Foto: PantherMedia/Scanpix
Kādas tik rotaļlietas nav mazajam cilvēciņam, un ko vēl Ziemassvētku vecītis atnesa dāvanu maisā! Klucīši un bumbiņas, lelles un mašīnītes, lego un puzles. Cenšamies izpildīt vai katru atvases vēlmi, un arī radi vienmēr īpaši piedomā, kā iepriecināt bērnu. Vai tiešām ir vienalga, kādas rotaļlietas izvēlēties? Bet varbūt bērnības mantiņām ir lielāka nozīme, nekā varētu iedomāties?

Kā vēsta resurss woman.ru, bērnu psihologi iedala rotaļlietas tādās, kas aktivizē darbības enerģiju (klucīši, bumbiņas, konstruktori), un tādās, kas atbildīgas par attiecību enerģiju (lelles un dzīvnieki).

Ar klucīšiem mazulis var spēlēties, pilnībā aizmirstoties šajā nodarbē, bet no visas sirds mīlēs zaķīti vai lācīti, jo viņa uztverē zaķēns ir dzīvs - un bez jebkādām pēdiņām!

Tāpēc ir skaidrs, ka iemīļotā rotaļlieta spēcīgi ietekmēs bērna rakstura veidošanos un viņa attiecības ar apkārtējo pasauli. Īpaši uz "dzīvajām rotaļlietām" bērns projicē savu pasaules uztveri, bēdas un prieku, tātad vērts pārdomāt, kādas ir to raksturīgās īpašības.

Katra rotaļlieta var attīstīt bērnā gan pozitīvas, gan negatīvas rakstura īpašības. Kā rīkoties, ja esat ievērojuši nevēlamu īpašību parādīšanos? Atņemt mazajam bailulim zaķīti un tā vietā iedot drosmīgo lāci? Nekādā gadījumā! Vienkārši runājiet ar bērnu par viņa mīluli.

Jūs sapratīsiet, no kā zaķis (patiesībā - pats bērns) baidās. Uzdodiet bērnam jautājumus, kuri viņam liks pārdomāt dažādas dzīves situācijas, kas var izrādīties sarežģītas nākotnē, un kopā meklējiet risinājumu ar rotaļu starpniecību.

Bailīgais zaķēns


Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī rotaļu zaķi ir bezgala dažādi, tiem visiem ir līdzīgs raksturs un uzvedība, ko psihologi dēvē par lomas atveidojumu: zaķītis lec pa mežu, grauž burkānus un draudzējas ar citiem zvēriņiem, kuru uzvedība nav draudīga, bet sāk drebēt, jau dzirdot vien par lapsu vai vilku. Viņš ir mīļš, labs, bet neaizsargāts.

Tā kā mazulis mīl savu zaķīti, viņš tiecas pārņemt visas "zaķiskās" rakstura iezīmes. Grūti iedomāties tādu bērnu kā kausli vai citu bērnu aizvainotāju. Vecāki nevar vien nopriecāties par tādu atvasi.

Bet cik viegli cilvēkam ar tādu raksturu klāsies dzīvē? Vai, esot "zaķītim", viegli aizstāvēt savu viedokli, veidot karjeru? Vienaudžu pulkā tāds bērns, visticamāk, ieņems padotā stāvokli.

Uzticamais zirdziņš


Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazs bērns var sevi asociēt ar iemīļoto zirdziņu: rikšo, plūc zālīti, pārvadā kravas... Bērns zemapziņā sapņo kļūt tikpat izturīgs, veselīgs, darbspējīgs. Viņš droši vien kļūs par lielisku profesionāli izraudzītajā darbības jomā, būs cilvēks, uz kuru var paļauties.

Bet... zirga liktenis ir ļoti atkarīgs no jātnieka, kurš to vada. Turklāt zirgi parasti jātniekus neizvēlas. Un arī strādāt "kā zirgam", kamēr krīti no kājām, ir apšaubāma īpašība.

Labsirdīgais lācītis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lācis ir pats spēcīgākais no meža zvēriem, bet mēdz būt tūļīgs. Viņš ir labsirdīgs un mierīgs, bet, ja viņu sakaitina, būs slikti... Paši varat turpināt uzskaitīt plusus un mīnusus, kurus mazais saimnieks iegūs no sava rotaļu lācīša.

Plusi: tādas īpašības kā spēks, labsirdība, atklāts raksturs. Mīnusi: tāds cilvēks ātri iekarst un dusmās ir nesavaldīgs. Var sabradāt "mazos zvēriņus", to pat nepamanot. Arī attiecībās ar pretējo dzimumu "lācim" var būt problēmas, jo nebūt ne viss risināms no spēka pozīcijām. Un ja nu lāčuka dzīves ceļā parādās aprēķinātāja lapsiņa? Pasakās (un arī dzīvē) viņa itin bieži apspēlē lāci, izmantojot viltīgas kombinācijas.

Aušīgā Bārbija

Foto: Publicitātes foto

Pirmā skaistule ciemā vai karaliene, bet jebkurā gadījumā viņā iemīlas daiļais princis. Mammām, protams, nekas nav iebilstams, ja meitas no Bārbijas iemācās pucēšanos un labas manieres. Bet padomāsim arī par šīs rotaļlietas rakstura otru pusi.

Meitene skatās spogulī - it kā viss labi, bet Bārbijai nelīdzinās! Rezultātā viņa var iedzīvoties kompleksā attiecībā uz ārējo izskatu. Un arī princis ar rokas un sirds piedāvājumu nez kāpēc nesteidzas. Var prognozēt, ka meitenei nākotnē var rasties problēmas attiecībās ar vīriešiem.

Kā runāt par rotaļlietām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Par Bārbiju

- Elīn, vai tava Bārbija gaida princi?

- Jā. Viņa ir uzvilkusi jaunu kleitu, viņai ir jauna frizūra, vai tad tu neredzi? Viņi ies pastaigāties!

- Malacis, manuprāt, princim tas ļoti patiks. Bet ja nu princim sagribēsies ēst?

- Bārbijai ir pavāre, viņa pagatavos abiem vakariņas.

- Bet, Elīn, ja nu princim tā garšos vakariņas, ka viņš ņems un iemīlēsies pavārē?

- N-nē, Bārbija taču ir skaistāka, viņai ir kleitiņa un auskariņi.

- Bet princis nopirks pavārei kleitu, un viņa izskatīsies ne sliktāk par Bārbiju. Labāk iemācīsim tavai Bārbijai gatavot ēst!

Par lācīti                                                  

- Robert, kāpēc tavs lācītis visu laiku ir viens? Viņam taču vajadzīgi draugi, radinieki... Paskaties, cik mežā daudz zvēru!

- Un lācītis apprecēsies?

- Bet kā tad tu domāji!

- Bet manam lācītim nepatīk meitenes!

- Kāpēc nepatīk?

- Viņas negrib ar viņu spēlēties.

- Varbūt lācītis vienkārši neprot ar viņām iepazīties? Klau, dēliņ, pamēģināsim ar kādu iepazīties...

Visi draudziņi kopā!

Foto: DELFI

Lapsiņa: pievilcība, asprātība, aprēķins. Vājās vietas: tieksme uz mānīšanos, avantūrisms.

Kaķēns: graciozitāte, rotaļīgums, tieksme pēc omulīguma un mājīguma. Vājās vietas: kaprīzums, tieksme pēc emocionālas neatkarības.

Kucēns: uzticamība, pienākuma izjūta, emocionalitāte, dzīvesprieks, intelekts. Vājās vietas: atkarība no saimnieka, primitīva domāšana.

Žirafe: līdzsvarotība, tieksme pēc jaunas informācijas. Vājās vietas: aizdomīgums, pārlieka ziņkārība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!