Foto: PantherMedia/Scanpix
Sakāmvārds vēsta, ka mīļas attiecības bez strīdiem nu nekādi nav iespējamas. Amerikāņu zinātnieki piekrīt, ka šādiem un līdzīgiem teicieniem ir arī savs racionālais pamatojums, un piedāvā jauna, interesanta pētījuma rezultātus.

Kā vēsta izdevums "Psychology Today", Mičiganas universitātē veikts eksperiments, kurā zinātnieki novēroja 373 pārus, lai noteiktu, cik daudzi viņiem pēc 16 gadiem būs šķīrušies.

Izrādījās, ka ģimenēs, kurās viens no dzīvesbiedriem strīda laikā saglabāja mierīgu nostāju, ieklausījās otras puses viedoklī vai mēģināja atrast kopsaucēju, kamēr otrs izvairījās vai pameta konflikta zonu, šķiršanos skaits bija lielāks.

Tādējādi psihologi secināja, ka strīdēties nāk par labu ģimenes attiecībām. Līdzīgu apgalvojumu pierādīt izdevies arī britu sociologiem.

Vidējā statistiskā britu ģimenē norisinoties trīs (!) skandāli dienā. Vairākumā gadījumu domstarpības ilgst aptuveni piecas minūtes. Tas tomēr nozīmē, ka gadā ģimene veselas četras dienas velta attiecību noskaidrošanai paaugstinātos toņos.

Izdevumā "The Daily Mail" publicēti cita pētījuma rezultāti, kas liecina, ka strīdus parasti uzsāk tieši sievietes.

Psihologi atgādina: lai gan strīdēties ir lietderīgi, nepieciešams kontrolēt lietotos vārdus, lai vēlāk nebūtu jānožēlo pārāk skarbi izteicieni un jāmeklē veidi, kā nogludināt savu vainu. No otras puses, tieši vainas sajūta un sirdsapziņa liekot dzīvesbiedriem atkal meklēt ceļu uz samierināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!