Foto: RIA Novosti/Scanpix
Atzīsti – daudzas sievietes cita citu "iečeko" pat vairāk nekā pretējo dzimumu. Kādēļ mēs esam tik ļoti apsēstas ar to, kas citai mugurā, kā viņa dejo un ko viņa ēd? To skaidro izdevums "Telegraph".

Patīk mums tas vai nē, bet mēs visas esam pie tā vainīgas. Neuzkrītošs skatiens meitenei, kura valkā tādas pašas drēbes, kā tu, vai arī pavisam uzkrītošs skatiens meitenei, kura sabiedriskajā transportā sēž tev pretī.. Šķiet, mēs vienkārši nevaram sev palīdzēt - tā tas notiek un viss. Neseni pētījumi to arī apstiprina - meitenes viena otru "iečeko" vairāk nekā pretējo dzimumu.

Vairākumam no mums tas pat nav nekāds pārsteigums. Bez šaubām, daudzas no mums ir kopējušas kādas citas izskatu, kustības, manieres, runasveidu.

"Es vienmēr skatos uz citām meitenēm. Pat tik daudz, ka mans draugs jau sāk protestēt," saka Deizija, aktrise no Londonas. "Mani vienmēr interesējis, kas citai meitenei ir mugurā, to ir ļoti interesanti vērot, īpaši tādās vietās, kur sievietes staigā ļoti elegantas un modernas," saka Hestere no Londonas, kas strādā reklāmas jomā.

Atsaucoties uz sievietes seksualitātes speciālistes Karolīnas Valteres teikto, tās nav tikai citas meitenes apģērbs, ko mēs parasti "iečekojam". "Tas ir viss, kas saistīts ar citas sievietes izskatu, sākot no auguma aprisēm un beidzot ar matu sakārtojumu," saka speciāliste. Tas viss, ko mēs uztveram par svarīgu sev pašām, mūs interesē pie citām sievietēm.

"Sievietes ir tā ieprogrammētas," skaidro Korinna Svīta, attiecību psihoterapeite. "Pirmkārt, tas ir dabiski, salīdzināt sevi ar citiem. Otrkārt, sievietes savdabīgā konkursa veidā novērtē, kura tuvākajā apkārtnē ir "galvenā" sieviete - skaistākā, pievilcīgākā, gudrākā!" viņa stāsta.

"Tā dēvētā "galvenā sieviete" ir ne tikai drauds, bet arī tā, kurai pārējās apkārtējās vēlētos līdzināties," saka Svīta.

Ideja par sieviešu sava veida "slēpto konkursu" liekas absurda. Tam nevar nepiekrist. Mēs vienmēr salīdzinam sevi ar citiem, jo īpaši ar sava dzimuma pārstāvjiem. Tomēr mūsdienās tas ir nedaudz citādāk, jo dominē tā dēvētā seksualiātes ēra, kas izpaužas it visā - filmās, modē un pat mūzikas industrijā.

Reklāmās bieži vien ir redzamas perfekta izskata puskailas modeles, un tas visiem šķiet pavisam normāli. Tomēr šie uzspiestie skaistuma ideāli var negatīvi ietekmēt sievietes psihi. Cenšoties tos sasniegt, neizdošanās gadījumā sieviete to var ļoti pārdzīvot un iedzīvoties kompleksos. To var pastiprināt sabiedrības nevajadzīgais spiediens.

"Padoms tām, kuras nepārtraukti salīdzina sevi ar citām - tā vietā ejiet un dariet ar savu laiku kaut ko lietderīgāku, kas dos vairāk prieka un labuma jums pašām. Atrodiet jaunu hobiju, apgūstiet jaunas valodas, piepildiet savas dzīves," saka Svīta.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!