Foto: AP/Scanpix
”Mums viņš vienmēr likās tāds savādāks nekā citi bērni. Tikai neviens nevarēja pateikt, kas īsti ir par vainu. Tikai sešu gadu vecumā ārsti beidzot uzstādīja diagnozi – mūsu vienīgajam dēlam ir Aspergera sindroms. Tas nozīmē, ka mums priekšā liela cīņa par viņa iespējām dzīvot normālu dzīvi sabiedrībā, ” tā stāsta zēna mamma Svetlana. Šim puisēnam, tāpat kā daudziem citiem bērniem Latvijā, cerības būs reālākas, ja Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Gaiļezera nodaļā taps labiekārtots Agrīnās intervences un rehabilitācijas centrs. Tāpēc organizācija ”Dāvā Sapni” aicina palīdzēt.

Ieslodzījuma vietā - iespējas

"Ievērojām, ka viņš maz runā, daudz klusē. Viņš atšķīrās. Pirms gada uzzinājām, ka viņam ir šis sindroms jeb autisms vieglā formā. Ārēji viņš izskatās kā visi, bet viņam ir īpatnības, ar ko nevar nerēķināties. Agrākos gados šādus bērnus ieslodzīja specializētos internātos, nost no acīm. Tagad vecāki cīnās, mēs arī, jo viņš ir mūsu vienīgais bērns, " stāsta Svetlana. Viņai bērnu slimnīcas telpās ir mirklis atelpas, jo dēls tikko kā aizvests uz masāžas kabinetu.

"Faktiski šāds Agrīnās intervences un rehabilitācijas centrs slimnīcā jau darbojas, taču tam nepieciešama rekonstrukcija un labiekārtošana. Šis ir gadījums, kad kopīgiem spēkiem mēģināsim palīdzēt daudziem bērniem, jo šis centrs varēs darboties gadiem. Jau šobrīd tā pakalpojumus izmanto vismaz 900 bērnu ar uzmanības, uzvedības un garīgās attīstības traucējumiem gadā," stāsta Edīte Vilcmeiere no organizācijas "Dāvā Sapni".

"Esam no provinces. Tur esam ar dēlu daudz darbojušies - Montesori nodarbības, mūzikas nodarbības, psihologs - tas viss prasa daudz spēka un naudas. Šajā centrā esam pirmo reizi un tas ir milzīgs notikums - tik daudz kvalificētu speciālistu, tieši manam bērnam piemērotu nodarbību - un tas viss par brīvu. Ja centrs taptu lielāks un vēl labāks, tas būtu milzīgs ieguvums," stāsta Svetlana, kura sapnis ir, lai dēls spētu iet parastā skolā. Tieši milzīgais ieguldītais darbs un līdzekļi bērna attīstībā ļāvuši dēliņam apmeklēt parastu bērnudārzu. Šobrīd viņš uzņemts parastas skolas pirmajā klasē, bet vecāki vēl nezina, cik tas viss izrādīsies reāli nākotnē. "Šim sindromam ir dažādas izpausmes - viņam ir problēmas ar uzvedību, viņš var traucēt mācību procesu citiem, ir grūtības mācībās, dažādi notikumi viņu var ātri izsist no sliedēm. Bet viņam nav agresīvā uzvedības forma, tāpēc mums ir cerība," stāsta mamma.

Jebkuram pirmklasniekam un viņa vecākiem bērna skolas gaitu uzsākšana izsauc lielu stresu, nemaz nerunājot par bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem. Svetlanas dēlam skola izraisījusi lielu nervu sasprindzinājumu, un tieši ar tā noņemšanu speciālisti šobrīd nodarbojas īpašajā centrā Gaiļezerā. "Esam te īsu brīdi, bet jau ir rezultāts. Bērns apmeklē dažādus speciālistus, ir atslābis un nomierinājies. Ļoti ceru, ka viņš varēs atgriezties 1.klasē parastā skolā," mammas balsī jaušama apņēmība.

Atbalsti pērkot un dāvā sapni

Uzvedības traucējumi skolas vecuma bērniem ir biežākā pataloģija, 70% gadījumu tas ir iemesls, kāpēc bērns apmeklē psihiatru un ārstējas psihiatrijas profila stacionārā. Otra grupa - bērni ar garīgu atpalicību - ar vai bez uzvedības traucējumiem, kā arī bērni ar autiskā spektra traucējumiem, vēstī centra mediķi. Šādi bērni nereti tiek izolēti no parastajām skolām, kas neveicina viņu integrēšanu sabiedrībā, bērni tiek novirzīti uz speciālām skolām, bieži vien prom no ģimenes, un nokļūst valsts apgādībā. Ja problēmas tiek diagnosticētas ātri un tiek sniegta atbilstoša rehabilitācija, bērnam ir iespējas iekļauties sabiedrībā, tāpēc šāda centra pilnveide ir ļoti svarīga.

"Šādiem bērniem ļoti svarīga vide, kurā viņi atrodas. Šis centrs - tā it kā vairs nav slimnīca, bet rehabilitācija - bērniem jārada sajūta, ka viņi iet drīzāk uz tādu kā skoliņu, interešu centru, kur darbojas ar speciālistiem un uzlabo savas spējas, veselību. Šobrīd vajag līdzekļus, lai projektu vispār uzsāktu. Bērnu slimnīca no savas puses plāno piesaistīt ES naudu lielajiem būvniecības darbiem. Mēs vācam naudu rehabilitācijas programmām, materiāliem, speciālajām iekārtām, telpu iekārtojumam, speciālistu pieredzes apmaiņai," stāsta "Dāvā Sapni" pārstāve Vilcmeiere.

Viens no galvenajiem centra uzdevumiem ir noteikt katra bērna stiprās puses un apmācīt vecākus specifiskās metodēs, kā darboties, komunicēt ar savu bērnu, lai sasniegtu tieši šim bērnam visoptimālāko attīstību. Ideāli, ja bērns ar laiku varēs iekļauties sabiedrībā un būt pilntiesīgs tās loceklis.

Jebkurš var sniegt atbalstu slimajiem bērniem pērkot veikalā noteiktus produktus. Produktu cena ir tāda pati kā vienmēr, taču uzņēmēji apņēmušies daļu no ienākumiem ziedot šim konkrētajam labdarības projektam.

Produkti apzīmēti ar konkrēto zilo akcijas uzlīmi - "Dāvā Sapni" logo un biedrības tēla - čiekurpuikas attēlu. Biedrība "Dāvā sapni" akcijas ietvaros aicina veikalos visā Latvijā iegādāties iecienītus produktus - "Lāču Īsto rupjmaizi", "Oto pelmeņus", "Mildas majonēzes" un citus produktus, dabīgo minerālūdeni "Venden", gaļas pārstrādes uzņēmuma "Nākotne "Mājas desu un "Dobeles Dzirnavnieka" miltus "Extra" - ar "Dāvā sapni" tēla Čiekura uzlīmi un kopīgiem spēkiem palīdzēt bērniem ar garīgās attīstības traucējumi.

Veikt ziedojumu var arī, pārskaitot naudu uz Latvijas Hipotēku un zemes bankas kontu: LV48LHZB2100195237001, reģ. Nr. 40008169506 ar norādi "Ziedojums". Darbojas "Dāvā sapni" ziedojumu tālrunis: 90067000. Maksa par zvanu – Ls 1. Savukārt mājaslapā www.davasapni.lv to var izdarīt ar savu kredītkarti.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!