Kā brūvēja alu un sēja Jāņu sieru mūsu senči?
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālās bibliotēkas veidotajā Digitālajā bibliotēkā (www.periodika.lv, gramatas.lndb.lv), meklējot pēc atslēgas vārdiem, ir iespējams atrast dažādas mūsu senču receptes, kurās var smelties daudzas idejas Jāņu galda mielasta sarūpēšanai, portālu "Delfi" informē bibliotēkas pārstāvji.

Kā teikts 1938. gada žurnālā "Mūsu Mājas Viesis", "ikvienas Jāņa mātes lepnums ir labi siets siers, jo tas Jāņu galdā stāv visredzamākā vietā". Žurnālā arī atklāts, ka, lai sasietu labu, garšīgu Jāņu sieru, nepieciešams labi sasildīts biezpiens. Galvenās sieru sējējas visos laikos ir bijušas sievietes. Senāk siers tika gatavots no paštaisīta biezpiena, kas gan bija laikietilpīgs process, taču Jāņu sieru var pagatavot arī no jau gatava biezpiena. Šī paša žurnāla 1939. gada numurā teikts, ka Latvijā siers šajā laikā uzskatīts par greznuma produktu, kuru sev varēja atļauties tikai turīgākās iedzīvotāju aprindas.

Lai pagatavotu Jāņu sieru, būs nepieciešami 400 g biezpiena, 2 litri salda piena, ¼ glāze ūdens, 1-2 olas, 40 g sviesta, pusglāze saldā krējuma un sāls ar ķimenēm pēc garšas. Biezpienu maļ gaļas mašīnā vai samīca ar rokām irdenā masā. Ūdeni ar pienu uzvāra, pievieno sieram sagatavoto biezpienu, maisot karsē. Kad katliņā siera masa sāk jau atsūkaloties, to izlej mitrā siera drānā, maisot notecina sūkalas. Notecinātai siera masai pieliek sakultas olas, sviestu, krējumu, ķimenes un sāli. Nosūkālotu, samaisītu siera masu sasien un nosloga. Ja sieru grib ziedainu, tad olas pieliek biezpiena masai katlā karsēšanas laikā. Ja maisot siera masa atdziest, siers būs drupans, to izlabo, siera masu vēlreiz uzkarsējot katliņā, vai ar visu drēbi iegremdējot karstās sūkalās, pēc tam siers pamatīgi jānospiež no sūkalām. Labam Jāņu sieram jābūt mīkstam, gaiši dzeltenā krāsā vai ziedainam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!