Kā zināms, sakāmvārdi, parunas un aforismi ir veidojušies uz ilggadīgas pieredzes un dzīves novērojumu pamata. Tie ir īsi, lakoniskā formā izteikti, kodolīgi tautas vai radošu personību vispārināti atzinumi, padomi vai dzīves gudrības par cilvēku attiecībām un citām dzīves sfērām. Lai uzzinātu, kā vajadzētu un nevajadzētu rīkoties, lai dzīve izdotos un netiktu pieļautas kļūdas, dažkārt atliek ielūkoties šajās atziņās. Ko gan tautas pieredze saka par tādu svarīgu lietu kā laulības?

Kāpēc vispār būtu jāprecas

Laulības tiek dēvētas par nepieciešamo ļaunumu. Vai ir vērts viena medusmēneša dēļ postīt sev visu dzīvi? Iespējams, jo pasaulē laime valdīšot tikai tad, kad visas sievietes būs izgājušas pie vīra un visi vīrieši būs precējušies. Kurš neesot apņēmis sievu, tas esot tikai puse no vesela. Savukārt citu pieredze liecina, ka vienīgie laimīgie cilvēki ir precējušās sievietes un neprecējušies vīrieši un ka to, kas ir īsta laime, tu sapratīsi tikai pēc apprecēšanās, bet tad jau būs par vēlu

Cilvēkam, kurš lūdzis padomu precēties viņam vai ne, Sokrāts atbildēja: "Dari, ko vēlies,- vienalga nožēlosi." Kopš pasaules sākuma tā ir iekārtots: kas precējies - vēlas izšķirties, kas neprecējies - apprecēties. Precēties patiesībā nozīmē bāzt roku maisā ar čūskām cerībā, ka izvilksi zuti.

Laulība vienmēr būs cīņa: sākumā par apvienošanos, pēc tam par līdztiesību un beidzot par neatkarību. Laulība iemāca iecietību, atturību, savaldību, pacietību, un citas vērtīgas īpašības, kuras nebūtu vajadzīgas, ja tu paliktu neprecējies. Vēl izrādās, ka precamies tādēļ, lai mums vienmēr būtu klāt auditorija. Diemžēl šī auditorija mums reti kad aplaudē, biežāk izsvilpj. Lūdzot sievietes roku, vīrietis pauž vislielāko komplimentu, uz kādu viņš ir spējīgs, bet parasti tas izrādās arī pēdējais. Ja gribi apmainīt daudzu vīriešu apbrīnu un komplimentus pret viena kritiku, tad precies droši.

Kā izvēlēties sievu?

Svarīgs priekšnoteikums - meitene nedrīkstot precēties, pirms nav redzējusi un saskaitījusi 100 baltus zirgus. Mūsdienās būtu jāpieļauj šī ticējuma modifikācijas, piemēram, uz tādu: pirms 100 reizes esi pamanījusi piezīmi, ka desās pievienota zirga gaļa. Vēl neskaidrs ir jautājums, vai 100 baltie zirgi (zirga gaļa desās) jāskaita arī pirms otrās, trešās un septītās precēšanās reizes?

Angļi iesaka sievu izvēlēties darba dienā, nevis brīvdienā un norāda, ka ne sievu, ne jaunu veļu nevajag izvēlēties sveču gaismā. Ebreji uzskata, ka mīļotā jāizvēlas ar sirdi, nevis ar acīm. Izredzētajai jābūt strādīgai un meitene jānovērtē nevis svētku kleitā, bet rosoties virtuvē. Ar skaistumu nevajadzētu aizrauties. Laime ir iegūt skaistu sievu, bet nelaime, ja ir tāda laime.

Lai gan precēties nozīmē uz pusi ierobežot savu brīvību un divkāršot savus pienākumus, armēņi domā, ka tas, kurš agri ceļā devies vai agri apprecējies - nenožēlos. Citu pieredze gan saka pretējo - diviem cilvēkiem jāļauj dzīvot kopā pietiekam ilgi, lai viņi iepazītu viens otru. Ja viņi grib precēties pirms tam, viņiem tas nav jāatļauj. Tikai tad šķiršanās pazudīs no pasaules.

Kādas ir sievas un vīri

Nu skaidrs, ka sievas ir divu veidu - labas vai sliktas. Visas meitenes ir labas, bet par sliktām sievām tās padara vīri. Laba sieva ir seši cilvēki vienā. Viņa strādā vīra labā kā kalps; sniedz padomus kā padomdevējs; ir skaista kā skaistuma dieviete; mierīga un izturīga kā zeme; baro vīru kā māte; sniedz baudu kā netikle. Jauki esot, ja sieva ir greizsirdīga, ja izspiego, rājas, taisa skandālus, draud šķirties. Tad vīrietis jūt, ka dzīvo pilnvērtīgu dzīvi.

Nav smagākas nastas par vieglprātīgu sievu. Slikta sieva ir sliktāka par lietu, jo lietus iedzen mājās, bet slikta sieva rada vēlmi bēgt no mājas. Sievai jādzīvo tā, lai vīram būtu prieks nākt mājās. Vīram jādzīvo tā, lai sievai būtu žēl, ka viņš dodas projām. Labs vīrs nekad nepieminēs savas sievas gadus, taču allaž atcerēsies viņas dzimšanas dienu. Labs vīrs pie sevis nedomās, ka "man ir vēl tikai 40 gadi, bet sievai - jau 40".

Laimīgas laulības noslēpumi

Lai nelolotu lielas ilūzijas, jāatceras, ka viens otram radīti bija tikai Ādams un Ieva, bet pārējo pāru satikšanās ir nejaušības vai likteņa rokās. Arī ideāla laulība bija iespējama tikai šim pārītim, jo Ādamam nebija jāklausās stāsti par brīnišķīgajiem vīriešiem, ar kuriem Ieva diemžēl neapprecējās, bet Ievai nevajadzēja uzklausīt vīra stāstus par tiem garšīgajiem ēdieniem, ko prata gatavot viņa māte.

Jāatceras, ka ir dažas likumsakarības, kuras sieva, lai kā gribētu, ietekmēt nevar, piemēram, līdz kāzām vīrietis var visu nakti negulēt, atceroties tevis teikto, bet pēc kāzām viņš aizmieg jau pirms tu savu sakāmo esi pabeigusi. Ja cilvēkam katru dienu jābūt laipnam pret vienu un to pašu cilvēku, viņam var iestāties nervu sabrukums. Cilvēks, kas piekāpjas, saprotot, ka viņam nav taisnība, ir gudrs. Cilvēks, kas piekāpjas pat tad, kad viņam ir taisnība, ir precējies. Un vēl - ja negribi, ka tev melo - nejautā!

Daudzi lasījuši Tolstoja teicienu, ka visas laimīgās ģimenes ir laimīgas vienādi, bet nelaimīgās ir nelaimīgas katra savā veidā. Tomēr arī laimīgo ģimeņu dalībnieki uzsver kādu no savas dzīves aspektiem, kurš jo īpaši padara laulību par labu un laimīgu. Piemēram, laimīga laulība - tā ir laulība, kurā vīrs saprot katru vārdu, ko sieva nav izteikusi. 

Daži pāri kā laulības garantu nosauc restorāna apmeklēšanu divreiz nedēļā. Vakariņas sveču gaismā, mūzika, dejas. Vēl kāda svarīga nianse - katrs no pāra restorānu apmeklē citā dienā. Ir trīs ļoti svarīgi vārdi, kas palīdz saglabāt laulību un tie ir: "Es nomazgāšu traukus". Var palīdzēt lielas gultas, vai vēl labāk - divu gultu iegāde. Citi pamanījuši, ka laimīgā laulībā ir seši komponenti: pirmais - liktenis, pārējie pieci - uzticība.

Kāds būtu secinājums par tautas gudrībām? Arī tas jau izteikts aforismā - gandrīz katram gudram teicienam atbilst teiciens ar pilnīgi pretēju nozīmi, bet ne mazāk gudrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!