Foto: DELFI
Netieku galā ar savu sešpadsmitgadīgo dēlu. Viņš kļuvis nekontrolējams, brīvdienās, kad atbrauc uz mājām no skolas, kas ir citā pilsētā, vakaros mājās nāk iereibis. Esmu runājusi, nekas nelīdz.
Kad saku, ka meklēšu palīdzību pie kāda speciālista, neko negrib dzirdēt un saka, ka neko nedarīs, lai pat necenšos. Bet es taču nevaru ar to samierināties un tas man arī nav jādara, bet, lūdzu, padomu, pie kā griezties un ar ko sākt?

Par psihologu arī neko negrib dzirdēt. Un pie kā vispirms griezties un ar ko sākt, lai viss neaizietu vēl tālāk. Ar bērna tēvu esmu šķīrusies, esmu lūgusi palīdzību viņam, bet viņš pateica, lai tieku galā pati.

Atbild Ingrīda Cera, Ceras I. prakse psihiatrijā

Labdien! Pamēģiniet no sākuma aiziet pie bērnu psihologa pati. Pastāstiet par savu bērnu, viņa interesēm, aizraušanām, raksturu, attīstības īpašībām. Ar psihologa palīdzību Jūs varat izstrādāt plānu, kā Jums atjaunot vai izveidot kontaktu ar savu bērnu.

Parunājiet ar skolotājiem, uzziniet, kādi panākumi vai grūtības viņam ir. Ja dēls nodarbojas ar sportu, ir lietderīgi aprunāties ar treneri. Ja ir iespējams, piedāvājiet dēlam aicināt viņa draugus/ draudzenes mājās, lai Jūs varētu redzēt, ar ko Jūsu dēls kontaktējies un kā viņš to dara, tas arī varētu palīdzēt saprast viņa uzvedības modeli un problēmas.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!