Foto: stock.xchng
Cerot, ka bērniņš saldāk un ilgāk gulēs, vecāki mēdz pieļaut vairākas klasiskas kļūdas.

Nekad nevajag modināt aizmigušu bērnu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmajās divās trīs dzīves nedēļās bērnam ir jāēd ik pēc divām stundām, tāpēc jaundzimušo uz barošanas laiku tomēr vajadzētu modināt. No ēšanas biežuma ir atkarīgs viens no svarīgākajiem augšanas rādītājiem šajā vecumā - bērnam svars. Tad, kad jaundzimušais ir atguvis piedzimšanas svaru, modināšana uz ēdināšanu vairs nav obligāta. Ja ir paveicies un mēnesi vecs bērniņš saldi guļ arī naktī, nemodiniet viņu, bet pievērsiet uzmanību , cik daudz viņš ēd dienā. Ja naktīs mazulis iztiek bez ēdināšanas, iespējams, ka pa dienu viņš ēdīs nedaudz biežāk.

Gultas maliņas pasargā bērnu no sasitumiem un rada omulīgāku vidi

Foto: F64

Ja maliņas, spilventiņi un mīkstās rotaļlietas, kas ieliktas gultiņā, nav droši piestiprinātas, tad tas ir tās ir bīstamas, jo bērns, kas nejauši pagriezies ar deguntiņu pret mīksto priekšmetu, var nosmakt. Ārstu pieredzē praktiski nav nopietnu traumu no tā, ka bērns atsitas pret nepolsterētām redelēm, praktiski nav.

Pirms miega mājās jāievēro pilnīgs klusums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielākā daļa zīdaiņu ļoti labi aizmiegt, ja fonā ir neliels sadzīvisku darbību rosināts troksnis. Īpaši labi viņus iemidzina maigi žūžojošs ventilators vai cita monotona, pieklusināta fona skaņa. Iespējams, ka ventilatora dūkoņa asociējas ar mammas vēderā 9 mēnešus dzirdēto mātes asiņu plūsmas skaņu. Turklāt neliels fona troksnis nedaudz slāpē s citas spalgas skaņas, kas drīzāk var izraut bērnu no iemigšanas.

Sasniedzot 3 mēnešus, bērns gulēs visu nakti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Maz cerību, ka tas notiks tieši ar jūsu bērnu! Ja bērns labi, regulāri ēd, dienas laikā nav stresa faktoru, kas viņu varētu uztraukt vai nobiedēt, tad varbūt miega stundas būs mazliet garākas, bet lielākā daļa bērnu neguļ ne pēc 3, ne 6 mēnešu sasniegšanas visu nakti. Vecāki gan var veidot rituālus, kas bērnam palīdz iemigt. Tam līdzēs pēc iespējas nemainīgāks ikdienas režīms. Mēģiniet ieradināt aizmigt bērnu pašam, nevis ieaijājot rokās, bet kad bēbītis iemidzis, nesteidzaties visā mājā organizēt pilnīgi klusumu. Viņam jāiemācās pašam atkal arī pēc īslaicīgas miega iztraucēšanas. Ja paveiksies, varbūt pusgada vecumā bērns jau spēs gulēt bez mošanās 6 nakts miega stundas.

Jo vēlāk aizies gulēt, jo ilgāk gulēs no rīta

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pieaugušajam liekas loģiski - aizgājām gulēt vēlu, no rīta pagulējām ilgāk. Šis likums neattiecas uz maziem bērniem. Vēla iešana gulēt fiziski pārslogo bērnu, bet tā vietā, lai ātri iemigtu un ilgi gulētu, viņa pāruzbudinātā nervu sistēma vairs nespēj nomierināties un ilgā saldā miega dēļ vecāki cīnās ar brēcošu bērnu nakts garumā. Lai bērns ilgāk gulētu, labāk viņu nolikt gulēt pusstundu laicīgāk nekā parasti.

Dzīvnieki un bērni vienā istabā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzmanieties ar dzīvnieku atstāšanu istabā, kurā guļ jaundzimušais vai zīdainis, kas pats vēl neprot pagriezties vai kustēties. Kaķis, kas pieglaudies bērnam, ir mīlīgi, bet tas ir izrādīties arī bīstami. Dzīvnieks nejauši var gan saskrāpēt, gan noslāpēt zīdaini, nemaz nerunājot par bīstamiem kodumiem, ja dzīvnieks bērnu uztvēris kā konkurentu.

Putra vakariņās labākam miegam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir viedoklis, ka sātīgākas vakariņas, piemēram, piena maisījums ar graudaugu piedevām, palīdzēs labāk un ciešāk gulēt. Patiesībā tas var veicināt aptaukošanos, jo strauji pieaug kaloriju apjoms, kas jāpārstrādā miegā. Pārāk bieza un tumīga barība uz nakti patērē lielāku enerģiju tās pārstrādei un miegs var izrādīties pat vēl sliktāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!