Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairāk ka puse grūtnieču cieš no rīta nelabumiem pirmā grūtniecības trimestra laikā. Tas ir saistīts ar augsto estrogēnu līmeni asinīs, cukura svārstībām, paaugstinātu jūtību pret smakām. Lai arī rīta nelabums nav nekas patīkams, tiešām smagi gadījumi ir reti. Smagas grūtniecības toksikozes ir apmēram vienā gadījumā no 300 grūtniecībā. Gadījumos, kad neviena no ieteiktajām metodēm nepalīdz, jākonsultējas ar ārstu, jo biežas un smagas vemšanas lēkmes var izraisīt vispārēju organisma atūdeņošanos. Ilgstošas vemšanas dēļ sieviete var zaudēt līdz pat 5% no sava iepriekšējā svara, kas jau ir bīstami arī mazulim, raksta interneta portāls Medical News Today.

Vairāk miega un atpūtas

Foto: PantherMedia/Scanpix


Gan nelabums, gan lielais nogurums ir veids, kā daba mēģina noturēt topošo māmiņu pēc iespējas mierīgākā dzīves ritmā. Neejiet pret dabas likumiem, ļaujiet sev vairāk miega un miera. Iekārtojiet sev aptumšotu telpu vai iegādājaties miega brilles, tumsā gulēt būs vieglāk. Palīdz arī pēcpusdienas snaudiens. Izvairieties arī no straujām kustībām pēc ēdienreizēm. Mērenas fiziskas kustības un pastaigas iedarbojas labvēlīgi. Nodarbiniet sevi un savas domas ar jebko, lai nav jākoncentrējas uz nepatīkamajām sajūtām.


Ēdiena izvēle – bez treknuma

Foto: PantherMedia/Scanpix


Lai arī grūtniecēm mēdz būt visneparastākās gastronomiskās vēlmes, ir dažas produktu grupas, no kurām nelabuma periodos labāk izvairīties. Piemēram, atturieties vismaz uz laiku no ļoti trekna un ļoti pikanta ēdiena. Nelabumu var veicināt arī kofeīns .
Ēdiet mazām porcijām, toties bieži. Tukšs kuņģis, kuru kairina kuņģa sula, vēl vairāk var izraisīt nelabumu, tāpēc turiet par rokai vieglas uzkodas – krekerus, kādu augli, jogurtu.  Otrajām brokastīm piemērotas uzkoda šajā laikā ir bumbieri, banāni, upenes, svaigi citrusaugļi. Augļi, kuri satur daudz kālija, mazina nelabu dūšu. Ja nelabums piemeklē vakaros, izvēlieties uzkodas, kas satur proteīnu  – zivi, liellopa gaļu, olas. Tas stabilizēs cukura līmeni asinīs.

Nelabums no … monitora

Foto: LETA

Neticami, bet nelabumu var provocēt gandrīz nemanāmā monitora mirgošana. Pievērsiet uzmanību, vai tas neietekmē arī jūsu pašsajūtu, un, ja iespējams, lietojiet datoru  pēc iespējas mazāk. Ja tas nav iespējams, pamainiet burtu fontus, izvēlaties lielākus, tumšākus burtus, kas mazāk piepūlē acis. Starp citu, rozā vai cits patīkami nomierinošs fons arī labvēlīgi iedarbojoties šādās situācijās.

Dzeriet vairāk!

Foto: DELFI

Grūtniecības laikā svarīgi ir pietiekami daudz uzņemt šķidruma, bet daudzām sievietēm dzert ūdeni nelabuma brīdī ir ļoti grūti. Dienas laikā jāizdzer astoņas glāzes šķidruma. Ja mazāk tiek uzņemts šķidrums, jo spēcīgākas nelabuma lēkmes var  piemeklēt topošo māmiņu. Ja grūti iedzert tīru ūdeni, mēģiniet ar citronu, medu, ļaunākajā gadījumā pat saldināti dzērieni ir labāk nekā nekas. Atspirdzinoši ir saldētas sulas kubiciņi.

Klasiska metode - ingvers

Foto: Shutterstock

Pārbaudīta metode ir ingvers, kas teju jebkurā formā mazina slitu dūšu. Ingvera tabletes, ingvera tēja, piparkūkas ar ingveru, ingvera dzērieni…

Izvēle - ērts apģērbs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cieši pieguļošs, neērts un nekomfortabls apģērbs arī var pastiprināt ikrīta nelabumus. Pētījumos konstatēts, ka sievietes, kas ikdienā nēsāja ne sevišķi neērtu apģērbu, to nomainot, jutās daudz ērtāk un pazuda arī nelabās dūšas lēkmes.


Pieaugušo vitamīnu vietā – bērnu vitamīni

Foto: F64

Ja lietojat vitamīnus un nevēlaties no tiem atteikties, tad uz pirmā trimestra periodu izvēlaties nevis iepriekš lietotos grūtnieču vitamīnus, bet bērnu vitamīnus, kurus organisms uzņem un absorbē vieglāk.


Palīdz rozmarīna un citrusaugļu aromāts

Foto: DELFI


Jūtīgums uz smaržām īpaši izteikts pirmajās grūtniecības nedēļās. Lai nomāktu nepatīkamās smakas, vislabāk palīdz rozmarīna un citronu aromāti. No rīta var pat pakošļāt svaiga rozmarīna lapiņas.


Problēma - kuņģa skābes atvilnis

Foto: PantherMedia/Scanpix


Dažreiz nelabumu izraisa kuņģa skābes atvilnis. Pret šo nepatīkamo organisma reakciju palīdz antacīdie līdzekļi jeb skābi neitralizējoši medikamenti, kurus var lietot pirms miega. Pirms tam konsultējieties ar ārstu.

Nelabumu var izraisīt arī dzelzs preparāti, ko izrakstījis ārsts.  Tādā gadījumā vienojaties ar savu ginekologu par citu veidu, kā uzņemt dzelzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!