Foto: PantherMedia/Scanpix
Tie laiki, kad mīļoto vīru pie durvīm sagaidīji smaidīga, ar buču (un varbūt pat kaut ko vairāk!) ir jau aizmirsušies, jo... ģimenē ir ieradies viņš – Misters Mazulis. Tagad katra minūte, ko mīļotais vīrs nokavē, pēc darba atgriežoties mājās vēlāk, ir iemesls izvilkt kara cirvi. Vakars pēc darba dienas beigām taču ir tavs laiks, lai beidzot ieietu dušā vai kaut nedaudz pagulētu. Līdz ar mazuļiem piedzimšanu starp jaundzimušā bērna tēti un mammu ir sācies cīņas laiks – kura laiks un atpūta ir svarīgāki?

Ģimenes attiecību speciāliste Ketija O’Neila, grāmatas „Bērns pārbauda jūsu attiecības” stāsta par klasiskajiem klupšanas akmeņiem jaunā ģimenē.

Kura miegs ir svarīgāks?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Strīds par to, kurš nedēļas nogalē ir pelnījis papildus miega stundu, ir bezjēdzīgs. Jā, bērna tētis visu darba nedēļu ir strādājis. Protams, jaunā mamma ir cēlusies naktīs barot zīdaini, pagulējusi kādu stundu pa dienu, bet kopumā neizgulējušies ir abi. Mēģināt pierādīt, kurš ir svarīgāks šādā brīdī ir vienkārši neiespējami. Kamēr zīdainis ir mazs un naktīs neļauj izgulēties nevienam no partneriem, miegs abiem pieaugušajiem ir jāplāno! Tas nozīmē jau iepriekš vienoties par to, ka, iespējams, brīvdienās ir jāatsakās no kāda pasākuma apmeklējuma vai kārtējās mājas uzkopšanas. Neviens dēļ šīm neērtībām nedrīkst kurnēt! Esiet dāsni viens pret otru, uzdāviniet viens otram papildus miega stundu.

Kura pienākumu saraksts ir garāks?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nogurums rada aizkaitinājumu. Ja rodas vēlme rakstīt šodien paveikto darbu sarakstu, lai pierādītu otram, kurš piedzīvojis grūtāku un garāku dienu, tad tas jau ir atkal jauns kaujas lauks.

Nenostājaties pretējās pusēs, jūs esat viena komanda. Ko dos viena uzvarēta kauja, ja kopumā karš būs zaudēts? Tā vietā, lai rakstītu izdarītos darbus, uzrakstiet citu, kopīgu, sarakstu. Pierakstiet, kas katram trūkst - laiks sev, laiks lasīšana, laiks sportam, laiks, lai tiktos ar draudzeni vai apmeklētu kādu pasākumu. Pēc tam kopīgi vienojaties, kā šos mazos sapņus īstenot. Pie tam – abpusēji!

Darbs, darbs, darbs...

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad sieviete ilgstoši ir mājās ar bērnu, viņa īpaši gaida brīdi, kad pēc darba mājas lietu risināšanai pieslēgsies vīrs. Bet vīrietis maza zīdaiņa periodā bieži vien jūtas vel atbildīgāks par ģimenes finansiālo nodrošinājumu, tāpēc cenšas strādāt vēl vairāk nekā iepriekš. Sieva neapmierināta, vīrs neizpratnē.

Laikmetā, kad darbs kļuvis tik mobils, ka daudzi var strādāt un plānot savus darbus ne tikai sēžot ofisā pie galda, izrādās, ka … darbs ir visur. Arī mājās, arī brīvdienās. Lai cik svarīgs būtu darbs, patiesībā viss var pagaidīt – tikai bērni ne, jo viņi izaug ātrāk nekā iepriekš likās. Neviens un nekad nesaka, ka dzīvē ir par maz strādājis, bet ir gan dzirdētas atziņas, ka ar bērniem un ģimeni laiks ir pavadīts par maz.

Lai vai kā, darbs ir svarīgs abiem. Tāpēc iekārtojiet mājās vietu, kur atrodoties, visiem ir skaidrs – jūs strādājat, nevajag traucēt. Bet, tiklīdz jūs šajā darbavietā vairs neesat, jūs esat pilnībā ģimenes rīcībā.

Kurš zina, kā ir pareizāk?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kurš labāk zina, kā audzināt, bērnu? Un kurš ir tas, kas visu dara nepareizi? Parast jau visi zina mamma. Tā vismaz ir pieņemts domāt, jo mamma ar mazuli kopā ir visu laiku un savu bērnu pazīst. Bet, ja mamma vienmēr visu zinās labāk un neļauj rīkoties arī jaunajam tētim, viņš nekad tā arī neuzzinās, kā tikt galā ar savu bērnu. Viņiem neizvedoties tuvas attiecības, ja pa vidu būs vienmēr visu zinošā māte. Mēģiniet atlaist kontroles grožus. Jā! Dažreiz ļoti grūti, bet vai tiešām vienmēr visam jānotiek tieši tā, kā tika darīts iepriekš?

Tu mani nenovērtē!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sieva vīram pārmet, ka viņš nenovērtē viņas ieguldījumu bērna kopšanā, bet vīrs sieva - ka viņa neredz, cik smagi vīrietis strādā ģimenes labā. Bet, ja godīgi – abas šīs nodarbes ir vajadzīgas, un abiem pieaugušajiem ir nepieciešams otra novērtējums par ieguldītajām pūlēm. Maza atzinība vai kompliments atrisina tik daudz! Un vēl – sakiet tieši, ko vēlaties no partnera dzirdēt. Ja gribat, lai tiek novērtēta prasme nomierināt zīdaini, tā arī sakiet, ka izmēģinājāt dažādas metodes un atradāt visideālāko. Nu, vai tad tas nav iemeslus uzslavēt otru?

Par maz seksa!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, protams – klasiskā „par maz seksa” problēma, kad ģimenē ienāk trešais. Intīmās attiecības vairs nav spontānas, sieviete jūtas nogurusi, bet vīrietim nav laika romantikai. Atkal – taisnība ir abiem, laika un enerģijas tiešām ir palicis mazāk. Tāpēc ... nāksies romantiku un seksu plānot! Nav tik romantiski, kā attiecību sākumposmā, bet tas tomēr ir kaut kas vairāk nekā vispār nekas. Ber varbūt patiesībā trūkst nevis seksa, bet iespējas vienam ar otru aprunāties?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!