Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad mums trūkst pašapziņas, mūsu iekšējā balss pārvēršas par iekšējo kritiķi, un visprātīgākais, ko šādās situācijās vari darīt, ir apspiest to, kritiķa vietā atrodot sevī to pašpārliecināto sievieti, kāda esi patiesībā. Izdevums "Express" ir apkopojis piecus paņēmienus, kā ātri un efektīvi atgūt atsevišķu notikumu rezultātā iedragāto pašapziņu.

Iztēlojies!

Cilvēki, kuriem trūkst pašpārliecinātības, nereti sadzīvo arī ar biklumu, pesimismu un depresiju, bet šīs izjūtas iespējams mainīt.

Aizver acis un iztēlojies situāciju, kurā tava pašapziņa ir īpaši zema! Tu jutīsi nepatīkamas izjūtas kuņģa un krūškurvja rajonā. Piefiksē tās, atceroties konkrētā mirkļa sajūtu! Tad dziļi ieelpo un iztēlojies šīs sajūtas saraujamies mazā kamoliņā, līdz tās kļūst teju nemanāmas.

Izmanto šo paņēmienu ikreiz, kad jūties neērti, un ar laiku tu iemācīsies kontrolēt pašapziņas kāpumus un kritumus, jo pārvaldīsi sava organisma fizisko reakciju.

Atbrīvojies no pagātnes! 

Starp bērnībā gūto pieredzi un pieauguša cilvēka pašapziņu pastāv cieša saikne. Ikviens no mums kādreiz ir cietis neveiksmi, kā rezultātā var rasties arī attiecīgi uzskati par sevi un dzīvi kopumā.

Lai nepatīkamās atmiņas padarītu mazāk emocionālas, laiku pa laikam iztēlojies tās! Atceries konkrēto laiku, vietu, cilvēkus, ar ko biji kopā! To visu uzlūko no trešās personas skatu punkta, gluži kā, vērojot melnbaltu filmu, un tu pamanīsi, ka pēc divdesmitās reizes, kurā atkal esi izdzīvojusi kādu nepatīkamu notikumu, tas vairs nespēs tevi satraukt.

Esi sabiedriska!

Cilvēki, kuri cieš no pašapziņas trūkuma, automātiski baidās tikt noraidīti, reizē ar to rēķinoties. Lai gan tas var šķist šausminoši, vienīgais veids, kā ar šo problēmu cīnīties, ir pārvarēt šīs bailes, izejot sabiedrībā.

Protams, tu nevarēsi kļūt par kompānijas dvēseli piecās minūtēs, tomēr ir svarīgi sākt ar mazumiņu. Atrodoties starp cilvēkiem, veic dziļas ieelpas caur degunu, izelpojot caur muti un iegalvojot sev, ka apkārtējie ir tādi paši cilvēki kā tu!

Tāpat, sarunājoties ar kādu cilvēku, izmanto savas iekšējās pašapziņas balsi, padarot arī savu balss toni tikpat pašapzinīgu un nosvērtu!

Nospraud mērķus!

Lai uzlabotu savu pašapziņu, tev ne tikai jāattīsta savas prasmes un talanti, bet arī caursišanas spējas, kas noder ne vienā vien dzīves situācijā.

Lai attīstītu sevī sāncensības garu, kā arī ticību saviem spēkiem, uz papīra lapas uzraksti vismaz piecas pozitīvas aktivitātes, ko piedzīvosi, tiecoties uz iecerēto mērķi!

Pēc tam norādi soļus, kas jāsper šī mērķa virzienā, ietverot jaunus paradumus, kas tev, iespējams, būs jāievēro, kā arī piefiksē negatīvos ieradumus, kas var traucēt šī mērķa sasniegšanā!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!