Foto: stock.xchng
Ierasts dzirdēt, ka sievietes tiek sliktāk apmaksātas, nenopietnāk uztvertas un kopumā zemāk vērtētas, liekot daiļā dzimuma pārstāvēm izveidot feminisma ideoloģiju, kuras aktīvākās pārstāves ienīst šovinistiskos seksa apsēstos mačo vīriešus. Tomēr arī vīrieši jūtas apspiesti un sieviešu pakļauti.

Jebkurā interneta forumā vai pat dažā labā politiskā diskusijā izskan frāzes, ka sievietes interesē tikai nauda, ka viņas ir trakas un iracionālas, turklāt ar iekārdināšanu pat spēcīgākos vīriešus spēj novest pilnīgā kalpībā.

Šis aspekts varbūt kādu pārsteigs, jo esam pieraduši, ka seksisms parasti darbojas pret sievietēm, taču tikpat labi tas ir redzams arī otrā virzienā, vēsta portāls „Cracked". Vislabāk to var paskaidrot, atklājot piecus iemeslus, kāpēc vīrieši ienīst sievietes:

Vīriešiem iemācīts, ka katram pienākas pa skaistulei


Foto: AP/Scanpix

Protams, pirmajā brīdī šķiet, ka tas tikai nozīmē vīriešu nespēju pieņemt atraidījumu, līdzīgi kā bērns pārdzīvo to, ka nav ieguvis rotaļlietu. Sākotnēji gan jāatceras, ka bērnībā iemācītās lietas vēlākos gados nav nemaz tik viegli pārprogrammēt. Visi zēni bērnībā iemācās, ka katrs vīrietis ir pelnījis jeb viņam pienākas skaista un mīloša sieviete.

Tas vīriešiem tiek stāstīts un rādīts katrā filmā, televīzijas programmā, romānā, komiksā, datorspēlē un radio skanošajā dziesmā. Mario iziet neskaitāmus līmeņus, uzvar pūķi un iegūst princesi, Neo izglābj pasauli un iegūst Trinitiju, pat Mikijam ir Minnija, bet Donaldam Dakam - Deizija.

Ja par paraugu ņem jebkuru stāstu, tad pāra saskaņa, iepriekšējās attiecības vai jebkas cits praktiski nespēlē nekādu lomu. Ja varonis sasniedz savus mērķus, viņam balvā nepārprotami pienākas skaistule.

Protams, sievietes var kaut ko bilst par tiesībām pašām izlemt, ar ko būt kopā, bet vīriešiem ir iemācīts, ka līdzīgi kā mēneša beigās viņi saņem algu, tā viņiem pienākas arī sava sieviete. Un pienākas viņā tieši tāpēc, ka katrs vīrietis savā dzīves stāstā ir arī tā galvenais varonis.

Vīrieši ir iemācīti sievietē saskatīt dekorāciju


Foto: AP/Scanpix

Nav jau nekas nepareizs tajā, ka visus žurnālu vākus un jaunu auto reklāmas rotā skaistules. Meitenēm ir lielisks darbs, visi vīrieši viņas grib un visas sievietes vēlas būt viņu vietā. Diemžēl problēma ir daudz dziļāka - dažādā seksualitātes uztvere starp dzimumiem.

Pat vērtējot jaunievēlētu politiķi vai uzņēmuma vadītāju-sievieti, vīrieši pirmām kārtām viņas vērtē kā potenciālās seksa partneres. Seksuālā pievilcība gluži vienkārši esot pirmā lieta, ko vīrieši ievēro pilnīgi visās sievietēs.

Tas var šķist sekli, bet skaistās meitenes nav tikai modes industrijā - viņas apkalpo galdiņus restorānos un pārdod bikses veikalā. Turklāt sabiedrībā ir norādīts, ka pat ja vīrietis vienā brīdī var izskatīties vienalga kā, tad sievietēm vienmēr ir jābūt skaistām - pat komēdijās vīrietis var būt pilnīgs jefiņš, bet viņa mīļotā vienmēr ir skaista supermodele. Ja viņa tāda nav, tad visdrīzākais tieši viņas resnums, neglītums vai citas izskata īpašības ir viens no filmas galvenajiem joku iemesliem.

Līdz ar to visām sievietēm neatkarīgi ne no kā ir jābūt skaistām. Ja prezidents ir apaļīgs, par to sabiedrība pajoko, ja apaļīga ir viņa kundze, tad sabiedrība to komentē ar patiesām dusmām.


Sievietes manipulē, uzbudinot vīriešus


Foto: Reuters/Scanpix

Kā jau minēts iepriekš, dzimumu starpā ir liela atšķirība seksualitātes uztverē. Katrā valstī netrūkst ziņojumu, ka policijai vai pat glābējiem no kādām neordinārām vietām jāatbrīvo vīrieši, jo tajās kaut kādā veidā iesprūdis viņu loceklis. Tāpat pasaulē netrūkst gadījumu, kad vīrieši pieķerti masturbējot tiesas sēdēs, eksāmenos un bibliotēkās.

Protams, arī sievietes to dara, bet vīrieši ir gatavi pat visam augstam riskam, darot to publiski vai pat tādās vietās, kur par to draud cietumsods. Turklāt šajos gadījumos nav runa par ekscibionistiem, bet par gadījumiem, kuros viņi nespēj pagaidīt pāris stundas, lai to darītu mājās mierā un klusumā.

Tas tā ir tāpēc, ka smadzeņu daļām, kas atbild par rūpēm par ģimeni, prestižu un visu citu praktiski nav nekādas teikšanas, kad ieslēdzas seksuālās dziņas. Zinātniekiem nav skaidra viedokļa, kāpēc tas tā ir, bet fakts paliek fakts - ja mīļotās vecmāmiņas bērēs kapličā atradīsies jauna daiļava ar dziļu dekoltē, smadzenes pilnībā atslēgs domas par kapliču un blakus esošo zārku, pilnībā pievēršoties seksuālajām fantāzijām.

Taču vienlaikus šī izgriezuma īpašniece vīriešos raisa dusmas, jo iekšējā racionālā personība spēj atšķirt pareizo no nepareizā. Tāpēc rodas naids uz seksuāli piesaistošo meiteni, kas smadzenes vienā mirklī spēj sagrozīt par simt astoņdesmit grādiem.

Protams, tas nestrādā kā attaisnojums, jo katram jāspēj sevi iegrožot un kontrolēt. Tomēr tas skaidro, kāpēc dažkārt vīrieši kļūst dusmīgi uz pārāk atklāti ģērbtām sievietēm un kāpēc striptīzklubā vīrieši tur strādājošās meitenes vēlas pakļaut un pazemot. Iespējams, šis ir arī galvenais iemesls, kāpēc musulmaņu sievietēm jāstaigā pilnībā nosegtām.

Sievietes atņem vīriešu vīrišķību


Foto: Shutterstock

Teju visos komēdijseriālos ir kāds egoistisks, pašapmierināts tēls, kurš mēdz teikt visu, ko domā, pat ja tas šķiet amorāli.

Šie varoņi, lai gan parasti tiek rādīti kā meiteņu magnēti, patiesībā piesaista tieši vīriešus. Teju katrs grib būt tāds, kā viņi. Patiesībā tāds katrs nopietnais un nosvērtais vīrietis reiz arī ir bijis. Bērnībā visi zēni kāpuši pār žogiem, rāpušies aizslēgtos šķūnīšos, čurājuši vietās, kurās pat ieiet aizliegts.

Visi šie impulsi vīriešiem joprojām ir iekšā. To var saskatīt gan vēlmē noskatīties jaunākos trillerus un fantastikas filmas, kuru varoņu ādā katrs klusībā iejūtas, gan reklāmās, kurās ar smaržām, automašīnu vai ruma izvēli piedāvā izbaudīt „īstu vīrišķību".

Realitātē gan sievietes to ir atņēmušas. Viņas ir politikā, tiesās un policijā, norādot, ko vīrieši drīkst un nedrīkst darīt, kas ir amorāli un kas aizskaroši. Līdz ar to vīrieši jūtas dusmīgi un ierobežoti. Tas savukārt noved pie pēdējā un galvenā iemesla, kāpēc vīrieši ienīst sievietes - viņas tiem liek justies vājiem.


Sievietes vīriešiem liek justies vājiem


Foto: Reuters/Scanpix

Vīriešiem nav iespējams izprast, kā jūtas sievietes, taču aprakstīt otru pusi ir pat visai vienkārši. Vīrieši uz sievietēm skatās līdzīgi kā dažkārt izsalkuši multfilmu varoņi skatās uz citiem personāžiem, viņus saskatot kā ēdienu. Vīriešu gadījumā ēdiena vietā ir sekss.

Teju viss ir tam pakārtots, jo pat aizejot uz veikalu, piens tiek pirkts no krūšu pāra, bet bankā aiz lodziņa apkalpo seksīgais dibens. Līdz ar to, jau teju no 13 gadu vecuma visa vīriešu dzīve paiet pašdisciplīnā un normu ievērošanā, lai katrai izskatīgajai meitenei neuzkluptu kā izbadējies dzīvnieks.

Tā vietā vīriešiem vienmēr bijis jāmeklē cits veids, kā iekarot sieviešu skatienus. Teju visas mašīnas ir konstruētas tā, lai tajās sēdošie izskatītos stilīgi. Visi debesskrāpji celti, lai atstātu iespaidu uz sievietēm, visi profesionālie sportisti un mūziķi par tādiem kļuvuši, jo jau skolas laikā zināja, ka viņu sportiskums vai romantiskā muzikalitāte atbruņos meitenes.

Pat kari notiek sieviešu dēļ. Protams, pašā augšā ir smalkas politiskas intrigas un izšķiršanās, bet kas notiek uz zemes? Kas jau gadu tūkstošiem notiek ar sievietēm iekarotajās pilsētās un kā no kara sievietes sagaida mājās savus varoņus? Tas viss ir sieviešu dēļ.

Visi uzņēmēji un valstu vadītāji par tādiem ir kļuvuši, zinot, ka sievietēm patīk vara un nauda. Tas ir iemesls, kāpēc pēc vīriešu domām viņu augstākajā sabiedrībā un varas orgānos nekad nebūs par daudz un kāpēc nekāda kontrole un privilēģijas vīriešiem nekad nebūs pietiekamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!