Foto: Vida Press

Pētnieki, kas novēro un pēta mākslīgās apaugļošanas ceļā ieņemto bērnu attīstību, secinājuši, ka mazuļi, kuri nākuši pasaulē ar in vitro fertilisation (IVF) jeb izmantojot ārpusdzemdes apaugļošanas metodes, tomēr atšķiras no dabīgā ceļa ieņemtiem bērniem.

Izpētot 200 mazuļus, secināts, ka bērna augumu nosaka ne tikai ģenētika – cik gari ir abi vecāki, bet arī veids, kā mazulis radies. Proti IVF ceļā ieņemtie bērni izrādījās apmēram par 2,6 cm garāki par citiem bērniem. Ārsti pieļauj, ka tas notek medikamentu ietekmē, kas tiek izmantoti periodā, kad sieviete mēģina palikt stāvoklī un saglabāt dzemdē ielikto embriju. Iespējams, ka augšanas parametrus ietekmē arī barības vielas, kas tiek piegādātas šūnām laikā, kad tās vēl atrodas mēģenē. Šie faktori var ietekmēt topošā bērna hormonālo sistēmu un veicināt ātrāku augšanu.

Savukārt Lielbritānijas pētnieki novērojuši, ka IVF bērniem ir nedaudz liekāks risks bērnībā ciests no garīgās attīstības traucējumiem. Tiesa, novirzes no normas nav lielas un vecākiem to dēļ nav pamata pārlieku satraukties. Ārsti arī noraidījuši iepriekš izskanējušo pieņēmumu, ka šiem bērniņiem ir lielākas iespēja piedzimt ar autiskā spektra traucējumiem.

Joprojām notiek karsti strīdi par to, vai mākslīgās apaugļošanas veidi nerada vairāk slimu bērnu. Statistika liecina, ka mēģeņu bērni tiešām biežāk piedzimst ar iedzimtām veselības problēmām nekā dabiskā ceļā ieņemties bērni. Procentuāli gan tie ir tikai 2% no kopējā skaita un biežāk iemesls ir nevis bērna radīšanas veids, gan gan mātes veselības problēmas.

Cik pašlaik pasaulē ir ārpusdzemdes apaugļošanas ceļā ieņemtu mazuļu, jau sen vairs neviens neskaita.  Aptuveni tie varētu būt 4 miljoni bērnu. To, ka šādā veidā pie pēcnācējiem tikušas pasaules līmeņa zvaigznes, nemaz netiek slēpts.

Dženifera Lopesa un Marks Antonijs

Foto: Reuters/Scanpix

2004. gadā Dženifera Lopesa apprecējās ar mūziķi Marku Antoniju un paziņoja, ka ģimene un bērnu ieviešana tagad būs viņas dzīves galvenā prioritāte. Diemžēl mazulis nenāca un nenāca, dziedātājai vairākkārt izmantoja IVF metodi, bet - bez rezultātiem. Ārsti brīdināja Lopesu, ka šie medicīniskie eksperimenti nu jau apdraud viņas dzīvību, bet, pat ja grūtniecība iestāsies, viņa nespēs mazuli iznēsāt.

Ticis izskatīts pat variants izvēlēties surogātmāti. Bet, tā kā karstasinīgā Lopesa esot briesmīgi greizsirdīga, tad arī tas tika noraidīts. Beigās pūles vainagojušās ar dubultiem panākumiem un pēc viegli noritošas grūtniecības 2008. gadā piedzima dvīņi – dēls Maksimiliāns (dzimšanas svars – 2, 721 kg) un meita Emelinda (dzimšanas svars – 2, 47 kg)

Andželīna Džolija un Breds Pits

Foto: Mavrix/Scanpix

Slavenību ģimenīte bērnu plānošanas jautājumam piegāja racionāli – daudz bērnu un ātri! Paļauties un Māti Dabu Džolija negribēja, jo kas zin', cik laika aizņems palikšana stāvoklī dabīgā ceļā, turklāt papucim Bredam tajā laikā bija jau 43 gadi, bet Džolijai – 33, tāpēc ilgi gaidīt arī neesot bijis laika. Turklāt Džolija noteikti gribējusi dvīņus, bet pēc ārstu domām, iespēja ieņemt dvīņus bija ļoti maza – nepilns procents. IVF procedūra 25% gadījumu beidzas ar dvīņu piedzimšanu.

Samaksājot 12 tūkstošus dolāru, notika IVF procedūra, vēsta žurnāls "Us Weekley" . Pāra ginekologs pēc tam komentēja šo faktu ar vārdiem "Mēs dzīvojam reproduktīvās brīvības laikmetā. Katrs drīkst darīt to, ko vēlas, ja viens tas nav pretlikumīgi."

Dvīņi Nokss un Vivjena piedzima 2008. gadā.

Džūlija Robertsa un Denijs Moders

Foto: Vida Press

2002. gadā Robertsa appecējās ar kinooperatoru Deniju Moderu un laida pasaulē dēlu un meitu 2004. gada novembrī. Tobrīd Robertsai bija 36 gadi. Aktrise neslēpj, ka ģimenes plānošanā izmantoja IVF metodi, jo dabīgā ceļā grūtniecība neiestājās. Piecus gadus Robertsa atlika karjeras plānus un pilnībā veltīja sevi bērnu audzināšanai.

Sāra Džesika Pārkere un Metjū Broderiks

Foto: EPA/LETA

"Sekss un lielpilsēta" zvaigzne Sāra Džesika Pārkere, kura 44 gadu vecumā izlēma par labu vēl vienam bērnam, palikt stāvoklī tā arī nespēja. Pati Džesika dzemdēja dēlu 38 gadu vecumā, bet 2009. gadā ar surogātmātes palīdzību pasaulē nāca dvīņi Meriona un Tabita.

Rikijs Mārtins

2008. gada augustā dziedātājs Rikijs Mārtins kļuva par dvīņu tēvu. Bērnus iznēsāja surogātmāte. Dziedātājs paziņoja, ka pašlaik viņam nav laika un spēka veidot attiecības vai iziet adopcijas procesu, bet bērnus grib tūlīt. Rikijs neizmanto auklītes pakalpojumus, bet abus bērnus audzinot pats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!