Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazuļi sāk apgūt valodu jau pirms piedzimšanas, atklāts jaunā pētījumā, kas noraida agrākos uzskatus, ka zīdaiņu valodas uztvere attīstās tikai pirmajos dzīves mēnešos pēc nākšanas pasaulē.

Zinātnieki konstatējuši, ka vēl nedzimušie bērni grūtniecības pēdējās desmit nedēļās spēj iemācīties un atcerēties elementāras savas valodas skaņas.

Tikai dažas stundas veci zīdaiņi atšķir savas dzimtās valodas skaņas no svešvalodā teiktiem vārdiem, kas arī ir daudz agrāk, nekā tika uzskatīts agrāk.

"Vairāk nekā 30 gadus bija zināms, ka mēs jau pirms dzimšanas sākam atpazīt balsis, klausoties savas mātes teiktajā," sacīja pētījuma vadītāja, Pasifika Luterāņu universitātes profesore Kristīne Mūna. "Bet šis ir pirmais pētījums, kas parāda, ka mēs pirms dzimšanas arī iemācāmies atšķirt konkrētas savas mātes valodas skaņas."

Salīdzinošajā pētījumā piedalījās 40 aptuveni 30 stundas veci zviedru un amerikāņu mazuļi un viņu mātes.

Zīdaiņiem atskaņoja zviedru un angļu valodai raksturīgākos patskaņus un kontrolēja viņu reakciju ar datora palīdzību. Patskaņus pētījumam izvēlējās, jo tie ne tikai dominē katrā no valodām un ir vissenākās skaņas, bet arī varētu būt labāk sadzirdami, bērnam vēl atrodoties dzemdē.

Abās valstīs tika novērots, ka zīdaiņus vairāk satrauc svešas valodas skaņas, kas ļāva secināt, ka tie iemācās atpazīt patskaņus jau pirms nākšanas pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!