Foto: RIA Novosti/Scanpix
Kāpēc mūsdienu sabiedrībā sievietei, pat novecojot, joprojām tiek pieprasīts būt neparasti skaistai? Tikmēr uz vīriešiem tas neattiecas, viņi drīkst izskatīties parasti un novecot ikdienišķi...? Kāpēc tā - to skaidro resurss "The Telegraph".

Mākslas kritiķis Džons Bergers ir teicis, ka mūsu kultūrā "vīrieši rīkojas un sievietes parādās". Viņš to netika domājis tā, ka sievietes neko nedara un vīrieši nekad neizskatās labi. Vienkārši viņš norādīja uz to, kā parasti vīrieši un sievietes tiek attēloti.

Vīriešiem parasti jābūt ietekmīgiem, bet sievietēm pievilcīgām. Viņam bija taisnība, taču šie vārdi tika teikti 1972. gadā. Tas bija diezgan sen. Bet vai tiešām mūsdienās nekas nav mainījies - vaicā "The Telegraph".

Komiķe Andžela Bērnsa savā blogā raksta: "Esmu neglīta, bet ar to lepojos. Nevienā žurnālā es neredzu cilvēkus, kas izskatītos, kā es." Aplūkojot Bērnsas bildi, "The Telegraph"  secina, ka viņa nav ne glīta un nav arī skaistule. Viņa izskatās normāli un ikdienišķi. Gluži tāpat kā vairums sieviešu, kuras redzam ikdienā. Tomēr tas liek aizdomāties par šī gada Vimbldonas sieviešu tenisa turnīru, kurā par galveno uzvaru cīnījās Sabīne Lisincki un Mariona Bartoli.

Uzvaras laurus tenisa turnīrā plūca Bartoli. BBC komentētājs Džons Inverdeils par to izteica dzēlīgus spriedumus, ka, visticamāk, Bartoli tēvs, viņai bērnībā noteikti esot teicis, ka viņa nebūs skaistule, bet gan skarba cīnītāja. Mariona Bartoli sīvi izcīnīja uzvaru tenisa turnīrā, tomēr viņa vienalga tiek vērtēta pēc ārējā izskata! Viņa, protams, nav nekāda skaistule, tomēr nav arī neglīta. Tomēr, kāda gan tam ir nozīme? Un kādēļ normāla izskata sievietes domā, ka viņas ir neglītas?

Tam visam ir vienkāršs izskaidrojums. Pat par spīti tam, ka pasaulē dzīvo neskaitāmi daudz pievilcīgu un normāla izskata sieviešu, televīziju, filmu, žurnālu un interneta pasaule ir pilna tikai ar izcilām skaistulēm.

Un tieši šobrīd, 21. gadsimtā, situācija ir kļuvusi ļoti nopietna. Ja tu esi normāla izskata sieviete, tevi var raksturot kā neglītu tikai tādēļ vien, ka tu neatbilsti visiem skaistuma ideāla parametriem.

Palūkosimies no vīriešu puses. Ja tu esi normāla izskata vīrietis un runa ir par skaistuma parametriem, tavas pozīcijas, salīdzinot ar sievietēm, noteikti atšķiras. Protams, ir izcili skaisti vīrieši kā Breds Pits, Džordžs Klūnijs un Rasels Brands, tomēr, atklāti runājot, daudzi no slaveniem vīriešiem, kurus parasti redzam uz ekrāna, tādi izskatās arī ikdienā. Parasti sabiedrība vairāk ir ieinteresēta tajā, ko šie vīrieši dara, nevis kā viņi izskatās.

Diemžēl visur - televīzijā un žurnālos - dominē ideālas, nepārspējami skaistas un glītas sievietes, un, tiklīdz viņas sāk novecot, tiek bez žēlastības nomainītas pret nākamajām jaunajām un skaistajām. Tajā pašā laikā vīriešus šīs pārmaiņas neskar. Viņi paliek vienkārši, normāla izskata vīrieši, izlaižot jebkādus nenormālus skaistuma standartus.

Lai vai kā, sievietes joprojām turpina alkt pēc skaistuma. Pasaulē, kurā pievilcīgas sievietes tiek uzskatītas par parastām un normāla izskata sievietes par neglītām, pieaug radikālu "risinājumu" jeb plastisko operāciju skaits.

Feministe Naomi Volfa grāmatā "Skaistuma mīts" (The Beauty Myth) atklāj - jo lielāku ietekmi gūst sieviete, jo lielāks spiediens uz viņu tiek izdarīts skaistuma standartu ziņā.

Mūsdienās, kad "skaistums valda pār pasauli" sievietēm, par spīti visam, tomēr vajadzētu atcerēties, ka galveno nozīmi ieņem viņu paveiktie darbi, nevis ārējais izskats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!