Foto: AFP/Scanpix
Neraugoties uz labajiem nodomiem, vecāki nereti pieļauj gluži cilvēciskas kļūdas savu bērnu audzināšanā. Lai no tām izvairītos, kā arī nekaitētu savstarpējām attiecībām, portāls "Woman's Day" ir apkopojis izplatītāko kļūdu topu, kā arī padomus, kā savu rīcību vērst par labu, kad kaitējums jau nodarīts.

Saki vienu, bet dari citu?

Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katra māte ir piedzīvojusi gadījumus, kuros rīcība nonāk krasā pretrunā ar vārdiem. Piemēram, paaugstinātā balsī rāt savu bērnu par kliegšanu vai arī klāstīt, cik svarīgi ir ievērot godīgumu saskarsmē ar līdzcilvēkiem, tai pat laikā atvases klātbūtnē samelojot kaimiņam par saviem brīvdienu plāniem.

Ņem vērā, ka, šādi rīkojoties, mazināsi bērnu ticību saviem vārdiem, kā rezultātā atvases tevis teikto gluži vienkārši neuztvers nopietni.

Lai no tā izvairītos, atceries, ka piemērs jāsniedz, demonstrējot konkrētu rīcību, nevis sniedzot norādes! Tāpat "Woman's Day" aptaujātie eksperti iesaka izmantot iedrošinājuma un uzslavu taktiku, nevis nevēlamās rīcības kritizēšanu.

Nespēj pateikt "Nē!"


Foto: PantherMedia/Scanpix
Apmierinot ikvienu bērna iegribu, lai izvairītos no konfliktiem un netērētu laiku, savu atvasi, visticamāk, izaudzināsi par izlutinātu un egoistisku personību, kas nejutīs cieņu ne pret vecākiem, ne ģimenes vērtībām, brīdina "Woman's Day".

Tāpat, saņemot apstiprinājumu ikvienam lūgumam, bērnos radīsies izpratne par apkārtējās pasaules tūlītēju viņa vēlmju apmierināšanu, radot nespēju risināt situācijas, kurās no kaut kā kārota jāatsakās.

Lai neveicinātu iepriekš minētā audzināšanas modeļa attīstīšanos, speciālisti iesaka jau no agras bērnības kontaktēties ar bērnu kā līdzvērtīgu personu, izskaidrojot ģimenes iespējas apmierināt viņa vēlmes, kā arī minot iemeslus, kādēļ no kaut kā reizi pa reizei jāatsakās, un darot zināmu, ka mirkļa iegribā kārotās rotaļlietas neiegūšana patiesībā nav pasaules mēroga katastrofa.

Apēd vēl vienu burkāniņu!


Foto: PantherMedia/Scanpix
Viena no izplatītākajām kļūdām, ko vecāki pieļauj, ir veselīgu ēdienreižu atalgošana ar kādu našķi. Bērni jau no mazotnes ir jāizglīto par veselīga uztura pamatprincipiem, kā arī viņos jārada izpratne par ēdienu kā organisma apgādātāju ar enerģiju un nepieciešamajām barības vielām. Savukārt regulāri iesaistoties cīņā starp bērna stūrgalvību un savu pacietību burkānu šķīvja priekšā, beigu beigās padodoties apbrīnojamajai spītībai, šīs zināšanas tavai atvasei sniegtas netiks.

Šai sakarā eksperti iesaka izvairītos no treknu un saldu ēdienu gatavošanas, kā arī regulāras našķēšanās, tā vietā gatavojot veselīgi un bērnus iesaistot arī ēdiena tapšanas procesā. Tāpat par noderīgu atzīta virtuves zemāko skapīšu piepildīšana ar veselīgiem kārumiem, augļiem un dārzeņiem un zināma nepiekāpības izrādīšana, vēstī "Woman's Day".

Nepamatota slavēšana


Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai veicinātu savas atvases pašapziņas attīstīšanos, vecāki nereti pauž nepamatotas uzslavas bērna iedomātajiem talantiem. Tā rezultātā atvasei tiek radīts mānīgs iespaids par viņa patiesajām spējām, kas, sastopoties ar objektīvu vērtējumu, var radīt nopietnu triecienu personībai.

Lai no tā izvairītos, esi ikvienā situācijā godīga pret savu bērnu, neaizmirstot paust atbalstu un atzinīgu vērtējumu par ikkatru pamatotu sasniegumu, kā arī centies savas atvases intereses vērst virzienā, kurā bērnam ir patiesas dotības. Tādējādi bērnā jau kopš mazotnes radīsies attīstīta pašapziņa, kā arī izpratne, ka labus rezultātus var sasniegt ar cītīgu darbu un pacietību.

Rakstura kritizēšana


Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērni vēlas, lai vecāki viņos saskatītu vienotu personību, nevis atsevišķus tās trūkumus un talantus. Nemitīgi pārmetot savai atvasei slinkumu vai nevīžību, bērns jūtas nenovērtēts, nesaprotot, kādēļ netiek novērtētas viņa labās īpašības, brīdina "Woman's Day".

Tāpat nemitīgo pārmetumu saņemšana var rezultēties attiecīgā rīcības modelī. Piemēram, ik dienas dzirdot komentārus par savu slinkumu, bērns var pilnībā atteikties no istabas kārtošanas vai iesaistīšanās mājas darbos.

Lai no tā izvairītos, uzsver sajūtas, ko tevī rada bērna negatīvā rīcība, reizē atklājot, cik ļoti tu priecātos par negatīvo ieradumu vai slinkuma atmešanu, izskaidrojot arī tā iemeslus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!