Foto: PantherMedia/Scanpix
Inteliģence un erudīcija ir atzinīgāk vērtētās īpašības, tomēr, kā atklājuši pētnieki un vēstī portāls "Cracked", augstam IQ līmenim var būt arī samērā nepatīkamas blaknes. Turpinājumā piecas no tām.

Aktīvās pūces nakts dzīve


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētnieki atklājuši, ka cilvēki ar augstāku IQ koeficientu gulēt dodas vēlāk, kā arī labprāt guļ ilgāk. Tāpat konstatēts, ka tieši nakts stundas ir darbīgākais inteliģento cilvēku laiks, kad top lielākā daļa radošo darbu un projektu.

Tā iemesls ir samērā vienkāršs - nakts stundās lielākā daļa dienas "darboņu", kas ar savu rīcību var traucēt inteliģentās personas darbu un spēju koncentrēties, visbiežāk guļ, sagādājot mierīgus apstākļus.

Tiesa, aktīva darbošanās naktī ievērojami traucē un izjauc cilvēka dabisko bioritmu, kas jau kopš senatnes ir izstrādāts ar noteiktu režīmu - saulei austot, mosties, savukārt, tai rietot, doties gulēt, vēstī resurss "Cracked".

Tā rezultātā tiek zaudēta emocionālā stabilitāte, kā arī var attīstīties psiholoģiska rakstura problēmas.  Valda pat uzskats, ka inteliģenti cilvēki ar ieradumu strādāt naktīs no depresijas cieš trīs reizes biežāk. Tāpat vēlā iešana gulēt ievērojami veicina sirds un asinsvadu slimību attīstīšanos, kā arī paaugstina pāragras nāves risku, brīdina speciālisti. 

Pliekanāka mīlas dzīve


Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katrs zina vismaz vienu klases vai skolas biedru - "nūģi", kurš vidusskolā nevarēja lepoties ar tikpat iespaidīgu mīlas dzīvi kā viņa vienaudži. Tomēr pētījumos atklāts, ka tieši inteliģentākie cilvēki no mīlēšanās gūst lielāku baudu. Tiesa, viņu iespējas atrast sev atbilstošu partneri gan ir krietni mazākas.

Tāpat atklāts, ka jo izglītotāks ir cilvēks, jo mazāk bērnu viņš rada. Tā iemesls gan ir samērā vienkāršs. Attīstot savu karjeru un uzstādot mērķus, ko sasniegt profesionālajā jomā, sievietes, kā arī vīrieši ģimenes plānošanu gluži vienkārši atliek uz vēlāku laiku, un šāda tendence novērota pat vairākām nācijām, informē "Cracked".

Melu garās kājas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Novērots, ka inteliģenti cilvēki melo krietni biežāk, kā arī turpina melīgo informāciju papildināt ar arvien jauniem nepatiesiem faktiem, izvairoties no viņu pieķeršanas melos.

Tā iemesls ir to pašu smadzeņu centru, kas atbild par sarežģītu jautājumu un problēmu risināšanu, darbība, meklējot izeju no neērtās situācijas.

Tādējādi var secināt, ka cilvēka prasme melot, kā arī tās attīstīšanās jau agrā vecumā ir saistīta ar viņa inteliģences līmeni, skaidro "Cracked".

Lētticīgā uzpūtība


Foto: PantherMedia/Scanpix
Augsts IQ līmenis likumsakarīgi korelē ar labām sekmēm skolā un augstskolā. Tiesa, tā rezultātā cilvēks var pārņemt arī maldīgus un nepārbaudītus uzskatus, kam tic sabiedrība, nepārbaudot to pareizumu.

Tāpat inteliģenti cilvēki nereti pārvērtē savas spējas un zināšanas, tā nepapildinot tās ar jaunu un noderīgu informāciju un atpaliekot no saviem, iespējams, ne tik inteliģentajiem, toties uzņēmīgākajiem un čaklākajiem konkurentiem, uzsver portāls "Cracked".

Pašiznīcināšanās tieksme


Foto: PantherMedia/Scanpix
Patiesi spožiem prātiem piemīt arī nevaldāma ziņkārība, un tās iemeslu noskaidrojuši ķīmiķi, pētījumos atklājot, ka cilvēkiem ar augstāku inteliģences līmeni, kā arī pastiprinātu ziņkārību organismā uzkrājas vairāk olbaltumvielu, raksta "Cracked".

Visbiežāk šī tendence korelē ar atkarību no apreibinošām vielām, un, kā atklāts kādā Lielbritānijā veiktā pētījumā, jo inteliģentāks ir cilvēks, jo lielākos apmēros viņš var patērēt alkoholu, nikotīnu, kā arī narkotiskās vielas, kļūstot no tām arī atkarīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!