vīns
Foto: ČetrasSezonas.lv
Etiķete – tā ir vīna pudeles pase. Tās izskatam, noformējumam, izmēram ir svarīga loma vīna izvēlē. Tomēr tas ir tikai dizaina un paša ražotāja gaumes jautājums, bet svarīgākā informācija slēpjas nosaukumā un norādēs, kas ir uz etiķetes. Daudziem šie uzraksti tā arī paliek neatminēti, tāpēc ir vērts pievērst uzmanību tam, kas tieši ir uzdrukāts uz etiķetes, jo varbūt tieši tas ietekmēs jūsu vīna izvēli.
IriI

Jebkurš vīna izziņas materiālu palīglīdzeklis sākas ar to, kā lasīt etiķeti, jo pēc būtības uz tās ir visa nepieciešamā informācija. Daudzās valstīs etiķetes izvietojumu reglamentē un stingri kontrolē valsts. Spilgts piemērs tam ir franču etiķete.     

Franču etiķete

Franču etiķete brīžiem šķiet vissarežģītākā, bet patiesībā tajā slēpjas daudz informācijas par vīnu, tā ražotāju un izcelsmes vietu.

ch_margaux_mv1.jpg - 92.21 KB

Reģions: Bordo

  1. Vīna nosaukums - "Margo pils".
  2. Sastopamas arī šādas frāzes:
    • "Mis en bouteille a la propriété" - vīns pildīts pudelē vīndarītavā, kurā audzēts un ražots.
    • "Mis en bouteille au château" - vīns pildīts pudelē pilī vai muižā (t.i., tajā pašā vīndarītavā, kuras laukos audzēts).
    • "Mis en bouteille dans le région de production" - vīns pildīts pudelē tajā reģionā, kurā audzēts.
  3. 1855. gadā pieņemtā vīnoglauku klasifikācija. "Premier Grand Cru Classé" - augstākā kategorija Medokas reģionā.
  4. Reģiona nosaukums -Margo
  5. Appellation Margaux Contrôlée -tas nozīmē, ka vīns atbilst stingrajiem ražošanas noteikumiem, kuri pieņemti attiecīgajā reģionā, šajā piemērā - Margo.
  6. Ražotāja nosaukums. Ražotāja valsts.
  7. Tilpums.
  8. Alkohola saturs tilpuma procentos.
  9. Precīzs vai stilizēts attiecīgās pils vai muižas attēls.
  10. Grand vin (fr. "lielisks vīns") - šis uzraksts neliecina par vīna kvalitāti, bet par tā prestīžu un slavenību. Par kvalitāti var spriest pēc Grand Cru Classé (sk. 3. punktu).

Reģions: Elzasa

Šī reģiona specifika ir tā, ka pamatā etiķetē ir norādīts reģions un vīnogu šķirne. Elzasā pastāv 51 Grand Cru klasificēts vīna dārzs, tādā gadījumā uz etiķetes būs norādīts arī vīnoglauka nosaukums, piemēram - "Grand Cru Mambourg".

Jāņem vērā fakts, ka reģions atrodas Vācijai kaimiņos un vēsturiski tai bijusi liela ietekme uz reģionu. Daži ražotāji drukā etiķetes divās valodās. Tas ir iespējams tikai šajā reģionā.

hugel_label.jpg - 90.85 KB

  1. Elzasas reģions.
  2. Appellation Alsace Contrôlée. Vīns atbilst ražošanas noteikumiem, kuri pieņemti attiecīgajā reģionā, šajā piemērā - Elzasā.
  3. Vīndarītavas ģerbonis un dibināšanas gads.
  4. Vīnogu šķirne.
  5. Ražotāja vārds.
  6. Ražotāja kompānijas nosaukums.
  7. "Vendange Tardive" - salds vīns no vēlīnās ražas. Pastāv arī termins saldiem vīniem, kuri ražoti no "dižciltīgā pelējuma" skartām vīnogām, - "Sélection de Grains Nobles".
  8. Pudelēs pildīts pašā vīndarītavā. Ražotāja adrese un valsts.

Itālija

antinoririserva_label.jpg - 53.09 KB

  1. Ražotāja vārds.
  2. Reģiona nosaukums. Vārds "Classico" norāda, ka vīns ražots Chianti reģiona vēsturiskajā vai klasiskajā zonā.
  3. Denominazione di Origine Controllata e Garantita - visaugstākā itāļu vīnu klasifikācija pēc izcelšanās, kas norāda, ka vīns atbilst ražošanas noteikumiem, kuri pieņemti attiecīgajā reģionā, šajā piemērā - Chianti Classico.
  4. Riserva - ilgāk izturēts vīns. Sastopams arī termins "Superiore" - vīns ar ilgāku nogatavināšanas laiku un paaugstinātu alkohola saturu (par 0,5-1%).
  5. Vīndarītavas nosaukums un ģerbonis.

Spānija

Spāņu vīnu īpatnība ir stingri reglamentētais gatavināšanas laiks, no tā ir atkarīgs vīna apzīmējums, kurš tiek uzrādīts uz etiķetes.

rb_granreserva_nv_750ml_lbl.jpg - 69.66 KB

  1. Vīndarītavas ģerbonis un dibināšanas gads.
  2. Ražotāja nosaukums.
  3. Vīna spāņu klasifikācija pēc nogatavināšanas ilguma:
    • Crianza- gatavināts 2 gadus, no kuriem 6 mēnešus mucās;
    • Reserva - gatavināts 3 gadus, no kuriem 12 mēnešus mucās;
    • Gran Reserva - gatavināts 5 gadus, no kuriem 2 gadus mucās.
  4. Reģions, šajā gadījumā - Rjoha.
  5. Denominación de Origen Calificada - norāda, ka vīns atbilst ražošanas noteikumiem, kuri pieņemti attiecīgajā reģionā, šajā piemērā - Rjohā.

Vācija

Protams, etiķetes uz vācu vīna pudelēm ir vācu valodā, kas papildus apgrūtina sarežģītas etiķetes lasīšanu. Vācijā pastāv vīnu klasifikācija pēc vīnogu gatavības pakāpes un cukura satura vīnā, un to mēdz norādīt uz etiķetes.

sample-german-riesling-label1.jpg - 92.33 KB

  1. Vīndarītavas nosaukums un ģerbonis.
  2. Ražas gads.
  3. Vīna dārza nosaukums, kas atrodas pie Oberhaus ciemata.
  4. Vīnogu šķirne.
  5. Kvalitatīvu vīnu kategorija no noteikta vīnražošanas apgabala. Eksistē 6 dažādi vīnogu gatvības pakāpes līmeņi ražas novākšanas laikā:  Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein.
  6. Reģiona nosaukums.
  7. Qualitaetswein mit Pradikat - nosaka vīna kvalitāti, kas atbilst valsts mēroga kritērijiem.
  8. Alkohola saturs tilpuma procentos.
  9. Pudeles tilpums.

Jaunā Pasaule

Jaunās Pasaules vīnu popularitāte ir tik liela arī tāpēc, ka etiķetes no Čīles, Argentīnas, Austrālijas, Jaunzēlandes, ASV un Dienvidāfrikas ir vienkāršas un saprotamas. Pirmkārt, tās ir starptautiskā angļu valodā. Otrkārt, šajās valstīs nepastāv stingra reglamentācija un vīnu klasifikācija. Pamatā, uz etiķetes ir norādīts nosaukums, ražotāja vārds, ražas gads, valsts, reģions un vīnogu šķirne.

14140.jpg - 100.17 KB

  1. Vīna nosaukums vai ražotāja vārds.
  2. Izturēts vīns, parasti ozolkoka mucās.
  3. Ražas gads.
  4. Vīnogu šķirne.
  5. Reģions.
  6. Alkohola saturs tilpuma precentos.
  7. Pudeles tilpums.
  8. Vīns ražots un pudelēs pildīts pašā vīndarītavā. Ražotāja valsts.

Minētie piemēri nepaskaidro pilnā mērā visus terminus un nosauk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!