Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai bērnam drīkst dot miega zāles, dodoties garākā lidojumā? Izdevumā "DailyMail" publicēts kādas sievietes viedoklis, kas atklāj mātes pieredzi sabiedrībā pretrunīgi vērtētajā jautājumā par bērnu sazāļošanu, dodoties garākos pārlidojumos. Sieviete bērnam devusi medikamentus, tā nodrošinot mieru ne tikai vecākiem, bet arī pārējiem lidmašīnas pasažieriem. Raksts izsaucis plašu sabiedrības diskusiju.

Publikācijā sieviete atklāti dalās sajūtās, kas piemeklē nemitīgi raudošo bērnu vecākus, tiem esot iesprostotiem lidmašīnā kopā ar vairākiem simtiem cilvēku, nosaucot arī iemeslus, kas viņai reiz likuši izšķirties par šādu, samērā drastisku soli bērna nomierināšanā.

"Tieši apkārtējo cilvēku neskaitāmie un nosodošie skatieni, kas pauda: "Vai tiešām neesi spējīga trīs stundu laikā nomierināt to mazo brēkuli, tu, nekam nederīgā māte?!" lika man izmisumā pasniegties pēc rokassomiņā esošās pudeles.

Tajā nebija šņabis, bet antihistamīnus saturošs līdzeklis, kas man sniegtu vismaz pāris stundu miera, iespēju paēst vakariņas, izvairoties no ēdiena izmētāšanas visapkārt, kā arī glābtu no nolinčošanas 37 000 pēdu augstumā.

Tā nu pietika vien ar tējkaroti šo brīnumzāļu, lai mana meita iegrimtu stundām ilgā un svētlaimīgā miegā, sniedzot atelpas brīdi ne tikai man, bet arī pārējiem lidmašīnas pasažieriem," atminas mazās Flo māte.

"Protams, cilvēki, uzzinot šādu bērna nomierināšanas paņēmienu, visticamāk, apšaubīs manas vecāku tiesības, tomēr zinu vairākas mātes, kas piekritīs, ka tas ir saprāta vadīts lēmums.

Nav noslēpums, ka gada aukstajā sezonā, kā arī garāku brīvdienu periodos, pieaug aviobiļešu rezervācija uz siltākām zemēm. Bet, lai nokļūtu saules pielietajā paradīzē, vispirms jāpārcieš mokošais ceļojums turp, pamanoties nesajukt prātā ne tikai pašai, bet arī savaldot bērnus.

Šai sakarā kāda mana draudzene, kura kopā ar ģimeni dodas regulāros ceļojumos, ieteica īpašu eliksīru, kas ir plaši izplatītas zāles cīņā ar nelabumu un dažādām alerģiskām reakcijām, bet tajā esošā prometazīna dēļ daudzas mātes tajā radušas vienīgo izeju, kā pārciest garos pārlidojumus, dodoties atpūsties," skaidro sieviete.

"Ierakstot šo zāļu nosaukumu kā atslēgas vārdu vairāku sieviešu forumu meklētājprogrammās, uzrādās neskaitāmi, pārmetumu pilni komentāri par mātēm, kuras, visticamāk, nespēj uzņemties atbildību ne tikai par bērniem, bet arī sevi.

Tāpat esmu lasījusi visdažādākos ierosinājumus, kā, tā vietā, lai savu mazuli sazāļotu, es varētu viņu izklaidēt. Par tiem gan es visbiežāk vien pasmaidu.

Šeit taču nav runa par komfortablu lidojumu piecu stundu garumā, kurā jebkura māte varētu novaldīt savu mežonīgo atvasi, bet gan mokošu, diennakti ilgu vairāku laika joslu šķērsošanu un nīkšanu neērtā lidmašīnā, no kuras izkāpjot, tava seja būs novecojusi vismaz par desmit gadiem!" stāsta Flo māte.

"Uzskatu, ka būtu muļķīgi no ģimenes ceļojumiem izslēgt bērnus, sagaidot, kad viņi izaugs pietiekami veci, lai saprastu, ka lidojuma laikā jāsēž mierīgi. Tāpēc kopš ceļojuma, kurā Flo sazāļoju pirmo reizi, antihistamīna līdzekli ņemu līdzi vienmēr un, godīgi sakot, uzmanu to vairāk nekā savu pasi, kā arī tā ir pirmā lieta, ko ielieku savā ceļojumu somā.

Protams, cilvēki mani var saukt par egoistisku, bezatbildīgu un dumju sievieti, apšaubot manas bērnu audzināšanas prasmes, tomēr ir veikti neskaitāmi pētījumi, kas pierāda, ka tieši neko nedaroši raudošu bērnu vecāki apkārtējos cilvēkus tracina visvairāk.

Un, ja tējkarote zāļu ļauj no šīs jezgas izvairīties, tad kāpēc to nedarīt, aiztaupot gan nervus, gan līdzekļus, izvēloties biļetes īpašajiem pieaugušo lidojumiem?" vaicā sieviete.

Jautājumu par bērnu sazāļošanu, dodoties ceļojumos, ir aplūkojis arī viens no britu vadošajiem mediķiem Rodžers Hendersons, piebilstot, ka šis fenomens nav nekāds jaunums.

"Mazuļu nomierināšana ar dažādiem medikamentiem, dodoties garākos pārlidojumos, dažādos aspektos vērtējama kā divdesmit pirmā gadsimta ekvivalents Viktorijas laikmetam, kad bērni tika sazāļoti ar opija un džina palīdzību, lai naktīs mierīgāk gulētu.

Paldies Dievam, kopš Viktorijas laikmeta esam nogājuši tālu ceļu, un mūsdienās šī bērnu nomierināšanas metode kļuvusi krietni nekaitīgāka - tiek ievērota zāļu lietošanas instrukcija, kā arī nepieciešamās devas, izvairoties no pārdozēšanas, tādēļ šāda vecāku rīcība, manuprāt, nav nosodāma.

Protams, to nedrīkst darīt regulāri, tomēr atsevišķu medikamentu epizodiska lietošana, manuprāt, nenodarīs lielāku ļaunumu, kā bērna kliegšana vairāku stundu garumā, neklausoties viņa izmisušās mātes centienos to nomierināt," spriež ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!