Foto: PantherMedia/Scanpix
Katra vecāka sapnis ir vesels, laimīgs un gudrs bērns, un sabiedrībā attiecīgi pastāv ne viens vien mīts par lietām, kas veicina mazuļa intelekta attīstību jau kopš tā pirmajām dzīves dienām. Tādēļ, lai mazinātu nepatiesu pieņēmumu iesakņošanos, izdevums "Woman's Day" ir apkopojis sešas lietas, kas, pēc speciālistu domām, veicina bērna intelektuālo attīstību.

Mātes piena spēks


Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav noslēpums, ka zīdaiņa barošana ar krūti veicina viņa imunitātes aizsargspējas, kā arī nodrošina organisma spēju pretoties dažādām slimībām. Nu pētnieki nākuši klajā ar vēl kādu novērojumu.

Analizējot 14 000 bērnu spējas dažādas grūtības pakāpes uzdevumu risināšanā, tika konstatēts, ka tie bērni, kas bērnībā baroti ar mātes pienu, uzrāda par 7,5 punktiem augstākus rezultātus nekā bērni, kas zīdaiņa vecumā mātes pienu nav saņēmuši.Tādējādi mediķi un pētnieki aicina mātes savus mazuļus zīdīt vismaz līdz sešu mēnešu vecumam, ja vien tas iespējams.

Svaigs gaiss un rotaļas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētnieki noskaidrojuši, ka augstākas atzīmes, kā arī labāki kognitīvo testu rezultāti ir tiem bērniem, kas paralēli mācībām nodarbojas ar regulārām fiziskām aktivitātēm.

Tāpat novērota korelācija starp starpbrīžiem, kuros bērni var rotaļāties svaigā gaisā, un koncentrēšanās spēju, kā arī uzmanības saasināšanos, kas rodas pēc fiziskas slodzes.

Nekādu ātro uzkodu!


Foto: AFP/Scanpix
Zināms, ka neveselīgās uzkodas jeb tā dēvētais "ātrais ēdiens" satur īpaši augstu cukura, kā arī tauku daudzumu, un nekādā mērā nesniedz organismam tam nepieciešamās barības vielas. Nu ātro uzkodu aizliegumam var pievienot vēl kādu iemeslu.

Atklāts, ka bērni, kas uzturā regulāri lieto saldumus un neveselīga suzkodas, uzrāda par 1,67 punktiem zemākus rādītājus dažādu intelekta koeficientu nosakošu uzdevumu risināšanā nekā bērni, kuri uzņem veselīgu un pilnvērtīgu pārtiku, tai skaitā pietiekamu daudzumu graudaugu.

Valdzinošās mūzikas skaņas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Atklāts, ka mūzikas stundu apmeklēšana sešus līdz vienpadsmit gadus veciem bērniem būtiski uzlabo smadzeņu darbību, veicinot ne tikai atmiņas uzlabošanos, bet arī kopējo inteliģenci.

Šo tendenci zinātnieki konstatējuši pēc kāda pētījuma, kurā bērni tika sadalīti trīs grupās, daļai klausoties mūziku, daļai vērojot teātra izrādi, savukārt trešā grupiņa noteiktu laiku pavadīja pēc saviem ieskatiem.Vēlāk bērniem tika uzdoti vairāki uzdevumi, tādējādi veicot intelekta līmeņa mērījumus un konstatējot, ka pārliecinoši augstākie uzdevumu rezultāti ir bērniem, kas klausījušies tieši mūziku.

Vērtīgā zivju eļļa


Pētījumos atklāts, ka mātēm, kuras grūtniecības un zīdīšanas laikā ir uzņēmušas papildu Omega 3 taukskābes, bērni uzrāda par 3,5 punktiem augstākus intelekta koeficienta rādītājus.

Savukārt tie mazuļi, kas pirmajos trīs dzīves mēnešos Omega 3 taukskābes uzņēmuši ar pārtiku, lepojas pat par 6,5 punktiem augstāku IQ līmeni pieaugot.

Neaizmirsti par brokastīm!


Foto: PantherMedia/Scanpix
Brokastis ir dienas svarīgākā ēdinreize ne tikai spēku iegūšanas un veselīga dzīvesveida uzturēšanas ziņā, bet arī smadzeņu darbības uzlabošanas dēļ.

Pierādīts, ka bērni, kas dienu iesāk ar veselīgu ēdienreizi, ir labāk sagatavoti gaidāmās dienas izaicinājumiem, kā arī saņem augstākas atzīmes un spēj labāk koncentrēties, ir pacietīgāki un arī dzīvespriecīgāki komunikācijā ar saviem vienaudžiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!