Foto: Scanpix
Ko sapņoji šonakt? Ja sapnis bija labs, tad ceri, ka drīz piepildīsies, bet ja visa nakts pagāja sliktā murgā – izrādās, nav nemaz tik daudz variantu, ko tieši piedzīvoji sapņu pasaulē.

Psiholoģe Diāna Brendona savas aptuveni četrdesmit gadu ilgās karjeras laikā ir centusies skaidrot vairākus simtus sapņu un tic, ka tajos parādās mūsu zemapziņas sabiedrotais, kas palīdz mums izprast notiekošo un atrast dzīvē balansu, raksta portāls „Odd Stuff Magazine".

Pieredzējusī sapņu tulkošanas eksperte norāda desmit biežākos murgu sižetus, un skaidro, ko „zemapziņas sabiedrotais" ar tiem mums vēlas pastāstīt:

Piemeklē smaga slimība vai citādas organisma problēmas


Foto: DELFI

Šī veida murgi parasti nozīmē, ka sapņotājam dziļi iekšā bailes rada kāda līdz galam neskaidra lieta. Tās var būt gan bailes no saaukstēšanās laikā, kad to noteikti nevari atļauties, gan bailes no iespējas saķert vai iegūt kādu ilgstošu slimību.

Taču slimošana sapņos var norādīt arī uz bailēm pilnībā neizbaudīt dzīvi vai kā citādi tev norādīt, ka ar tavu ikdienas režīmu kaut kas nav kārtībā (tā ir „slima").

Tāpat pierādījies, ka murgošana par slimošanu var būt veids kā ķermenis paziņo sapņotājam, ka viņam kaut kas kait, pat ja viņam līdz tam par ko tādu nav bijusi ne mazākā nojausma.


Kāds uzbrūk vai ievaino


Foto: AP/Scanpix

Šī veida murgi, kuros tiek piedzīvoti uzbrukumi vai pat ievainojumi, parasti atspoguļo cilvēka reālajā dzīvē piedzīvotās bailes no kādiem konkrētiem cilvēkiem vai vardarbības kā tādas. Tās var norādīt arī uz bailēm no netiešiem uzbrukumiem, un kritikas par darbu, par uzskatiem vai par personību kopumā.

Pieredzot šādu murgu, no vienas puses ir jāapzinās, ka tas ir tikai sapnis un nenozīmē reālus draudus, bet gan tikai mūsu pašu iedomas. Pēcāk ir jāspēj šīs savas bailes izprast un laikus novērst to cēloņus, lai kopumā dzīve būtu mierīgāka gan ikdienā, gan tanī laikā, kad esam devušies gulēt.


Avarēšana


Foto: AP/Scanpix

Jebkāda veida avārija, neatkarīgi no tā vai sevi redzi kosmosa kuģī, automašīnā vai uz velosipēda, parāda, ka savā ikdienā neesi spējīgs spert kādu soli, ko jau sen vēlies. Sapnī redzēts transporta līdzeklis nenozīmē tikai ceļošanu, bet parasti simboliski norāda uz „došanos uz priekšu dzīvē" un attīstību.

Avārija norāda, ka tu kāda ārēja iemesla dēļ nespēj kontrolēt notiekošo, ka tev īstajā dzīvē jāspēj izprast šo šķērsli un apiet to

Slīkšana


Foto: Scanpix

Slīkšanas murgi cilvēkus parasti piemeklē tajos gadījumos, ja dzīvē ārkārtīgi vēlamies kaut ko sasniegt vai arī ieguldām lielu morālo un fizisko darbu, lai kaut kas notiktu, taču neredzam rezultātu. Ir svarīgi piefiksēt sapņa gaitu, lai varētu tajā saskatīt noteiktas nozīmes vai norādes.

Piemēram, ja sapņotājs redz sevi slīkstam vienatnē, tam var būt viena nozīme, bet, ja viņš redz, ka slīkst kopā ar daudziem citiem cilvēkiem, sapnis var vēstīt pavisam kaut ko citu.


Krišana


Foto: Scanpix

Ja sapnī krīti, bet neuztver to kā kaut ko sliktu (tas ir vairāk sapnis, nekā murgs), tad ļoti iespējams, ka tas pieredzēts pusmiegā. Šādas pusmiega stadijas katru nakti, mums guļot, ir pat vairākas un ne tikai pirms iemigšanas vai īsi pirms pamošanās.

Krišanas murgu scenāriji savukārt parasti ir visai īsi un konkrēti - tu redzi sevi krītam, no satraukuma pamosties un atviegloti konstatē, ka tas bijis tikai sapnis.

Tādā gadījumā kritiens var atsaukties arī uz reālām bailēm no augstuma, kuras nesen ir piedzīvotas reālajā dzīvē vai drīz plānots piedzīvot (piemēram, gaidāms lidojums vai lēkšana ar gumiju). Tomēr biežāk pieredzēti gadījumi, ka krišana miegā parāda bailes no neatrašanās kontroles pozīcijās pār savu dzīvi, liecinot, ka tajā nav nekā stabila. Šā veida murgi var liecināt arī par izteiktām bailēm no nāves.


Izkrīt zobi


Foto: AFP/Scanpix

Šis murga sižets parasti nozīmē, ka ikdienā neesi savas dzīves noteicējs, esi bezspēcīgs vai rīkojies neadekvāti, pat pretēji saviem uzskatiem un pārliecībai.

Cits skaidrojums pieļauj, ka izjūti iekšēju nedrošību vai kaunu, kā arī bailes no tā, ka citi tevi novērtēs par nepietiekami izskatīgu, gudru vai interesantu. Šādi murgi var būt izplatīti gadījumos, kad gaidāmi lieli pārbaudījumi, par kuru pozitīvu iznākumu nav drošas pārliecības.

Šāda sapņa gadījumos, lielāku uzmanību jāpievērš ne tikai sapnī parādītajām niansēm, bet paša sapņotāja dzīvei - jāizanalizē lielākas un mazākas, varbūt pat paša noklusētas problēmas.


Apmaldīšanās


Foto: LETA

Šī veida murgus biežāk piedzīvo bērni, turklāt bērniem tie parasti ir daudz šausmīgāki, jo pieaugušie pat miegā zina, ka spēj pastāvēt vieni paši, kamēr bērniem vēl ir pieradums paļauties, ka par viņiem parūpēsies kāds cits.

Pieaugušajiem šis sapnis var norādīt, ka viņš nespēj kontrolēt savā dzīvē notiekošo, kā arī nespēj skaidri noteikt, ko dzīvē darīt tālāk vai kādus lēmumus pieņemt, ja, piemēram, viņš atrodas karjeras vai kādās citās likteņa krustcelēs.

Retākos gadījumos šāda veida vīzijas nozīmē, ka dzīvē cilvēks netiek uzklausīts un viņam netiek pievērsta uzmanība. Tāpat apmaldīšanās var liecināt par pārlieku pieradumu sekot plāniem, citu noteiktiem virzieniem un bailēm no brīža, kad pašam būs jānosaka savs turpmākais liktenis.


Izgāšanās pārbaudījumā


Foto: Scanpix

Šis sapnis ir ļoti izplatīts, lai gan katram šis scenārijs var būt pavisam citādāks. Parasti tas var norādīt, ka indivīds nav ietiekami sagatavojies vai apzinās, ka nesen pieļāvis dzīvē kādu būtisku kļūdu, kas var atspēlēties. Tāpat tas var liecināt par cilvēka sajūtām par kādu pārbaudījumu, kas viņam vēl tikai jāiztur, bet māc šaubas par savām spējām vai atbilstību tam.

Šie murgi ārkārtīgi atšķiras atkarībā no katra sapņotāja reālās dzīves pieredzes, tostarp darba un ikdienas uzdevumiem.

Piemēram, aktieri vai mūziķi var nosapņot, ka viņiem jāiziet uz skatuves un jāuzstājas, bet viņiem nav zināms ne scenārijs, ne viņi ir iemācījušies konkrētu lomu tekstu. Lielākā daļa cilvēku gan mēdz visu dzīvi atcerēties skolas un augstskolu laikā piedzīvotos eksāmenus un atkal un atkal pieredzēt, ka ir kārtējā stunda vai eksāmens pie pasniedzēja, no kura vienmēr bijis bail, taču mājās uzdotais nav izpildīts un tūlīt, tūlīt pienāks kārta atbildēt visu priekšā.


Atrasties kailam publiskā vietā


Foto: AFP/Scanpix

Ja vien sapņotājs patiešām reālajā dzīvē nevēlas pastaigāties kails, šis sapnis visticamāk norāda uz neaizsargātības vai pārliekas atklātības sajūtu un nespēju neko paslēpt no visur esošajām acīm. Šo murgu dažkārt piedzīvo tie, kuri pēkšņi sasnieguši milzu slavu vai negaidītu un nepamatotu atzinību - pat ja reālajā dzīvē viņi par to priecājas, iespējams murgs parāda, kā viņi jūtas patiesībā.

Retākos gadījumos klīšana kailam nozīmē savas niecības apzināšanos, piemēram, ja darbā kāds kolēģu bariņš izteikti pretojas tavam viedoklim vai tu nespēj panākt ieplānoto un iekšēji pat domā, ka to nemaz nevari paveikt.


Bēgšana no vajātājiem


Foto: AP/Scanpix

Tomēr visbiežāk cilvēki pieredz sapņus, kuros viņi tiek vajāti. Ja ko tādu pieredzam, tā ir skaidra pazīme, ka kaut kas neizbēgams, tuvojas un esam uztraukti par tā pienākšanu, jo neizbēgamais varētu pienākt ātrāk, nekā būsim tam gatavi. Tikpat labi šis neizbēgamais sapņotāju dzenā jau visu dzīvi, visu laiku uzturot sajūtu, ka kaut kas atkal nav paspēts laikā.

Tomēr arī vajāšanas sapņus labāk var izprast, analizējot, kādas sajūtas tos pavada. Piemēram, daļai cilvēku vajāšanas sapņi ir bieži, taču viņi tajos nejūtas slikti, bet tieši otrādi - uzvedas izaicinoši, pilnvērtīgi un ērti. Tādā gadījumā tie nav murgi un var nozīmēt pavisam ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!