Izmēģiniet krāsnī ceptu ķiplokvistu, zaļo ķiploku pesto, muskatķirbja un ķiploku risotto, ķiploku garneles ar avokado utt.- aicina grāmatas autore.
Grāmatā lasāms, kā audzēt ķiplokus pašu spēkiem un kuras šķirnes ir pašas veselīgākās, kā ķiplokus kopt un uzglabāt, lai to ārstnieciskās īpašības saglabātos ilgstoši, kā tos kaltēt un savīt glītās pīnēs un kā pagatavot dažus vienkāršus līdzekļus imūnsistēmas stiprināšanai.
Ķiploku terapeitiskā iedarbība jau sen zinātniski apstiprināta - to regulāra lietošana uzturē kavē trombu un vēžā šūnu veidošanos, pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu; ķiploks palīdz arī kāju sēnīšu un ausu iekaisuma ārstēšanā.
Ķiploka izcilais aromāts un dabiskās ārstniecības spēja ir īsta dāvana. Daba ir paveikusi visu smago darbu, mums atliek vien baudīt ražu, sekojot grāmatas ieteikumiem.
Grāmatas autore Nataša Edvardsa uzaugusi un dzīvo Merslijas jeb Ķipoku fermā Vaitas salā, kur ar ķiploku audzēšanu sākotnēji aizrāvās viņas tēvs. Pēc studijām Oksfordas universitātē un desmit ārzemēs pavadītiem gadiem Nataša ir atgriezusies ģimenes fermā, nesen sarakstījusi fermas restorāna ēdieniem veltītu pavārgrāmatu un turpina nenogurstoši iepazīstināt ar ķiploka izcilajām īpašībām.
No angļu valodas tulkojusi Iveta Galēja.