholoģe un ģimenes psihoterapeite. Izmantota arī informācija no portāla www.myjulia.ru.

Kāpēc apkārtējie uzdod jautājumus par bērnu plānošanu

Vispirms runāsim par kādu citu aspektu, kas nav saistīts ar pāra attiecībām. Kāpēc kaimiņiene jautā: "Kāpēc tev vēl nav bērnu? Laiks iet, tu taču esi sieviete!" Kāpēc kaimiņiene uzvedas kā dzeguze jūsu bioloģiskajā pulkstenī? Būt mātei nav ne profesija, ne pienākums, bet iespēja.

Patiesībā tas, ka cilvēki, kas ir fiziski veseli un materiāli nodrošināti, bet negrib bērnus, nav psihoterapeita izpētes priekšmets.

Ja cilvēki to nevēlas, tās ir viņu tiesības. Nevienu nevar piespiest kļūt par vecākiem. Jautājums drīzāk ir cits - kāpēc kādam no malas ir tik svarīgi, lai visiem būtu bērni? Iespējamie iemesli:

  • gribas justies varenam, kontrolējot citu dzīvi sabiedriski pieņemamā veidā;

  • atriebība - pati prasītāja kādreiz kļuvusi par māti galvenokārt sabiedrības spiediena dēļ;

  • apmierināt ziņkāri par citu intīmo dzīvi;

  • dzimumu diskriminācija - būt mātei ir sievietes galvenā loma;

  • māte grib mazbērnus;

  • kaimiņiene ir stereotipa varā un mātes lomu uzskata par neatņemamu sievietes (sievišķības) sastāvdaļu.

Desmit iemesli, kāpēc sievietes var negribēt bērnus

Bērni - mūsu nākotne, mūsu turpinājums, dzīves jēga un prieks. Tā daži deklarē. Kāpēc daudzas sievietes tomēr negrib bērnus?

  1. 6-7 % sieviešu nav mātes instinkta, tā teikts zinātnieku veiktos pētījumos.

  1. Bērnu audzināšana ir īpašs aicinājums. Tam jāvelta ilgs laiks un vairāki gadi, tas nav hobijs, no kura var atteikties, ja nepatīk. Tie ir pienākumi: mierināt, mazgāt, gatavot, apmācīt, sakopt utt.

  1. Izvēle starp karjeru un bērnu. Sievietei var būt bailes, ka nespēs apvienot darbu ar bērna audzināšanu un nāksies zaudēt darbu.

  1. Bailes no fiziskām sāpēm, diskomforta, bailes zaudēt skaistumu un pievilcību.

  1. Bailes par bērna veselību un to, ka nevarēs pārdzīvot bērna slimības vai zaudējumu.

  1. Nedrošība par rītdienu ekonomisko apstākļu dēļ, sieviete baidās, ka nespēs nodrošināt bērnam normālu dzīvi.

  1. Sieviete uzskata, ka dzīve ir ciešanas, tāpēc negrib dot bērnam tādu pasauli.

  1. Grūti atrast piemērotu vīrieti tēva lomai. 93 % vīriešu neesot tēva instinkta.

  1. Ne visi bērni vēlāk rūpējas par vecākiem.

  1. Lai dzīvo egoisms! Sieviete vēlas veltīt laiku tikai sev, nevis sadzīvei un rūpēm par bērnu.

Inga Jurševska papildina: "Es teiktu, ka ir vēl viens iemesls. Sievietes, kuras uz mātes lomu skatās ar lielu atbildību, nereti izrāda nedrošību, pat bailes un pārliecības trūkumu par to, vai spēs uzņemties un tikt galā ar tik atbildīgu uzdevumu kā bērna audzināšana un aprūpēšana."

Kāpēc vīrietis var nevēlēties bērnu

  1. Nav emocionāli nobriedis, ģimenē pats pieradis būt bērna vietā.

  1. Vīrietim bērnībā trūcis tēva paraugs, viņš nezina, kā veidot attiecības ar bērnu. Viņš zina, kādas attiecības nedrīkstētu būt, bet baidās, ka citādi nepratīs. Paradokss - vīrietis var nevēlēties bērnus arī tad, ja bērnībā rūpējies par jaunākiem brāļiem vai māsām.

  1. Baidās, ka sieva vairāk laika veltīs bērnam un partnerattiecības tiks atstātas novārtā.

  1. Nejūtas drošs, ka spēs materiāli nodrošināt ģimeni, pietiekami labi rūpēties par bērnu.

  1. Nevēlas vēl vairāk tikt ierobežots savā brīvībā. Partnerattiecības jau liek rēķināties un saskaņot savus lēmumus ar otru. Bērna ienākšana vīrieša dzīvē liek pielāgoties bērna vajadzībām un partneres iespējām.

"Visi šie iemesli ir saprotami un pamatoti stājas ceļā bērna radīšanai. Bērna ienākšana ģimenē notiek pēkšņi. Nav iespējams izmēģināt stundu vai dienu, lai pakāpeniski pierastu pie šī jaunuma un saprastu, kādas izmaiņas bērns ienes ģimenē un katrā no vecākiem. Tomēr, ja lielākā daļa šķēršļu ir saistīti ar sievietes vai vīrieša bailēm, tās ir iespējams mazināt, iegūstot informāciju gan par grūtībām, ar ko nāksies sastapties, gan par iespējām, kā pieņemt domu par bērnu ģimenē. Svarīgi, lai informācijas avoti būtu dažādi, lai varētu uzzināt gan speciālistu viedokļus, gan jauno vecāku pieredzi (arī pozitīvo). Zināšana vairo drosmi! Un tad var atbildīgāk izvērtēt - šobrīd esmu gatavs radīt bērnu vai nē," uzsver Inga Jurševska.

Domas no forumiem

  • "Tagad jau jābūt trakam, lai šajos laikos gribētu bērnu! Ja nu vienīgi esat miljonāri. Skolas likvidē, bardaks visās jomās."

  • "Es arī negribēju bērnus, tā sanāca. Bet tagad, kad lieli, nemaz nenožēloju. Tās sajūtas un lepnums, kas tagad ir, kad mani mazie iet tālāk par mani, ir gudrāki, izglītotāki un sportiskāki, to nevar aizvietot nekādi iespējamie materiālie vai sadzīves labumi. Kāds lepnums bija, kad meitu no otrās klases uzreiz pārcēla uz ceturto, tādu kaifu neviens narkomāns nav piedzīvojis. Laimi par to, ka esi radījis tādu bērnu, sapratīs tikai laimīgie vecāki."

  • "Nav jau tā, ka bērni tikai klapatas radītu. Pirmos divus līdz trīs gadus ir grūti, bet pēc tam bērns ir jau mazs cilvēciņš ar savām domām, sajūtām, vēlmēm, un ar viņu visu var sarunāt."

  • "Cik nav gadījumu, ka vīrietis čīkst par bērnu. Un, kad sieva mīļā miera labad paliek stāvoklī un piedzemdē bērnu, vīrs paceļ cepuri un aiziet."

  • "Pieredze. Fakts. Vīrieši, kuri saka, ka grib bērnu, pārdomā jau piektajā mēnesī. Vīrieši, kuri saka, ka negrib bērnu, aprod ar faktu piektajā mēnesī pēc bērna piedzimšanas. Tikai 1 % vīriešu tiešām grib bērnus, pārējie pieņem faktu, ka esi stāvoklī."

  • "Ja man nebūtu bērnu, es būtu piepildījis savu bērnības sapni - būtu redzējis Lielo kanjonu. Bet nācās tērēt kāpostus bērniem. Manējie ir redzējuši Lielo kanjonu, Ēģiptes piramīdas, Kolizeju, Niagāras ūdenskritumu, Big Ben un Eifeļa torni. Es no tā visa esmu redzējis tikai daļu, bet brīžiem jūtos tā, it kā būtu bijis uz Marsa."

  • "Mans viedoklis ir tāds, ka bērnus netaisa tamdēļ, ka tagad ir pietiekami naudas, vai tamdēļ, ka ir attiecīgais vecums, un arī ne tamdēļ, ka ir firma, kas pelna miljonus, vai ir bankas konts, kur ir miljoni. Bērnus taisa tamdēļ, ka divi cilvēki vēlas savu atvasīti - kādu, par ko rūpēties un ko audzināt, par ko stāvēt un krist. Un tikai tam ir nozīme, lai bērns būtu laimīgs, jo materiālas lietas nevar sniegt to, ko var sniegt divi mīloši vecāki. Nauda nāk un iet, bet bērniņš vienmēr ir un būs nezūdoša vērtība."

Vai vajadzētu izmantot sieviešu viltības, lai vīrs gribētu bērnu

Iespējas sievišķīgām viltībām, lai noskaņotu vīru par labu ģimenes pieaugumam, ir. Piemēram, varat tikties ar citām ģimenēm, kurām ir bērni. Lai viņš skatās, varbūt iepatiksies. Varat iegādāties dzīvnieku, lai iemācītos par kādu rūpēties.

Jebkurā gadījumā - jāsarunājas, jānoskaidro viņa viedoklis un argumenti. Ja nu pēkšņi izrādās, ka viņam jau ir kāds bērns vai varbūt partneris slēpj, ka viņam patiesībā nemaz nevar būt bērni. Savā starpā ir jārunā vai arī jāmeklē cits partneris.

Inga: "Domāju, ka jautājumā par bērniņa radīšanu gan sievietēm, gan vīriešiem vajadzētu izvairīties no viltībām. Šis ir pārāk svarīgs un atbildīgs lēmums, lai par to lemtu viens no partneriem un otru ievilinātu lamatās. Ja sieviete vēlas stabilas attiecības un partneri, kurš vēlāk iesaistīsies bērna aprūpē un audzināšanā, tad bērniņa radīšanai vajadzētu būvēt drošus pamatus - bez meliem, viltus un aplinku gājieniem. Ja otrs bērnam nav gatavs, tad to vajag cienīt, bērniņa radīšanu atliekot uz vēlāku laiku. Vai arī attiecības ar partneri un iespēju kļūt par māti var likt uz svaru kausiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!