Foto: PantherMedia/Scanpix
Palielinās pret papillomas vīrusu vakcinēto skolas vecuma meiteņu skaits. Pašlaik tie ir 60% no attiecīgā vecuma meiteņu grupas. Lai arī citās valstīs aptvērums ir vēl lielāks, piemēram, Lielbritānijā vakcinēti ir 80%, Portugālē - 84%, Dānijā - 79% konkrētā vecuma meiteņu, tomēr arī Latvijā vērojams vakcinēto meiteņu skaita pieaugums. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija šo aptveres rādītāju kāpumu vērtē kā ļoti nozīmīgu

Sākoties jaunajam mācību gadam, vairākās Latvijas skolās sāks vakcinēt bērnus pret dažādām slimībām, tajā skaitā sāksies arī meiteņu vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusu cikls. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule norāda, ka neraugoties uz to, ka vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu Latvijā tiek īstenota jau ceturto gadu, daļā sabiedrības un vecāku pret to aizvien valda piesardzība un aizspriedumi. "Agrāk vai vēlāk katra meitene kļūst par sievieti, kura savā intīmajā dzīvē ļoti lielā mērā (līdz pat 80% gadījumu) var būt pakļauta inficēšanās riskam ar cilvēka papilomas vīrusu. Turklāt tieši jaunībā, pirmajās attiecībās meitenes savu fizioloģisko īpašību dēļ ir īpaši uzņēmīgas pret to. Vakcinācija pirms dzimumdzīves uzsākšanas sniedz būtisku aizsardzību pret inficēšanos un līdz ar to novērš dzemdes kakla vēža attīstības iespēju nākotnē. Tāpēc, manuprāt, ir nepiedodami savas meitas nepasargāt no šīs ļaunās slimības, ja to iespējams izdarīt, turklāt par valsts garantētiem līdzekļiem."

Pasaulē un Latvijā dzemdes kakla vēzis ieņem otro vietu sievietēm visbiežāk diagnosticēto audzēju sarakstā pēc krūts vēža, un ir nāvējošākais audzējs pēc krūts un plaušu vēža. Dzemdes kakla vēzi 99% gadījumos izraisa cilvēka papilomas vīrusa infekcija, kas ir viegli iegūstama - inficēties ar to iespējams ādas kontakta ceļā, ne vienmēr nepieciešams dzimumakts.

Šovasar ieviesto likumdošanas izmaiņu dēļ vakcīna turpmāk būs pieejama līdz 18 gadu vecumam visām tām meitenēm, kurām 2010. gada 1. septembrī bija 12 gadi. Tas nozīmē, ka arī tās meitenes, kuras dažādu iemeslu dēļ nesaņēma vakcīnu plānotajā laikā, var to saņemt arī šobrīd.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!