Kad jaundzimušais pamazām būs apradis ar dzīvi ārpus dzemdes, tu pamanīsi, cik uzmanīgi viņš vēro savu tuvāko apkārtni. Vislabāk viņam patīk pētīt cilvēku sejas, un bērns ļoti uzmanīgi ieklausās tavā balsī, kad tu ar viņu runā.
Mazulim sāk interesēt cilvēku savstarpējā saskare, izteiksmes veids, balss intonācija un uzmanība. Bērns tādējādi ierodas pasaulē jau gatavs stimulācijai, ko dod sociālā saskare. Ar laiku viņš sāk plati uzsmaidīt, skatoties uz cilvēku, kas viņu paņem rokās - šī izteiksme ir bērna mēģinājums atbildēt. Kad māte atbild uz bērna smaidu, prieks ir abpusējs. (Pat pirms bērns sāk smaidīt, reaģējot un to, ko viņš redz, pieaugušie viņa sejas izteiksmi tik un tā iztulko kā aicinājumu uz savstarpēju saskari). Ar daudzu šādu situāciju palīdzību bērns iemācās apmainīties smaidiem, piešķirot tiem individuālu nozīmi.

Sociālā saskare ikvienā līmenī izveido bērnā emocionālu pieķeršanos. Parasti mēs uzskatām, ka bērni aizvien vairāk un vairāk pieķeras cilvēkiem, kurus viņi mīl, liekot uzsvaru uz pozitīvajām emocijām. Taču patiesībā bērni pieķeras arī depresīviem, nikniem, pat nevērīgiem vecākiem. Ikviena sociālā saskare palīdz piešķirt emocijām jēgu, un šīs emocionālās nozīmes bērna prātā iekrāso viņa pieķeršanos vecākiem.

Aptuveni trīs mēnešu vecumā bērns jau prot atšķirt tos pieaugušos, ar kuriem viņam atšķirībā no citiem cilvēkiem ir īpašas attiecības. Ar katru nedēļu bērna izvēle - kurš pieaugušais viņam ir vistuvākais - kļūst aizvien skaidrāka. Cilvēks, kuram bērns pieķeras visvairāk, parasti ir tas, kurš viņam veltījis visvairāk laika, spēlējies ar viņu, uzsmaidījis viņam un izrādījis savu mīlestību.

Šajās attiecībās bērns atpazīst noteiktu mīlestības un emociju tipu, kas raksturo tavu ģimeni. Skaidri izpaužas ļoti emocionāla saikne.

Parasti šī pirmā saikne izveidojas mātes un bērna starpā, taču šo saikni nenosaka bioloģiski faktori un fiziskas rūpes par bērnu - to nosaka mīlestība un gādība. Šajās pirmajās attiecībās bērns iepazīst arī spriedzi, skumjas un dusmas - gan no savas, gan mātes puses. Lai gan mēs vēlētos domāt, ka šajās agrīnajās attiecībās dominē vienīgi pozitīvās emocijas, mīlestība patiesībā ir pieķeršanās, vilšanās, dusmu, neapmierinātības un citu intensīvu jūtu sajaukums.

Bērni pārdzīvo visas šīs izjūtas attiecībās ar vecākiem, un tas ir gluži normāli. Mīlestības dziļums ir visu tavu jūtu, ne tikai prieka un laimes, dziļums.

Bērns savās pirmajās mīlestības attiecībās iepazīst sevi, citus cilvēkus un pasauli. Šī pieredze ir pamats, uz kura viņš turpina iepazīt emocijas un tikt ar tām galā. Taču tas nav jāsaprot tā, ka bērns var pieķerties tikai vienam īpašam cilvēkam. Ja mazulim ir paveicies un viņam ir abi vecāki, kas abi var veltīt viņam vienlīdz lielu uzmanību un mīlestību jau kopš dzimšanas, tad bērns reaģēs uz abu vecāku mīlestības izpausmēm. Bērns veltīs tev īpašu uzmanību, dodot tev iespēju justies īpašai, unikālai un mīlētai. Savus dzīves pirmos mēnešus bērns pārsvarā pavada, iepazīstoties ar tevi. Tu kļūsti par viņa tulku un starpnieku saskarē ar visu pārējo pasauli. Tu piešķir nozīmi daudzām viņa izjūtām un fiziski pārdzīvotām emocijām, un, lai iepazītu viens otru labāk, jums abiem jāiemācās pazīt vienam otra emocionālie stāvokļi un to izpausmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!