Pastāv uzskats, ka vīrieši mīl ar acīm, bet sievietes - ar ausīm. Tomēr viss nav tik vienkārši: reto vīrieti atstāj vienaldzīgu sievietes balss skaņa, kurai piemīt patiesi maģiskas īpašības.

Diženā Marlēne Dītriha reiz izteikusi šādu atziņu: "Ja skaistu balsi varētu nopirkt lielveikalā, atrastos ne mazums pircēju. Žēl, ka līdz tam vēl neesam nonākuši..." Lielā aktrise zināja, ko runā. Viņa lika vīriešu sirdīm iepukstēties straujāk, jau tikai parādoties uz ekrāna, taču nepārspētās valdzinātājas galvenais ierocis bija nevis atkailināts ķermenis vai pavedinošs skatiens, erotiskas pozas vai aicinoši žesti, bet viņas brīnumainā balss.

Vēl zemāk

Diemžēl ne visus daba apveltījusi ar skaistu balss tembru, kas līdzīgi kā burvju flautas skaņas piesaistītu pielūdzēju barus. Tomēr pie tā iespējams strādāt: prasmīgi izraudzīta intonācija, noteikts ritms, pareizā vietā ieturētas jēgpilnas pauzes - un balss kā maģisks magnēts sāk piesaistīt apkārtējo uzmanību.

Tu kļūsti gluži kā mītiskais putns Fēnikss, kas ar vienu čukstu spēja nomierināt pūli un apburt pašu nepieejamāko vīrieti. Speciālisti, kas pēta ietekmes psiholoģiju, zina: tiem, kuri vēlas radīt uzticama cilvēka iespaidu, jārunā zemākā balss tembrā.

Droši vien paši esat ievērojuši, ka intuitīvi pazemināt balsi, kad runa ir par svētiem un nopietniem jautājumiem. Turklāt sievietēm zemu balss tembru parasti saista ar paaugstinātu vīrišķā hormona testosterona līmeni: tāpēc zema kontralta īpašnieci apkārtējie uztver kā temperamentīgu un seksuālu dāmu.

Dvēseliskās notis

Īpaša maģiska iedarbība ir tā sauktajai krūšu balsij. Tai, kas nāk no dvēseles dzīlēm un iekļūst tieši mīļotā cilvēka sirdī... Nolieciet roku sev uz krūtīm un pamēģiniet nodziedāt jebkuru zemu noti. Jūtat krūškurvja vibrāciju? Trenējieties periodiski runāt tādā balsī, dziedāt, lasīt dzeju un prozu. Pēc četrām piecām nedēļām viegli varēsiet pāriet uz šādu balsi sarunas laikā, protams, ja radīsies tāda vajadzība.

Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka dziļa, samērā zema krūšu balss un piesmakusi, "nopīpēta" balss ir divas absolūti dažādas lietas, atgādina psiholoģe Lilija Iļjušina.

Slimīgi aizsmakusi balss tā vietā, lai piesaistītu iepatikušos vīrieti, viņu aizbaidīs. Kontaktējoties ar sievieti, vīrietis zemapzinīgi vērtē viņu ne tikai kā sarunu biedreni un iespējamu mīļāko, bet arī kā savu nākamo bērnu māti, bet dzimtas turpināšanai nepieciešama veselīga meitene.

Noķert toni

Augsta balss tembra īpašniecēm paveicies mazliet mazāk. Lieta tāda, ka pārāk augstu balsi sarunas biedri uztver kā trauksmes signālu. Turklāt sieviete ar smalku balstiņu, kā likums, rada ļoti jauna cilvēka iespaidu. Tādējādi vīrietis saņem zemapziņas vēstījumu: "Es esmu bērns! Tev vienmēr nāksies mani aizsargāt un būt atbildīgam par mani!" Piekritīsiet, ne katrs to spētu.

Tomēr nevajag uztraukties - arī augstai balsij piemīt sava veida pievilcība. Galvenais jāizvairās no monotonuma: jācenšas runāt izteiksmīgi, ar intonāciju jāizceļ nozīmīgākie vārdi, jāmaina skaļums. Vokālās mākslas speciālisti uzsver, ka balsij jābūt balstītai diafragmā.

Centieties vienmēr runāt tā, it kā jūsu balss skaņa rastos vēdera līmenī. Iztēlojieties, ka balss nāk no iekšienes. Trenējieties, un pēc kāda laika jūsu balss kļūs apburoša.

Bez steigas!

Krūšu balsij raksturīga relaksētība un melodiskums - grūti iztēloties, ka šādā balsī varētu ātri virknēt vārdus izskaidrojoties.

Runājiet nesteidzīgi, un vīrieši jūs uztvers kā pārliecinātu sievieti, kas apzinās savu vērtību. Bet visam labajam jāzina mērs! Ja runāsiet pārāk lēni, ieturēsiet Džūlijas Lambertes cienīgas pauzes vietā un nevietā, varat aizmidzināt sarunas biedru. Kāds sengrieķu filozofs viedi atzīmējis: "Ja neprotat runāt, iemācieties klausīties!" Viņam neapšaubāmi ir taisnība.

Klausieties aktīvi: uzdodiet precizējošus jautājumus, laiku pa laikam mājiet ar galvu, skatieties acīs... Uzturot sarunu, runājiet tā, kā to dara sarunas biedrs: centieties nemanāmi kopēt viņa runas toni un pozas sarunas laikā.

Atkārtojiet tādas frāzes kā "Es tevi saprotu", "Es tev piekrītu" - tādējādi aizķersiet viņa sirdi. Svarīgi pareizi izrunāt vajadzīgos vārdus, jo tie ir uzticami pavadoņi ceļā uz laimīgu dzīvi. Atšķirība starp laimīgām un nelaimīgām ģimenēm slēpjas divās trijās frāzēs, kas tiek (vai netiek) pateiktas katru dienu.

Apburošās vibrācijas

Daudzi cilvēki nerunā savā dabiskajā balsī. Vecāki liek bērniem runāt klusāk vai skaļāk, rezultātā tie vairs nejūt savu patieso balsi. Bet tikai tas ir jūsu personīgais maģiskais instruments. Ja runājat savā īstajā balsī, ap jums rodas īpašas vibrācijas, kas apbur apkārtējos, jo īpaši - pretējo dzimumu. Nav grūti noteikt, kādā balsī jūs runājat:

*  nolieciet roku uz krūtīm un galvas vidū;

* dziļi ieelpojiet un novaidieties.

Dabiskā balss rada vibrāciju. Tā iet cauri visam ķermenim (piemēram, Šaļapina balss vibrēja tā, ka viņš mēdza sacīt: "Es dziedu ar pēdām."). Ja vibrācijas nav, izmainiet tembru, lēnām izelpojiet... un sāciet meklēt savu īsto balsi.

No sirds uz sirdi

Cilvēks uztver tikai 30% no sarunas biedra izteiktās informācijas, bet 70% no tā, kādā veidā tas notiek. Tāpēc runājot nepieciešams sekot pareizai intonācijai un harmoniskam ķermeņa stāvoklim. Skaista balss nevar eksistēt šķirti no ķermeņa. Kad ķermenis ir "pareizi izkārtots", skaņas enerģija plūst bez aiztures, un runa izdodas emocionālāka. Bet balss liek skudriņām skriet pa ādu: tieši tā mēs izrunājam pašus svarīgākos vārdus tuviem cilvēkiem.

Sekojiet stājai. Mugura vienmēr jātur taisni, jo tas taču ir mūsu enerģētiskais centrs. Pa to plūst enerģija, kas nodrošina balss skanīgumu, spēku, dziļumu un pārliecinātību.

Plecus turiet atbrīvotus, bet ne sakumpušus. Balss bieži tiek iespiesta krūškurvī. Runājot izjūtiet, kā gaiss (kopā ar to arī enerģija) it kā izplūst no krūškurvja centra un iekļūst sarunas biedra sirdī. Saruna notiek no sirds uz sirdi.   

Pozai jāatbilst tam, ko jūs sakāt. Ķermenis ir balss turpinājums. Sarunas laikā skatieties iemīļotajam cilvēkam acīs, mazliet noliecot ķermeni uz viņa pusi, un runājiet skaidrā balsī - tā jums būs vieglāk saprast vienam otru. 

Rītarosme balsij

Pazīstamais vācu psihologs Nīkolauss Enkelmanis, bestsellera "Harisma. Personības profesionāli un personiski panākumi" (latviski izdevusi izdevniecība "Madris") autors, izstrādājis virkni vienkāršu vingrinājumu balss attīstīšanai.

Pirms sākat nodarbības, ierunājiet dažas frāzes diktofonā. Pēc pāris mēnešiem izdariet atkārtotu ierakstu un salīdziniet savas balss skanējumu pirms un pēc. Paši dzirdēsiet, ka balss kļuvusi skaidrāka, vilinošāka un seksuālāka.

1. Nostājieties pie spoguļa. Ieelpojiet, pēc tam izelpā pēc iespējas ilgāk velciet skaņas. Katrai no tām ir noteiktas īpašības. Atkarībā no tā, kādu noskaņojumu vēlaties nodot sarunas biedram, izrunājiet šādas skaņas:

skaņa "i" uzlabo noskaņojumu, nodod partnerim jūsu iekšējo pozitīvo nostāju;

skaņa "u" padara balsi dziļāku, seksuālāku, modina jūsos un mīļotajā cilvēka kaislību un maigumu;

skaņa "z" attīsta komunikācijas spēju, palīdz atrast kopīgu valodu ar mīļoto;

skaņa "e" modina mīlestību, tuvina partnerus;

skaņa "о" ir galvenā harmonizējošā skaņa, kas noskaņo vīrieti un sievieti uz viena viļņa, ļauj tiem tuvināties.

2. Lai padarītu balsi temperamentīgāku, kaut vai trīs minūtes katru dienu veltiet, lai izrunātu vārdus, kuros ir burts "r": ritms, rīsi, rombs, rings, resns, runcis.

 3. Katru dienu balsī izlasiet nelielus teksta fragmentus. Sekojiet skaidriem un noteiktiem uzsvariem. Biežāk mainiet intonāciju, lasiet lomās. Teikumus atdaliet ar nelielām pauzēm. Ar laiku jūsu balss kļūs izteiksmīgāka un labskanīgāka. Parādīsies runas melodiskums - jūsu personīgās balss apburošā mūzika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!