Foto: PantherMedia/Scanpix
"Dārgais, es esmu stāvoklī!" – atbildei uz šo frāzi iespējams piedzīvot visdažādāko vīriešu reakciju. Arī tādu, kādu galīgi negribētos piedzīvot. Kas tad vīriešus tā biedē tajā "tēvu būšanā"?
1. Bailes, ka tas nav mans bērns

Veselus deviņus sieviete nēsā bērnu zem sirds un viņai nav ne mazāko šaubu, ka viņa ir šī bērna māte. Savukārt vīrietis visu šo laiku gaida bērnu ierodamies pasaulē, lai, paskatījies uz viņu, varētu teikt - "izliets es!" Protams, ka bailes "un ja nu tomēr tēvs neesmu es?" zemapziņā tomēr sēž. Ja vīrietim nejūt reālas aizdomas, tad gaidīšanas periodu viņš pārdzīvos salīdzinoši mierīgi. Savukārt gudra sieviete grūtniecības plānošanas laikā darīs visu iespējamo, lai vīrietim nebūtu jānomokās ar šādām domām, un centīsies izvairīties no situācijām, kas varētu darīt vīrieti tramīgu.

2. Bailes nespēt uzturēt ģimeni

Vīrietis, kas nav drošs par savām spējām, centīsies atlikt jautājumu par bērnu ieviešanu uz maksimāli pēdējo brīdi. Grūtniecības laikā un arī pēc mazuļa piedzimšanas viņš nemitīgi uztrauksies, vai spēs ar visu tikt galā. Šo baiļu d''el vīrietis nespēj pilnībā izbaudīt tēva lomas skaistumu. Tāds vīrietis saka - "lūk, dēls jau sper pirmos soļus, cik tur palicis un jau skola klāt! Bet tad būs tik daudz izdevumu!" Vai arī - "meitiņai šī pirmā ziema, bet šitais kombinezons nākamgad vairs nederēs. Kur ņemt tika daudz naudas?"

Šīs bailes nav tik daudz saistītas ar reālo vīrieša ienākumu līmeni vai sociālos statusu, bet vairāk ar vīrieša pašapziņas līmeni. Šādas bailes var piemist vīrietim, kas ir izaudzis bez tēva, jo vienīgā iztikas pelnītāja bija vientuļā māte. Viņš lieliski atceras, cik smagi gāja mātei divos darbos un pārnes šo modeli uz savu dzīvi - "kad es izaugšu, tad man nāksies sūri strādāt tāpat kā manai mātei. Es maz redzēšu savu ģimeni un vienalga nespēšu tai dot visu, kas vajadzīgs". Ja mīļotā sieviete paskaidro vīrietim, ka ir gatava visas grūtības pārvarēt kopā un neizvirza nereālas prasības, vīrietis pamazām var pārtraukt uztraukties.

Taču ar šādām bailēm mēdz būt apveltīti arī vīrieši, kas vienkārši nevēlas tērēt uz šo bērnu savus spēkus, laiku un naudu. Šajā situācijā frāze "neesmu gatavs uzturēt ģimeni" ir jāsaprot kā "neesmu gatavs ziedot savas intereses un vēlmes uz ģimenes altāra".

3. Bailes kļūt mazāk svarīgam sievietes acīs

Līdz ar bērna parādīšanos, situācija ģimenē izmainās - bērns iekārtojas vecāku vidū un kļūst mājās par centrālo figūru. Jaunizceptais tēvs zaudē krietnu daļu uzmanības. Ir vīrieši, kas šādas pārmaiņas neuztver veselīgi, izjūt diskomfortu un uztver bērnu kā konkurentu cīņa par sievietes mīlestību. Šādas sajūtas veidojas zemapziņā un atgādina par mūsu dzīvniecisko dabu - nevelti mežonīgajā dabā zvēru tēviņi nereti pat nogalina savus pēctečus, lai mātīte ātrāk atgrieztos pie seksuālās aktivitātes, kas samazinās mazuļu barošanas periodā.

Par to, lai vīrietis nekonkurētu ar bērnu, būtu jāparūpējas sievietei. Nav vērts pārvērst savu vīrieti par palīgstrādnieku saimniecībā. Drīzāk vajadzētu viņu piesaistīt mazuļa aprūpei. Tā veidosies ciešāka tēva - bērna saikne un konkurence pamazām izzudīs.

4.Bailes nespēt saraut attiecības

Vīrietis pārdzīvo grūtniecības iestāšanos gadījumos, ja nejūtas pārliecināts par pareizo sievietes izvēli. Sieviete vīrietim var patikt, var šķist piemērota ilglaicīgām attiecībām, taču vīrietis jūt, ka meklējumi tomēr vēl nav beigušies. Protams, bezatbildīgs cilvēks te neko daudz nepārdzīvos, un prom viņš būs. Ar atbildības sajūtu apveltīts cilvēks nespēs tik vienkārši pārtraukt attiecības zinot, ka sievietei un mazulim ir nepieciešams vismaz materiāls atbalsts.

5. Bailes, ka piedzims meita

Ir valstis, kur vēl joprojām izplatīts dēlu kults. Tiek uzskatīts, ka dēls - tas ir ģimenes lepnums, darba rokas, dzimtas turpinātājs. Situācija īpaši saasināta tādās valstīs kā Indija un Ķīna, kur tiek īstenoti dzimstības kontroles pasākumi.  Rezultātā sievietes nereti izšķiras par abortu, ja iepriekš uzzina gaidāmā bērna nevēlamo dzimumu. Nereti topošie vecāki visādi cenšas ietekmēt gaidāmā bērna dzimumu - ievēro visādas diētas, pieņem karstas vai aukstas vannas, izzina Kamasutras pozas un izskaitļo ieņemšanai vislabvēlīgākos brīžus.

6. Bailes, ka mainīsies dzīves stils

Atbildīgs vīrietis saprot, ka līdz ar bērna piedzimšanu, dzīvesveida formāts neizbēgami mainīsies. Nevēlēšanās viest dzīvē izmaiņas liek vīrietim teikt - "bet tad jau mēs vairs nevarēsim tā ceļot..... Varbūt padomāsim par bērnu pēc ceļojuma?" Bezatbildīgam vīrietim šādi jautājumi, protams, nerodas - ir bērns, vai nav - viņš turpinās piekopt iepriekšējo dzīvesveidu un pat neiedomāsies, kas sievietei ir nepieciešama palīdzība.

7. Bailes, ka ar viņu varēs manipulēt

Daiļā dzimuma pārstāves bieži pārvalda manipulācijas mākslu visaugstākajā līmenī. Nevelti saka, ka sievietei, kas var sākt raudāt visvajadzīgākajā momentā īstā vīrieša priekšā, nekas nav neiespējams. Asaras - tā, protams, vēl ir vieglā artilērija. Kas ir tāds nopietnāks "instruments"? Bērns! Ir sievietes, kas liedz vīriešiem tikšanos ar bērniem, stāsta bērniem par tēvu briesmu lietas. Nereti vīrietis, kas līdz galam nav pārliecibnāts par savu izvēli, visādi cenšas atlikt jautājumu par bērniem, lai tādējādi nenonāktu manipulācijas tīklos.

8. Bailes nespēt tik galā ar tēva lomu

Šādas bailes var būt vīriešiem, kurus audzināja vientuļās mātes. Viņi līdz galam neizprot, ko tieši nozīmē būt tēvam, kādus uzdevumus un pienākumus tas uzliek. Bieži šādi vīrieši baidās, ka nespēs izaudzināt labu bērnu, jo nezina kā komunicēt un kā attiekties pret bērnu, kādas tieši zināšanas tēvam būtu jānodod savam bērnam, cik tuvs var būt viņu kontakts.

9. Bailes par sievu

Citkārt bailes saistītas ar domām par sievietes veselību. Ja nu ar sievu, kas notiek? Īpaši šādas bailes raksturīgas, ja sieviete vairs nav īpaši jauna. Tas var likt vīrietim atteikties no domas par bērnu. Mediji pietiekami daudz ziņo par briesmām, kas saistītas ar vēlu grūtniecību un dzemdībām. Pārāk norūpējušies vīri lasa šo informāciju un nereti pat aizliedz sievām pat tikai domāt par iespēju ieviest bērnu.

10. Bailes, ka sieviete zaudēs formu

Nav noslēpums, ak vīrieši mīl ar acīm. Ir vīrieši, kam šis kritērijs ir un paliek galvenais visas kopdzīves garumā. Šādi vīrieši ar aizdomām uztver ideju par iemīļotās un tik perfektās sievietes grūtniecību. Viņi nemitīgi atliek šo jautājumu, jo baidās pazaudēt skaistuli un pēc dzemdībām dabūt atpakaļ jau pavisam citu sievieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!