Foto: PantherMedia/Scanpix
Neatkarīgi no bērna vecuma, pirms ļaujat viņam izdot naudu, jums būtu jāiemāca viņam to iegūt. Sāciet ar pamatiem - pelnīšanu un krāšanu. To panāksiet, kopīgi izvēloties iedvesmojošu mērķi. Piemēram, pašam nopelnīt naudu, izvēlēties un nopirkt sev veselīgus našķus.

Naudas nopelnīšana, veicot sīkus mājas darbus, iemācīs bērnam saprast sakarību starp darbu un atalgojumu, starp darbu un iespējām apmierināt savas vajadzības, palīdzēs apjaust naudas patieso vērtību - izteiktu darbā, kas pašam jāiegulda, lai šo naudu iegūtu.

Regulāra naudas krāšana ir paradums, kas prasa pašdisciplīnu. Sākumā bērns bez jūsu atbalsta to ilgstoši nespēs. Palīdziet izvēlēties pietiekami ātri sasniedzamus, kārdinošus mērķus, nodrošiniet ienākumu avotu, ierādiet vietu, kur bērns var turēt iekrāto naudu, atbalstiet ar padomu un uzmundriniet, un, kad mērķi sasniegti, izrādiet, cik ļoti jūs esat iepriecināti un lepni par sasniegto. Uzdāviniet kārbiņu ietaupījumiem un maku, kurā ņemt līdzi izdevumu naudu.

Par ko maksāt kabatas naudu?
Darbi ģimenē mēdz būt dažādi. Vieni ir saistīti ar pašapkalpošanos - sakopt savu istabu, novākt un nomazgāt savus traukus, rūpēties par savu apģērbu un gultasveļu. Citi ir sabiedriskie darbi - iepirkties, iznest atkritumus, uzkopt koplietošanas telpas, izkarināt, pēc žāvēšanas sašķirot un nolikt plauktos ģimenes drēbes u.c. Kabatas naudu maksājiet par šiem otrajiem. Trīsgadnieks var darīt "zeķu darbu" - salikt pa pāriem un izkarināt uz radiatoriem izmazgātās zeķes. Atnest dvieli vai telefona klausuli ir laipnība. Mācības ir bērna pienākums, turklāt par zināšanu ieguvi dzīvē vienmēr nākas maksāt tam, kuram šīs zināšanas ir vajadzīgas.

Tādēļ par to, ka bērns mācās, maksāt nedrīkst.

Kabatas nauda tiek piešķirta audzinošos nolūkos par darbu ģimenes kopīgajās interesēs, tāpēc tā nav jāpiešķir obligāti, un vecāki drīkst uzstādīt savus noteikumus un tos mainīt pēc saviem ieskatiem. Ja vecāki nonāk naudas grūtībās, un saprotami to paskaidro, bērni parasti labprāt atsakās no izklaidēm paredzētās naudas, un nodod vecāku rīcībā savus iekrājumus, jo tas ļauj viņiem justies vajadzīgiem un spējīgiem ietekmēt nelabvēlīgos notikumus.

Padomājiet, ko bērns jau pašreiz dara un kā vēl viņš regulāri spētu jums palīdzēt. Bērns būs priecīgāks, ja atļausiet viņam izteikt savas vēlmes vai darbu izvēlēties no jūsu sastādītā saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!