Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazuļa ienākšana ģimenē ir viens no dzīves lielākajiem notikumiem jaunajiem vecākiem, sākotnēji ir pat sajūta, ka aiz laimes neatrodies virs zemes, bet lidinies kaut kur augstāk. Tas ir viens no augstākajiem laimes paveidiem – laime būt/kļūt par vecākiem. Un, loģiski, ka šajā brīdī gribas dalīties arī ar draugiem un kolēģiem, kuri drīz vien sāk taujāt, kad tad drīkst nākt raudzībās.
Man ir izveidojušies daži ieteikumi tiem, kuri pošas raudzībās, vadoties pēc savām sajūtām, ko es patiesībā sagaidu no ciemiņiem, kad sagaidu pasaulē savu bērniņu.

Nesteidzieties ar raudzībām! Vismaz pirmo mēnesi vecākiem jāļauj aprast ar jauno situāciju un mazulim ar vēl nezināmo pasauli, kurā viņš ir ieradies, tāpēc nevajag apvainoties, ka jaunā ģimene raudzībniekus sāk gaidīt ciemos ne ātrāk kā pēc mēneša. Protams, tas neattiecas uz vecvecākiem un pašiem, pašiem tuvākajiem cilvēkiem. Protams, jebkurā no ieteikumiem gan jāņem vērā, ka jaunie vecāki arī mēdz būt ļoti dažādi, dzirdēts arī par tādiem, kurus dzemdību namā apciemo visi iespējamie draugi, radi un paziņas.

Negaidiet klātus galdus!
Pirmajos mazuļa dzīves mēnešos teju visas rūpes tiek veltītas mazulim, tāpēc māmiņai nav laika saklāt bagātīgus galdus, pie kuriem sēsties raudzībniekiem. Ideāli, ja varat kādu kārumu paņemt līdzi ciemakukulī vai kopā to pasūtīt no kādas kafejnīcas ar piegādi uz mājām.

Nenesiet barojošām māmiņām nepiemērotus našķus! Ak, cik žēli es nopūtos, kad man ciemakukulī draudzene atnesa lielo šokolādi - manu mīļāko kārumu, bet mazulim no tās metas pumpas, tāpēc nākas atturēties. Pirms došanās ciemos der noskaidrot, vai paredzētais cienasts maz barojošām māmiņām ir piemērots.

Pajautājiet, ko uzdāvināt mazulim!
Visdrošāk būs, ja par vēlamo dāvanu apvaicāsieties vecākiem. Ja dāvanā būs kāds apģērbs, noteikti jānoskaidro mazuļa izmērs (pie tam dāvinājumu vēlams pirkt par izmētu lielāku). Protams, var izvēlēties klasiku - dāvanu kartes, jo tās noder vienmēr.

Mazulim jābūt pie vecākiem! Viens no iemesliem, kāpēc raudzības atlieku uz iespējami vēlāko laiku, ir ciemiņu vēlme mazuli ņemt rokās un ucināt. Man negribas katram skaidrot, ka mazais ļoti sanervozējas no liela skaita svešu cilvēku, ka viņš pēc tam vakaros nevar iemigt, ka mēs viņu cenšamies pa rokām pārlieku daudz neucināt u.t.t. Esiet jel saprotoši!

Parunāsim par dzīvi! Kaut kāpēc daudziem ciemiņiem šķiet, ka vienīgā tēma, par ko jaunā māmiņa vēlas runāt, ir mazulis. Protams, mēs labprāt palepojamies ar savu pasaulē burvīgāko mazuli, bet vienlaikus ļoti labprāt parunājam arī par politiku, ekonomiku, modi un citām vienmēr aktuālām tēmām.

Sveiciens neklātienē.
Pāris dienas pēc mazuļa dzimšanas es saņēmu kolosāli lielu pavasara ziedu pušķi no kolēģiem, kam bija pievienota emocionāla atklātnīte. Tas bija ļoti precīzi īstajā laikā un īstajā stilā. Novērtēju.

Varbūt izklausos untumaina, bet tieši bērnu piedzimšana ir brīdis, kad atļaujos būt egoiste, ar savu egoismu aptverot arī savus bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!