Foto: AFP/Scanpix
Vienmēr gribas to, kā nav pašam - kamēr vīrieši dažkārt klusībā alkst, lai arī viņus kāds kādreiz pažēlotu, sievietes ar skaudīgu aci skatās uz mazajām rindām pie vīriešu tualetēm, vidēji augstākajām algām un spēju fiziski aizsniegties augstāk, pacelt vairāk un paskriet tālāk.

Tomēr vīrieša dzīve nebūt nav tik rožaina kā Džeimsam Bondam, kurš pēc veiklas dūru cīņas var vieglu roku notraukt asinis no mutes, iekāpt savā superkārā un vienā mierā doties pie kārtējās liktenīgās sievietes, neatkarīgi no tā, kurā pasaules malā viņš arī neatrastos, norāda portāls „Psychology Today". Portāls „Delfi" iepazīstina ar septiņiem iemesliem, kādēļ vīriešu dzīve nemaz nav tik jauka:

Viņiem grib nodarīt pāri


Foto: DELFI

Vīriešu bērnības atmiņās bieži ir saglabājušies sāpīgi mirkļi no agrīnajiem skolas gadiem, kad ikdienas stresu uzturēja vietējie klases vai sētas huligāni. Potenciālie huligāni viņiem arī vēlākos gados uzglūn daudz biežāk.

Daudzu prātus savulaik pat skolas eksāmenu laikā vairāk nodarbināja nevis domas par to, kā uzrakstīt atbildes uz prasītajiem jautājumiem, bet gan tas, kā mājupceļā labāk izvairīties no kārtējā varmākas. Potenciālie varianti nemaz neiekļāva iespēju šādu konfliktu ignorēt - vajadzēja vai nu uzvarēt kautiņā, vai izteikt kādu pašiznīcinošu joku, kas varētu nodrošināt huligāna morālu uzvaru, pašam ļaujot izvairīties no fiziskas ietekmēšanas.

Ja paskatās kriminālo hroniku, arī vēlākos gados šī tendence daudz nemainās. Kautiņos un dažādos uzbrukumos visvairāk cieš tieši vīrieši. Visos laikos, visās sabiedrībās un visos sociālajos slāņos visbiežāk tiek nogalināti tieši stiprā dzimuma pārstāvji. Turklāt pat tajos gadījumos, kad uzbrucējs ir sieviete, iespējamība, ka viņas upuris ir vīrietis, ir daudz augstāka

Viņiem grūtāk kontrolēt savus impulsus


Foto: AP/Scanpix

Statistiski vīrieši ir visai plaši pārstāvēti ne tikai visur tur, kur vajag „stiprāk", „ātrāk", „tālāk", bet arī datos par emocionālo nestabilitāti. Īpaši izteikti tas attiecināms uz impulsu kontroles traucējumiem, kas, piemēram, tradicionāli izraisa alkohola atkarību, dažāda veida seksuālās novirzes, vardarbīgas tieksmes, nespēju pakļauties (kas var būt liktenīgi centienos noturēties darbā vai ilgstošās attiecībās).

Šīs novirzes arī ir viens no svarīgākajiem iemesliem, kāpēc vīrieši vidēji daudz vairāk nokļūst konfliktā ar likumu, norāda portāls „Psychology Today".


Viņus nomoka iracionāla pašiznīcinoša seksuāla dziņa


Visu produktīvo mūžu kopš tīņa gadiem līdz pat teju pensijas vecumam vīrieši cieš no destruktīvas un iracionālas seksuālās dziņas. Turklāt šī dziņa īpaši aktivizējas vidēji divas trīs reizes dienā.

Kāds pētījums guva apliecinājumu, ka vecumā no 18 līdz 25 gadiem vidēji puse no aptaujātajiem vīriešiem pēdējo piecu minūšu laikā bija domājuši par seksu. Starp vīriešiem vecuma posmā no 26 līdz 55 gadiem šis skaitlis bija jau 75%.

Tikai vidēji pēc 60 gadu sasniegšanas vīriešu smadzenēm tiek dota atelpa, un ar šādām neproduktīvām domām laiks tiek nosists daudz mazāk, tā vietā visu enerģiju veltot daudz racionālākiem mērķiem.

Par klasiku ir kļuvis kāds pētījums, kurā meitenes piegājušas pie nejauši satiktiem jauniem vīriešiem studentu pilsētiņā un jautājušas, vai viņi būtu ar mieru ar viņām doties uz randiņu, bet pēcāk - vai vēlētos ar viņām pārgulēt. Aptuveni 50% piekrituši randiņam, bet pārgulēt bijuši gatavi 75%. Tie, kas pirmo iespēju bija noraidījuši, bija pateicīgi par šādu piedāvājumu, kā arī atvainojās, ka iepriekš noraidījuši randiņu.


Viņu vēlmes nesakrīt ar pretējo dzimumu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Heteroseksuāliem vīriešiem apvaldīt savas dziņas ir visai grūti, jo pretējais dzimums šīs vajadzības „neizprot" un neatbild ar to pašu.

 „Psychology Today" salīdzina, ka tāpat, kā tika veikts iepriekšējais pētījums, studentu pilsētiņā tika iesūtīti jauni puiši, kuru mērķis bija uz randiņu un pārgulēšanu pierunāt meitenes. Visnotaļ ātri tika noskaidrots, ka viņi bija novērtēti kā vizuāli pievilcīgi, jo aptuveni 50% aptaujāto piekrita randiņam. Tajā pat laikā uz jautājumu par iespēju pārgulēt rezultāti bija pilnīgi pretēji - divu dažādu pētījumu laikā pilnīgi neviena aptaujātā sieviete aicinājumam pārgulēt nepiekrita.

Vēlāk gan tika atklāts, ka ar seksualitāti tam ir maz sakara. Tika noskaidrots, ka ja sieviete no vīrieša nebaidās, uzskata viņu par atraktīvu un uzskata, ka sekss ar svešinieku ir aizraujošs, tad atšķirības starp dzimumiem nepastāv. Līdz ar to tika secināts, ka sievietes daudz retāk pretējā dzimuma pārstāvjus novērtē kā vienlaikus uzticamus, izskatīgus un seksīgus.


Viņi izjūt spiedienu vairāk pelnīt un pēcāk tajā dalīties


Foto: DELFI

Vīrieši nenoliedzami vidēji pelna vairāk nekā sievietes. Tas gan nav tikai diskriminācijas dēļ, bet arī tādēļ, ka vīrieši biežāk ir gatavi uzņemties bīstamus un stresa pilnus darbus, strādāt pēcstundas un ilgāku laiku ignorēt draugus un ģimeni, ja tādējādi iespējams nopelnīt vairāk.

Tāpat vīrieši daudz ticamāk ignorēs potenciālos zaudējumus, lai tikai nopelnītu vairāk. Viņi daudz vairāk ir gatavi zagt, krāpties, kā arī iesaistīties cita veida kriminālajās aktivitātēs.

Savukārt kādā pētījumā, kurā cilvēkiem lika iedomāties un norādīt kādu konkrētu personu, kam patīk naudu tērēt, lielākā daļa norādīto bija sievietes, bet, jautāti iedomāties kādu, kurš ar naudas tērēšanu visvairāk lielās, gandrīz visos gadījumos tika norādīts vīrietis.

Rezultātā bieži ir redzamas situācijas, kad sievietes iekaro tādu vīriešu sirdis, kuri ir gatavi šķiesties ar naudu, lai tikai vēlreiz un vēlreiz tiktu pamanīti.


Viņus mazāk atbalsta grūtā brīdī


Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan šeit ir uzskaitīti vairāki iemesli, kāpēc vīriešu dzīve ir grūtāka, viņiem ikdienā ir daudz sarežģītāk atrast morālu atbalstu, lai ar visām šīm problēmām tiktu galā.

Ne velti vīrieši par saviem labākajiem draugiem vai uzticības personām labprātāk izvēlas sievietes, kuras pazīstamas ar aktīvāku atbalsta izrādīšanu, un ir gatavas runāt par attiecību problēmām. Tikmēr draugi-vīrieši labprātāk runās par hobijiem un citām interesēm, piemēram, mašīnām, sportu vai ceļojumiem.

Problēmu gan rada tas, ka arī sievietes par saviem draugiem un „dvēseles radiniekiem" labprātāk izvēlas citas sievietes. Līdz ar to daudzi vīrieši, lai arī vienmēr atrodas mūžīgā draugu pulciņā, iekšēji vienmēr jūtas vientuļi.

Viņi mirst agrāk


Foto: Itar-Tass/Scanpix

Pat ja vīrietis veiksmīgi pārdzīvo jaunības dienu huligānu uzbrukumus, neatdod galus cietumā vai izrādoties kādai daiļā dzimuma pārstāvei, netiek nošauts par to, ka flirtējis ar kāda cita puiša meiteni vai neizdara pašnāvību nomācošas depresijas dēļ, statistika vienalga ir nepielūdzama - vīrieši mirst jaunāki.

Pie vainas galvenokārt ir testosterons - hormons, kurš izaicina uz neracionālu cīņu, muļķīgu risku, seksuālu apsēstību, dzeršanu, smēķēšanu, kā arī saīsina vīriešu dzīvi (ja vien tas nav noticis jau tā netiešas ietekmes dēļ).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!