Mīti un kļūdaini priekšstati par vīriešu neauglību veicinošiem faktoriem vairumā gadījumu neatbilst patiesībai. Par fertilitāti ietekmējošiem apstākļiem stāsta Vašingtonas universitātes Medicīnas skolas pasniedzēja Kārena Boila. Iedodiet izlasīt šo rakstu arī vīrietim!

Velobraukšana nekaitē auglībai

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Noteikti būsiet dzirdējuši apgalvojumu, ka ilgstoša braukšana ar velosipēdu nelabvēlīgi ietekmē un pat traumē vīrieša dzimumorgānu rajonu. Šī apgalvojuma pamatā ir kāds Austrijā veikts pētījums, kurā apstiprinājās, ka sportistiem, kas gadā nobrauc gandrīz 5000 km pa nelīdzeniem kalnu ceļiem jeb rēķinot laika ziņā - 2,5 h ilgi treniņi ik dienu visu nedēļu, tiešām bija grūtības tikt pie ģimenes pieauguma. Arī īpašie šaurie sporta velosēdekļi nelabvēlīgi ietekmēja apasiņošanu stratēģiski svarīgajā orgānā. Pētījums tika asi kritizēts urologu un reproduktīvās medicīnas speciālistu lokā un pašlaik tiek uzskatīts, ka samērīga velobraukšana nekaitē vīrieša auglībai.

Arī vīriešiem ir auglības cikli

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne gluži līdzīgi kā sievietēm, bet arī vīriešiem ir periodi, kad viņi ir auglīgāki. Augstāka spermas koncentrācija ir ziemā un no rītiem, kad ir visaugstākais testosterona līmenis. Zemāka spermas efektivitāte ir vasarā. Iespējams, ka tas ir saistīts ar karsto laiku. Tomēr, ja sieviete un vīrietis ir veseli, šiem cikliem nav izšķiroša nozīme bērniņa ieņemšanai.

Lubrikanti ne vienmēr uzlabo situāciju

Foto: stock.xchng

Ir pāri, kas izmanto lubrikanus, tādējādi cerot ātrāk tikt pie mazuļa. Patiesībā daudzi no lubrikantiem, un pat cilvēka siekalas var samazināt spermatozoīdu iespēju nokļūt līdz mērķim, jo tie maina maksts vidi. Dažos līdzekļos ir toksiskas vielas, kas arī nenāk par labu spermatozoīdiem. Daži ārsti labāk iesaka izmantot kvalitatīvu augu eļļu, nevis lētu lubrikantu.

Sauna un karsta burbuļvanna - uzmanīgi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viedoklim, ka karstas vannas un saunas var samazināt spermatozoīdu kustīgumu un skaitu, gan ir pamats. Pārāk liels karstums tiešām ietekme spermas kvalitāti, tāpēc periodā, kad plānojat mazuli, no pārlieku aktīvas pirts apmeklēšanas jāatturas.

Vai tiešām bokseršorti ir vispiemērotākie?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Strīds par pareizo apakšbikšu veidu joprojām nav beidzies. Pilnīgi pārliecinošu datu par to, ka tieši brīvie un ērtie bokseršorti ir veselīgāki vīrieša reproduktīvajai sistēmai, nav. Daļa ārstu uzskata, ka visu nosaka tas, cik ērts ir apģērbs. Tomēr jāņem vērā, ka piegulošās biksītēs sēklinieki ir vairāk saspiesti un ir traucēta to termoregulācija.

Portatīvais pret stacionāro datoru - kura izvēle pareizāka topošajam tētim?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Datora kaitīgā ietekme arī saistīta ar to pašu pārkaršanas problēmu. Klēpī turot, portatīvais dators karsē ne tikai stilbus, bet arī citas svarīgas vietas. Pārkarsēti sēklinieki nespēj ražot kvalitatīvu un auglīgu spermu. Ja ir izvēle, stacionārais dators ģimenes plānošanas laikā ir piemērotāks.

Vecumam ir nozīme

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielākais malds par vīrieša auglības potenciālu ir viedoklis, ka "vīrietis jau vienmēr paspēs". Nepaspēs vis, jo arī vīriešu ķermenis nav mūžam jauns. Vīriešiem pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas spermas kvalitāte samazinās, bet, sasniedzot 50 gadu vecumu, process notiek vēl straujāk. Patiesībā jau 30 gadi ir robeža, pēc kuras fertilitāte ik gadu samazinās par 1%. Pēc 30 gadu vecuma vīriešiem samazinās arī testosterona līmenis asinīs. Pētījumos, kuros bija iesaistīti 2000 pāri, atklājās, ka sievietes, kuru partneri bija 45 gadu veci, stāvoklī palika daudz retāk nekā tās, kuru partneri bija 25 gadu veci. Turklāt abās grupās sieviešu vecums bija viens – ap 30. Taisnības labad jāsaka, ka sievietēm estrogēnu līmenis krītas daudz straujāk, tāpēc bioloģiskais pulkstenis abiem dzimumiem tikšķ atšķirīgi.

Dzīves stils un liekais svars

Foto: PantherMedia/Scanpix

Stress un liekais svars ir nāvējoši auglības ienaidnieki. Stress var novest pie impotences, erektīlās disfunkcijas un auglības krituma. Stresu mazina pastaigas, peldēšana, meditācija.
Liekais svars vistiešākajā veidā ietekmē testosterona līmeni - jo vairāk lieko kilogramu, jo mazāk vīrišķo hormonu. Tauki, kas uzkrājas vidukļa rajonā, veicina sieviešu hormona - estrogēna, veidošanos. Tauki arī pasliktina asinsriti, bet asinsrite ir svarīga dzimumorgānu apasiņošanai. Tomēr arī pārāk tieviem vīriešiem testosterona līmenis ir pazemināts un tas neuzlabo viņu iespēju tikt pie mantinieka. To vēsta portāls askmen.com.

Vai mobilais tālrunis arī kaitē?

Foto: stock.xchng

Ārsti ir pārliecināti, ka mobilais telefons nav tik nevainīgs, kā bija pieņemt uzskatīt agrāk. Elektromagnētiskais lauks, ko rada šī ierīce, tiešām var provocēt galvas audzēju rašanos. Ir aizdomas, ka telefons var ietekmēt arī vīrieša auglību, samazinot spermatozoīdu daudzumu. Pārliecinošu datu vēl nav, bet ārsti tomēr vīriešiem iesaka telefonus glabāt nevis bikšu kabatā, bet atrast tiem mazāk kaitīgu glabāšanas vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!