Foto: AP/Scanpix
Nesenie brutālie izvarošanas gadījumi Indijā piesaistījuši visas pasaules uzmanību sieviešu situācijai šajā valstī, bet, kā atzīst pašas indietes, pat piedzimt par sievieti hindu sabiedrībā var neizdoties, jo topošās māmiņas tiek mudinātas veikt abortus.

Intervijā televīzijas kanālam CNN 25 gadus vecā indiete Sumandžīta atklāj, ka viņas mēnesi vecā meitiņa Huši, kas hindu valodā nozīmē "laime", šobrīd nedzīvotu, ja viņa būtu pakļāvusies radinieku un pat kaimiņu spiedienam un izdarījusi abortu.

"Viņi kliedza, kāpēc gan es taisos dzemdēt meiteni? Labāk nogrūd viņu no jumta, nogalini viņu! Kāpēc tu viņu paturi?" pieredzētajā dalās sieviete. Tāda pati apkārtējo reakcija bijusi, pirms dzima katra no viņas četrām meitām.

Radinieki uzskatījuši, ka aborts ir labākais risinājums, jo viņa nekad nespēšot sarūpēt pietiekami lielu pūru. Lai gan arī pati Sumandžīta nezinājusi, kā uzturēt bērnus, viņasprāt, no tiem atbrīvoties būtu grēks.

"Kāpēc viņi nogalina vēl nedzimušas meitenes? Tas ir grēks, par ko būs jāatbild dieva priekšā. Mazas, jaukas meitenītes - kā lellītes," raudot vaicā sieviete.

Pēc 23 gadus vecas studentes grupveida izvarošanas Ņūdeli tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai protestētu ne tikai pret šo konkrēto gadījumu, bet arī pret vispārējo sieviešu diskrimināciju valstī.

Organizācijas "Thomson Reuters Foundation" aptaujā pagājušajā gadā Indija atzīta par sievietēm ceturto bīstamāko valsti aiz Afganistānas, Kongo un Pakistānas.

Lai gan aborti ir nelegāli, katru gadu abortos iet bojā 300 000 līdz 600 000 sieviešu dzimuma embriji, jo ģimenes dod priekšroku zēnu dzimšanai, teikts 2011. gadā publicētā izdevuma "The Lancet" pētījumā. Diskriminācija, kas sākusies dzemdē, turpinās visu meitenes turpmāko mūžu.

Sieviešu tiesību aktīviste un Augstākās tiesas juriste Kirti Singha atzīst, ka daudzas ģimenes atšķirīgi izturas pret meitenēm un zēniem. Piemēram, meitenes nesaņem tādu pašu ēdienu, izglītību un karjeras iespējas - viņas tiek audzinātas, lai kļūtu par kāda vīrieša sievu.

Viņas viedoklim piekrīt CNN intervētā Sumandžīta: "Viņi sūta zēnus labās skolās, nodrošina labu ēdienu, skaistas drēbes. Pret viņiem labi izturas. Vecāki saka - o, tas ir mans dēls! Bet par meitu saka - novāc govju pļeckas, izmazgā grīdas. Kam tev izglītība?"

Gandrīz puse indiešu meiteņu tiek izprecinātas pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Sumandžīta pati bija spiesta apprecēties ar 15 gadus vecāku vīrieti, kad viņai bija tikai 12 gadi. Pēc viņas vārdiem, viņa neiebilda pret laulībām, jo vispār gandrīz nesaprata, kas notiek.

Meitenes Indijā arī uzskata par finansiālu apgrūtinājumu. Apprecoties viņas pamet mājas un parasti arī ņem līdzi ievērojamu pūru, kas reizēm atbilst visas ģimenes iekrājumiem. Valdība gan šo praksi ir aizliegusi, bet šis aizliegums nedarbojas.

Pēc kāzām daudzas sievietes saskaras ar vardarbību ģimenē. 2012. gadā veiktā ANO pētījumā noskaidrots, ka vairāk nekā puse pieaugušo Indijas vīriešu uzskata: noteiktos apstākļos sist sievu ir attaisnojami.

Arī ārpus ģimenes sievietes cieš no arvien šokējošākiem noziegumiem. 2012. gadā 18 vīriešu seksuālu uzbrukumu piedzīvoja kāda studente. Kamēr notika jaunietes pazemošana, apkārtējie cilvēki to filmēja un fotografēja, bet neviens nemēģināja palīdzēt.

2012. gada septembrī 16 gadus vecu skolnieci izvaroja grupa vīriešu, un viņas tēvs kauna dēļ izdarīja pašnāvību.

Pirms dažiem mēnešiem kādu četru bērnu māti pieci vīrieši aizvilka projām no mājas un vairākkārt izvaroja. Tomēr  līdz brīdim, kad Deli grupveida izvarošana piesaistīja pasaules uzmanību, šie gadījumi tika noklusēti. Saskaņā ar valdības datiem 2011. gadā Indijā izvarotas 24 000 sievietes, bet daudzas par notikušo neziņo kauna sajūtas dēļ.

Video: CNN intervija ar indietei Sumandžītu par sieviešu diskrimināciju

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!