Foto: PantherMedia/Scanpix
Brokastis ir obligātas, uzskata uztura speciālisti. Sevišķi tas attiecas uz skolniekiem, arī studentiem un tiem, kuru ikdiena ir intensīvi noslogotas smadzenes. Bet šoreiz - par skolnieku brokastu minimumu.

Ļoti daudzi bērni no paša rīta ēst nevēlas, jo organisms un apetīte vēl nav modušies. Tomēr, kā iesaka gastroenteroloģe Ārija Marksa-Ebela, ja ne citādi, vismaz saldu tēju vajadzētu iedzert, tā palīdz pamosties un iedarbina organismu. Ja šodien skolnieks ēst negrib, neskandalējiet, neradiet negatīvas asociācijas ar brokastīm. Mēģiniet nākamajā dienā atkal.

Brokastīs nav svarīgi, cik daudz ir apēsts, bet gan - cik vērtīgs ir ēdiens.
Skolniekam pilnīgi pietiek ar 5-6 ēdamkarotēm "kaut kā ēdama", bet labākā izvēle ir šķiedrvielām un saliktajiem ogļhidrātiem bagātās putras - auzu pārslu putra, miežu, griķu putras, mušļi, kas papildināti ar kādu augli vai dārzeni. Putrām lieliski piestāv gan saldo augļu gabaliņi, gan sāļākas piedevas - cepts ķirbis, rīvēti, apcepti burkāni. Saliktie ogļhidrāti veicina smadzeņu darbību.
Citi bērni labāk izvēlas vieglāku ēdienu, kas sastāv no olbaltumvielām. Populārākais - biezpiens ar visdažādākajām piedevām, vistas fileja, ola, omlete. Tas dod sāta sajūtu uz ilgu laiku.

Otrajās brokastīs var izvēlēties arī sviestmaizes ar sieru, gaļu, dārzeņiem, kas ir piemērota uzkoda, lai nodzīvotu līdz pusdienas laikam. Šokolāde nav piemērota uzkoda bērnam augošā vecumā, jo to apēdot, smadzenes saņem impulsu, ka ir pabarotas, bet, tā kā vērtīgo vielu šokolādē nav, tad faktiski tas ir pašapmāns. Turklāt saldums nomāc apetīti un pusdienas ēst vairs negribēsies. Padomājiet arī par zobiem!

Kā liecina pirms pāris gadiem veiktais skolēnu veselības paradumu pētījums - arvien vairāk skolēnu mājās neēd brokastis vai dara to neregulāri, turklāt, jo vecāki skolēni, jo šī neveselīgā tendence pieaug. No aptaujātajiem 4245 skolēniem piektdaļa brokastis ēd neregulāri, bet gandrīz 15% darba dienās nebrokasto nemaz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!