1. Cēloņu noteikšana.
No kurienes radies sliktais garastāvoklis? "Vispirms ir jānosaka, kādi ir sliktās pašsajūtas cēloņi," saka zinātniece Abele-Brēma. "Tikai tad iespējams ar to cīnīties. Cēloņi var slēpties pašā cilvēkā, bet tos var radīt arī ārēji faktori. Attiecīgi piemeklējams arī risinājums."


2. Mērķu noteikšana.


Tā ir ideālā stratēģija, ja neesi apmierināta pati ar sevi. Nosakot mērķus un tos sasniedzot, uzreiz ievērojami paaugstinās pašapziņa. "Mērķim jābūt godkārīgam, taču reālistiskam," iesaka Abele-Brēma. Piemēram: noskriet divus kilometrus vairāk nekā parasti. Izmēģināt jaunu, sarežģītu ēdiena recepti. Izlasīt desmit lappuses no Nīčes rakstiem, un pamēģināt tos saprast.

3. Laime vārdos.
Katra diena sastāv no labiem un sliktiem brīžiem. Mēs paši varam ietekmēt to, kas saglabāsies mūsu atmiņā. Tāpēc amerikāņu laimes pētnieks Martins Seligmans iesaka ieviest laimes dienasgrāmatu, lai melns uz balta stāv rakstīts, kuri brīži dzīvē ir bijuši skaisti un patīkami. Tad smadzenēm vairs nebūs iespējams tos nostumt maliņā. Pie tam runa nav par dzīves visskaistākajiem brīžiem, bet gan galvenokārt par maziem patīkamiem notikumiem: kūciņu smarža, pirmā Ziemassvētku cepuma pagaršošana, skaists saulriets...
Pierādīts, ka šī metode ir ilgstoši noturīga un iedarbīga: kāds itāļu pētījums liecina, ka depresīviem pacientiem pēc desmit nedēļām ir ievērojami mazāk baiļu, viņu nomāktības izjūta bija krietni mazinājusies.

4. Domas par sevi.
Kad tu pēdējo reizi bija patiešām laimīga un apmierināta ar sevi? "Domāšana par skaistiem, pozitīviem notikumiem, kurus tu pati esi piedzīvojusi, palīdz ātri vien stiprināt pašapziņu un tādējādi uzlabot garastāvokli," saka eksperte prof. Abele-Brēma.

5. Smieklu lēkmes.
"Uzsmaidi vai sirsnīgi pasveicini cilvēku, kurš tev šķiet simpātisks," iesaka labā garastāvokļa eksperte Abele-Brēma. Rezultāts: sastaptais cilvēks arī draudzīgi reaģēs un tas jums abiem uzlabos garastāvokli. Kā smaids padara cilvēku laimīgu, ir iespējams pat izmērīt, jo tie smadzeņu reģioni, kas atbild par labu garastāvokli, tādā veidā saņem pozitīvu signālu. Tāpēc vajadzētu divreiz padomāt, pirms ķildoties ar kolēģiem, jo sliktais garastāvoklis kā bumerangs nāks atpakaļ pie mums.

6. Ar labiem cilvēkiem kopīgi pavadīts laiks.
Uzticami cilvēki labi iedarbojas uz garastāvokli. Viņi sniedz atbalstu un drošības izjūtu, emocionālu apliecinājumu, ka ar tevi viss vēl nav pavisam slikti, arī tad, ja šobrīd dominē slikts garastāvoklis. Viņi palīdz izrunāt bēdas, izkratīt sirdi, lai paliek vieglāk. Tam ir arī zinātnisks pamatojums: Lincas psihologs Hermans Brandšteters vienu mēnesi aptaujājis eksperimenta dalībniekus par viņu nodarbēm un noskaņojumu. Rezultāti liecina, ka tiem pētījuma dalībniekiem, kuri vairāk laika pavadīja draugu vai radinieku lokā, ir labāks garastāvoklis.

7. Elpo dziļi.
Daži pilieni apelsīnu un lavandas ēteriskās eļļas aromterapijas lampiņā - un garastāvoklis drīz uzlabojas. To apliecina Minhenes universitātes zinātnieku nesen veiktais pētījums.

8. Klausies mūziku.
Klausoties mūziku, kas patīk, var acumirklī uzlabot garastāvokli. Pārsteidzoši, bet tam ir evolūcijas gaitā radušies iemesli: mūzika vienmēr ir bijis sabiedrisks pārdzīvojums, saka neiropsihologs Stefans Koelšs no Maksa-Planka institūta Leipcigā. Mūzika - notikums, kas veicina kopības izjūtu un satuvina cilvēkus. Mēs par to neapzināti atceramies, kad mūzikas skaņas nonāk ausī. Un tas vienkārši dara mūs laimīgus.

9. Kaut kas sirdij.
Jauna kleita, laimests loterijā, delikatese, ar ko panašķoties - tas viss var īslaicīgi radīt pacilātības izjūtu. Daudz efektīvāks paņēmiens ir izdarīt kaut ko līdzcilvēku labā. Uzrakstīt pateicības vēstuli bijušajai skolotājai, apciemot slimnīcā saslimušo draugu, aiziet uz veikalu pēc produktiem kaimiņos dzīvojošajai vecenītei, atrast mājas klaiņojošam sunītim. Pēc šādas akcijas cilvēki mēdz justies laimīgāki un apmierinātāki pat kādu mēnesi, kā novērojis amerikāņu psihologs Edvards Dīners savos pētījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!