Foto: PantherMedia/Scanpix
Sākoties skolas gadam, uztura speciāliste Lizete Māldere atgādina, kam pievērst uzmanību mazā un lielā skolnieka ikdienā, lai pietiktu enerģijas mācībām un hobijiem.

Dienas režīms - obligāti

Ir pierādīts, ka aktivitāšu pilns un sakārtots dienas režīms dod pozitīvus rezultātus. Režīms un sakārtots dienas ritms pozitīvi ietekmē skolnieka pašsajūtu, personīgo novērtējumu, uzlabo sekmes. Tāpēc ir svarīgi sakārtot dienas režīmu tā, lai būtu laiks gan brokastīm, gan launagam, gan treniņam un mājas darbiem, kā arī dienas noslēgumā kopīgām ģimenes vakariņām un sarunai par dienā paveikto. Miegs skolas laikā ir īpaši svarīgi. Plānojiet dienu tā, lai miegam atliek vismaz 8-10 stundas. 

Fiziskas aktivitātes - vismaz stundu

Mazkustīgums nenāks par labu ne fiziskajai, ne emocionālajai veselībai, tāpēc ļoti vēlams vismaz stundu dienā aktīvs hobijs vai izkustēšanās dejojot, spēlējot bumbu vai ar draugiem izkustoties pagalmā. Šāda veidu aktivitātes organismā veicina endorfīnu izdalīšanos, kas ir cieši saistīts ar pašapziņu, labsajūtu, emocionālo stabilitāti. Regulāras fiziskās aktivitātes palīdz uzturēt formā sevi un savu veselību, kompensēt kādu lieki apēstu našķi. Vēlreiz jāatgādina, ka visbiežāk skolnieku palielinātā svara iemesls ir fizisko aktivitāšu trūkums un nepārdomātā ēdienkarte. Ja ēdienkarte ir sabalansēta un tiek pievērsta uzmanība tam, vai uzņemtā enerģija tiek arī patērēta, tad bērnam mazāk nākas sevi ierobežot.  

Ko iemāca ģimene
 
Frāze, ka bērni ir vecāku spogulis, ir tik bieži dzirdēta, bet pilnībā atbilst patiesībai. Bērni iedvesmojas, mācās un atspoguļo to ko redz mājās. Nevar gribēt, lai bērns ir fiziski aktīvs, ja tētis un mamma ir pasīvi un neaktīvi, nevar gaidīt, ka bērns ēdīs veselīgos dārzeņus, ja paši ēdam cīsiņu.  Tāpēc ēdienreizēs jāatrod tas veselīgais, gardais līdzsvars, kas apmierina visus ģimenes locekļus.  Veiciet eksperimentu -  mēnesi ieturēt kopīgas brokastis un vakariņas pie ģimenes galda. Ļoti iespējams, ka ieradums kļūs par labu tradīciju. 

  •     Priekšroka pilngraudu produktiem – kartupeļiem ar mizu, pilngraudu makaroniem, putrām, arī pat pilngraudu smalkmaizītei vai cepumam, griķiem un brūniem rīsiem. Pasniedzot tos gan brokastīs, pusdienās, gan vakariņās. Saliktie ogļhidrāti ir enerģijas avots.
  •     Nolieciet dārzeņus un augļus viegli pieejamā vietā, piemēram, ielieciet tos pusdienu kārbiņā, pievienojiet katrai ēdiena porcijai. Dārzeņos un augļos esošie antioksidanti un vitamīni stiprinās imunitāti.
  •     Gaļu un piena produktus izvēlieties liesus un pagatavojot izmantojiet dabīgas garšvielas! Šie olbaltumvielām bagātie produkti dos iespēju augt un attīstīties.
  •     Pēc iespējas vairāk izvēlieties svaigus, tvaicētus un cepeškrāsnī gatavotus ēdienus, kuriem pievienota tikai nedaudz olīvu vai rapšu eļļa. 

    Nodrošiniet regulāras ēdienreizes. Svarīgākā ēdienreize skolniekam ir brokastis. Brokastojiet kopā, ja nav apetītes, tad izdzeriet glāzi ūdens un mēģiniet vēlreiz. Izvairieties no kalorijām bagātām uzkodām pirms gulētiešanas. Sekojiet līdzi arī, lai Jūsu skolnieks kārtīgi pusdieno skolā un arī pēc tam vakarā mājās. 

Kārumus īstajā brīdī

No kārumiem pilnībā atteikties nevar un nevajag. Svarīgāk ir izvēlēties piemērotāko laiku saldumu ēšanai. Salds našķis, salds dzēriens vai konfekte ir atļauta un vēlama pēc intensīvas fiziskas slodzes. Dienās, kad slodzes nav, labāk našķa vietā apēst pilngraudu smalkmaizīti vai mājās gatavotu saldējumu, kas satur vairāk vērtīgu uzturvielu. Ja svars pēdējā laikā strauji pieaug, našķus atstājiet nedēļas nogalēm vai svētku reizēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!