Foto: F64
Līdz ar pavasara sajūtu galvā arī brīvdienas ar bērniem gribas pavadīt pēc iespējas atraktīvāk, taču daudzi vecāki pieļauj vienas un tās pašas kļūdas.

Lai gan vēl pieturās sniegs un temperatūra arī ir zem nulles, daudzi jau sākuši vasaras ceļojumu, festivālu un ģimenes izbraucienu plānošanu. Arī laiku līdz siltajai vasarai gribas pavadīt pēc iespējas labāk, taču ne visi vecāku brīvdienu ierosinājumi un labi domātās idejas atmaksājas, raksta portāls „MSN".

Lai veiksmīgi izvairītos no puņķiem un asarām, portāls „Delfi" norāda uz desmit raksturīgākajām kļūdām, no kurām vecākiem labāk izvairīties:

Klātbūtnei ir nozīme


Foto: AFP/Scanpix

Klasiskā kļūda: Daudz un labas dāvanas atmaksās to, ka tev brīvdienās nav laika.

Šķiet, reti kuru vairs pārsteigs tas, ka bērns brīvdienas vairāk laika vēlas pavadīt kopā ar vecākiem, nevis saņemt materiālas kompensācijas. Tāpēc par savu galveno brīvdienu pienākumu atzīmē laika pavadīšanu kopā ar bērniem, tā vietā, lai skraidītu no veikala uz veikalu, meklējot, kas viņam varētu patikt.

Atzīmēt laika pavadīšanu kopā ar bērnu patiešām nozīmē atlikt visu citu bērna dēļ. Ja šaubies par šīs idejas lietderību, atceries kaut vai savu bērnību - vai labāk atmiņā ir palikušas tā neskaitāmās dienas, kuras pavadīji vienatnē vai ar draugiem vai tās, kuras tev veltīja vecāki. Vari uzskatīt to par ieguldījumu nākotnē, kamēr karjeras izaicinājumi lai paliek darba dienām.

Nepārlutini ar mantām


Foto: AP/Scanpix

Klasiskā kļūda: Bērnam jādabū viss, ko viņš vēlas.

Nepārvērt brīvdienas par iepirkšanās dienām bērniem. Šī ir tipiska kļūda aizņemtiem vecākiem (skatīt iepriekšējo kļūdu), kā arī tiem, kuri paši bērnībā tā arī nedabūja to, ko vēlējās vai pat dzīvojuši trūkumā.

Izskaidro savam bērnam, ka viņš nevar dabūt visu, ko vēlas. Pat ja nauda to atļauj, nedrīkst ļaut bērnam pierast, ka katrs veikala apmeklējums nozīmē mantiņas vai našķa ieguvi. Tā vietā izsniedz kabatas naudu, piemēram, no pāris līdz desmit santīmu apmērā katru dienu un liec viņam pašam rēķināt līdzi, ko viņš var un ko nevar atļauties, vai arī sastādi darāmo darbu sarakstu, par kuriem iespējams nopelnīt noteiktus labumus.

Tādējādi bērns tiks sagatavots dzīvei, saprotot, ka viss nemaz nav iegūstams un pat tas, kas ir, prasa noteiktu piepūli.


Piespiedu mīlestība nestrādās


Foto: AFP/Scanpix

Klasiskā kļūda: Apvainoties, ka bērns nenovērtē jūsu pūles

Pirmkārt, atceries, ka pat tad, ja jūsu acuraugam ir jau padsmit gadi, viņš joprojām ir tikai bērns, kura vērtību sistēma vēl tikai veidojas. Parasti problēma nav viņu nespējā novērtēt jūsu pūles, bet tajā, ka viņi tik ļoti vēlas ko citu, ka nespēj to aizmirst pat ta, ja ieguvums ir daudzkārt labāks.

Vecāki var censties izpatikt, nopērkot rotaļu vilcieniņu, ko paši bērnībā vēlējušies, bet bērns iespējams nekad par tādu nav sapņojis. Tāpat daudzi vēlas piedalīties sniega māju vai bunkuru celtniecībā, bet bērna lielākais prieks nereti ir to darīt tālāk no vecāku acīm un bez viņu palīdzības.

Labākais risinājums (bet ne atvieglojums tev) ir mierīgi pateikt: „Esmu apbēdināts, ka tev nepatīk tas, ko esmu sarūpējis/ tas, ka piedalos jūsu rotaļās, bet es to saprotu." Iespējams, nākamreiz bērni jau no sākta gala gribēs tavu iesaistīšanos un padomus.


Stāstīt pasaciņas vai patiesību?


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Klasiskā kļūda: Censties uzturēt dzīvu Lieldienu zaķa un Ziemassvētku vecīša stāstu

Ziemassvetku vecīša , Lieldienu zaķa vai pat miega pelītes stāsts ir skaists, taču, kā mēs visi to zinām, tas reiz beidzas, apjaušot, ka realitāte ir skarbāka un šie tēli neeksistē (atvainojiet, ja tas jūs nepatīkami pārsteidz).

Kā vecākam tev ir jāprot noteikt, kurā brīdī šarādi un pasaku vairs nevajag uzturēt. Ja jaunāks bērns jautā vai Ziemassvētku vecītis ir īsts, labāk atbildēt ar pretjautājumu: „Un kā tu domā?", ļaujot bērnam izteikt, kādas šaubas viņam ir radušās un izvērtēt, ko teikt tālāk.  Ja bērns ir vecāks, tad vēlams viņam pateikt taisnību, vienlaikus norādot, ka viņam ir pienākums jaunākajiem brāļiem, māsām un draugiem šo skaisto noslēpumu neizpaust.


Ļauj izbaudīt prieku


Foto: AP/Scanpix

Klasiskā kļūda: Likt dalīties ar visām mantiņām

Vienlīdzība ir laba lieta, un tā ir jāmāca, taču ne ar varu atņemot to, kas tajā brīdī saista bērnu.

Īpaši tas attiecas uz jaunām mantiņām - jāļauj bērnam izbaudīt jaunās manta pirms viņam likt ar to dalīties ar citiem. Sākumā jebkuram, arī pieaugušam cilvēkam ir nepieciešams kaut neliels brīdis laika, lai izbaudītu īpašumtiesības pirms viņš ir gatavs ar to dalīties.


Iemāci dāvināšanas prieku


Foto: AFP/Scanpix

Klasiskā kļūda: Neiesaistīt bērnus dāvanas sagatavošanas procesā

Pajautā bērniem, ko viņuprāt vecvecāki, krustvecāki vai kādi citi ģimenei tuvi cilvēki vēlētos saņemt dāvanā. Ļauj viņiem piedalīties dāvanu iegādē (ja nepiekrīti viņu izvēlei, paskaidro to) un vēlāk ļauj viņiem palīdzēt pie dāvanu iesaiņošanas.

Šādā veidā tu liksi viņiem domāt arī par citiem un ļausi nobaudīt, ko nozīmē dāvināšanas prieks.


Režīms ir skološanas pamatā


Foto: AFP/Scanpix

Klasiskā kļūda: Ļaut bērniem brīvdienās neveikt ikdienas pienākumus

Bez konkrētas rutīnas uzturēšanas, ko ikdienā nodrošina bērnudārzs un skola, bērnu enerģija parasti brīvdienās plūst pāri malām, kā rezultātā vecākiem raksturīga problēma ir spēt viņus nomierināt. Protams, vienmēr var ieslēgt televizoru un datoru, taču tā ir apzināta savu bērnu laika un veselības izniekošana.

Tā vietā uzturi parasto ēšanas un gulētiešanas režīmu, kā arī sadali noteiktus mājas darbiņus, kurus viņiem ir jāpaspēj paveikt starp rotaļām. Rezultātā bērni būs patīkami un pilnvērtīgi noguruši, bet tev būs mazāk darba un mierīgāka brīvdiena.


Brīvdienas atvēli brīvai dabai


Foto: Mavrix/Scanpix

Klasiskā kļūda: Brīvdienas ļaut pavadīt iekštelpās

Lai gan pilsētās dzīvojošajiem to ir grūtāk nodrošināt, veicini bērnu vēlmi brīvo laiku pavadīt ārpus mājas.

Lai to panāktu, rosini tradīciju brīvdienās neskatīties televizoru un pavadīt laiku pastaigās, makšķerējot, braucot ar riteni, kā arī kādos tuvākos un tālākos pārbraucienos. Viens no priekšnoteikumiem, lai tas patiešām īstenotos, ir arī pašam doties ārā (skatīt pirmo kļūdu).

Ļaujot bērniem arī pašiem izdomāt savus pārgājienus un doties pagalmu piedzīvojumos, radi sajūtu, ka uzticies viņiem. Redzēsi, ka, jūtot vecāku uzticēšanos, viņi to nemaz nevēlēsies pārkāpt. Bez pilnīgas kontroles gan neiztikt, tāpēc nepārspīlē, bet nosaki noteiktus attālumus, kādos viņi drīkst doties un precīzus atgriešanās laikus.


Tīņu gadu problemātika


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Klasiskā kļūda: Pieņemt, ka arī pusaudzim jāpiedalās visā, ko vēlies

Nemaz nerunājot par to, ka pusaudzis parasti par muļķīgām uzskata dažādas tradīciju uzturēšanas, šajā laikā visai iespējams, ka viņš nevēlēsies piedalīties arī visās ģimenes aktivitātēs. Tas gan nenozīmē, ka viņš ir jānoraksta no tām.

Viens no risinājumiem, ir izdomāt alternatīvas „kopābūšanas" risinājumus. Piemēram, neskatoties uz to, ka viņš vairs negrib Lieldienās meklēt dārzā paslēptas olas vai pat tās krāsot sīpolu mizās, iesaki viņam internetā pameklēt oriģinālas olu krāsošanas metodes un kādas citu tautu Lieldienu ēdienu receptes, kuras uztici viņam īstenot (protams, palīdzot, kad nepieciešams).

Tāpat palīdzi viņam atrast kādas citas brīvdienu atrakcijas ārpus ģimenes, piemēram, futbola skolu vai dekupēšanas pulciņu, ko viņš pats akceptē.

Apvieno paaudzes


Foto: PantherMedia/Scanpix

Klasiskā kļūda: Ģimene ir vecāki un bērni, bet ne vecvecāki

Brīvdienas ir iespēja satikties vairākām paaudzēm, kas ir īpaši svarīgi, ja dzīvesvietas ir tālu viena no otras. Arī patlaban, kad daudzas jaunās ģimenes atrodas tālu ne tikai no dzimtās pilsētas, bet pat valsts, iespējams veidot „Skype" sarunas, kurās iesaistīt visu ģimeni.

Lai tikšanās nebūtu bērnam garlaicīgas, vēlams izdomāt arī kādas spēles, kurās iesaistīties visiem. Viena no idejām ir dzimts koka sastādīšana, kurā bez vecvecāku palīdzības neiztikt.

Šādā veidā tu ne tikai neliksi justies vientuļi saviem un tavas otras pusītes vecākiem, bet arī ieaudzināsi bērnos atbildības sajūtu un vēlmi uzturēt ciešas ģimenes saiknes, kad viņi paši būs pametuši ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!