Foto: PantherMedia/Scanpix
Djūka Universitātes Medicīnas centra (Kanāda) pētnieki izvirzījuši vēl vienu iespējamo skaidrojumu krasi augošajam autisko bērnu skaitam pasaulē. Iespējams, ka ierosinātās dzemdības varētu veicināt bērnu ar autiska spektra traucējumiem skaita pieaugumu pasaulē, vēstīts mājas lapā "Medical news today".

Metodes, kas stimulē dzemdības, ietekmē arī dzemdes kontrakciju stiprumu un biežumu, kas, savukārt, var nelabvēlīgi ietekmēt bērna pašsajūtu un pasteidzināt tā virzību uz dzemdību ceļiem.

Pētījumā apsekoti 625 000 skolas vecuma bērnus, 5 500 no tiem tika diagnosticēts autisms dažādās smaguma pakāpēs. ASV šis skaits ir vēl lielāks – viens no 88 bērniem sirgst ar autiska spektra traucējumiem un to jau sāk pielīdzināt epidēmijai.

Salīdzinot dzemdību vēstures, atklājies, ka autisms biežāk ir tiem bērniem, kuri dzimuši stimulētās vai ar oksidocīna hormonu ierosinātās dzemdībās. Autisma iespējamību palielina arī mātes sliktais veselības stāvoklis un vecums, nelabvēlīga grūtniecības norise, arī slikts ģimenes sociālekonomiskais stāvoklis. Zēniem autisms tika atklāts biežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!